Tiskové konference

27. 3. 2013 17:59

Tisková konference po jednání vlády, 27. března 2013

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dobré pozdní odpoledne, vážené dámy a pánové, začíná tisková konference po jednání vlády za účasti předsedy vlády Petra Nečase. Pane premiére, poprosím o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Vláda ČR dnes projednala návrh zákona, kterým se mění zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Tento návrh vláda schválila. Obsahuje základní pravidla pro poskytování dotací a návratných finančních výpomocí z územních rozpočtů a sjednocuje postup územních orgánů při poskytování těchto prostředků. Stanovuje rovněž povinnost územních orgánů zveřejňovat informace o dotacích a návratných finančních výpomocích, čímž má být zvýšena transparentnost nakládání s peněžními prostředky územních rozpočtů. Je navrženo zejména upravit náležitosti záměru územních orgánů poskytnout dotaci nebo nenávratnou finanční výpomoc a náležitosti žádosti a smlouvy. Také stanovit povinnost územních orgánů obcí nad dva tisíce obyvatel zveřejnit nejenom záměr poskytnout dotaci nebo návratnou finanční výpomoc, ale i smlouvu, včetně případných dodatků o jejich poskytnutí, pokud se jedná o částku vyšší než 10 tisíc korun. Určuje také povinnost určit orgány příslušné k rozhodování sporů o poskytnutí dotace. Umožňuje sjednat ve smlouvě o poskytnutí dotace zjednodušené vykazování některých výdajů paušální částkou.

Dále vláda projednala návrh na změny ve složení členů správní rady státní organizace Správa železniční dopravní cesty. Vláda odvolala s účinností od 27. března z funkce členů správní rady státní organizace Správa železniční dopravní cesty pět jejích členů. Důvod je jednoduchý. Přes výslovný nesouhlas zástupce majitele, čili státu, čili vlády, správní rada posvětila návrh na zvýšení platů a odměn managementu Správy železniční dopravní cesty, přes výslovný pokyn ministra přerušit toto jednání správní rada toto nepřerušila a navýšení platů a odměn managementu schválila. Vláda tedy naprosto logicky takto hlasující členy správní rady odvolala a nahradila je náměstky ministra dopravy, kteří přímo budou postupovat podle jeho pokynů. Vzhledem k tomu, že toto navýšení mezd a odměn bylo schváleno jako platné k 1. dubnu letošního roku, ještě zítra se na ministerstvu dopravy sejde správní rada v novém složení a toto navýšení mezd a odměn managementu Správy železniční dopravní cesty okamžitě zruší.

Dále vláda projednala akční plán realizace Národní strategie protidrogové politiky, který definuje čtyři priority protidrogové politiky a je rozdělen do sedmi intervenčních oblastí. Mezi prioritami jsou především snížení míry nadměrného pití alkoholu a míry intenzivního užívání konopí mladými lidmi, zaměření se na vysokou míru problémového užívání pervitinu a opiátů. Třetí prioritou je zefektivnit financování protidrogové politiky a čtvrtou prioritou je integrovaná protidrogová politika, tzn., aktivity snižující nadměrné užívání alkoholu a reflektující jeho dopady, které jsou součástí této protidrogové politiky.

Takže prosím vaše dotazy.

ČTK, Tománek: Dobrý den. Pane premiére, jak to dopadlo s tím novým sídlem pro NKÚ?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vláda neschválila tento záměr nakoupit novou budovu z několika důvodů: za prvé jsme přesvědčeni, že ve stávající ekonomické situaci nemá vláda nakupovat další budovy pro úřady. Za další, i tato budova by zůstala z 50 % neobsazena, tzn., muselo by být sehnáno několik dalších státních institucí, aby byla budova plně napojena, přičemž není vyloučeno, že vedle nákupu této budovy by vyžadovala i některé další investiční prostředky na vybavení. A navíc je vláda přesvědčena, že redukcí agend a úřadů, včetně fúze některých ministerstev, bude od druhé poloviny roku 2014 k dispozici minimálně jedna budova tady v Praze, která bude moci být poskytnuta NKÚ, tzn., není žádný důvod nakupovat nové kancelářské budovy pro stát. Mimo jiné se tím ušetří více než 300 mil. korun.

Není důvod k nákupu nové budovy za více než 300 mil. korun, ale současně není žádný důvod k pokračování dlouhodobého pronájmu. Tzn., bude to pouze krátké překlenovací řešení, pravděpodobně do konce příštího roku.

Český rozhlas, Květa Moravcová: Dobrý den, já jsem se chtěla zeptat na Gripeny, protože do konce března se snad mělo… vůbec jste to neprojednávali?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Neprojednávali. Mimo jiné i proto, že pan ministr obrany je ve stavu zdravotně neschopných, je nemocný.

Česká televize, Antonín Šimůnek: Pane premiére, promiňte otázku mimo agendu vlády. Jak byste zhodnotil působení Pavla Béma zpět v ODS teď ve světle pokračování aféry okolo Opencard?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Děkuji, pane redaktore, že jste přišel na tiskovou konferenci po jednání vlády ČR, kde nevidím jediný důvod, proč hodnotit stranické záležitosti a komunální záležitosti jednoho konkrétního politika.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, děkujeme vám za vaši účast a hezký večer. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 27. března 2013

Související zprávy