Tiskové konference

6. 6. 2012 16:48

Tisková konference po jednání vlády, 6. června 2012

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vláda České republiky na svém dnešním jednání schválila jednak postoje ke dvěma poslaneckým návrhům zákonů, bližší podrobnosti k tomu řekne paní místopředsedkyně Peake, která je předsedkyní Legislativní rady vlády. Schválili jsme také přípravu úsporných opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě. Cílem tohoto návrhu je připravit změny v agendách v ústředních orgánech státní správy tak, abychom v rozpočtovém roce 2014 mohli ušetřit více než 11 miliard na chodu státního aparátu a stát aby v roce 2015 mohl ušetřit téměř 25 miliard na chodu státního aparátu. Vláda pověřila paní místopředsedkyni vlády, aby do 30. září letošního roku předložila návrh úsporných opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě, opět podrobnosti k tomu řekne paní místopředsedkyně vlády. Vedle toho dnes vláda také schválila návrh pro předsedu vlády na jmenování ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Předložil jsem návrh, který vláda schválila, na jmenování pana plukovníka Ivana Bílka, který by se po příslušeném projednání ve Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny stal od 1. července 2012 ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pan plukovník Bílek je od listopadu loňského roku v souladu s příslušnou legislativou v tuto chvíli prozatímním ředitelem tohoto bezpečnostního sboru a tímto aktem by se stal po skončení svého dosavadního funkčního období, které končí jako prozatímnímu řediteli k 30. červnu, od 1. července definitivně jmenovaným ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů. Teď poprosím paní místopředsedkyni k jejím bodům.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Děkuji, dobrý den, dámy a pánové. Jak už zmínil pan premiér, projednali jsme dnes dva poslanecké návrhy, oba dva z dílny KSČM. První navrhoval zrušení maximálního vyměřovacího základu na zdravotní pojištění a na pojištění na sociální zabezpečení, tedy zrušení takzvaného stropu. Zde vláda vydala negativní stanovisko, neboť i v souladu s nálezy Ústavního soudu vláda akcentuje nikoliv pouze solidaritu, ale také přiměřenost odvodů na sociálním a zdravotním pojištění. I u druhého poslaneckého návrhu vydala vláda stanovisko negativní. Byl to jeden z mnoha návrhů na zavedení majetkových přiznání do právního řádu v České republice. I tento návrh, tak jako ty předchozí, vykazoval značné nedostatky. V první řadě naprostou vytrženost z daňového řádu České republiky, tedy nenavázání na jakékoliv daňové systémy v České republice. Nicméně vláda konstatovala, že samozřejmě hledá a koneckonců už jsme i schválili analýzu na odčerpávání výnosů z trestné činnosti a hledáme další instrumenty, jak odčerpávat výnosy z trestné činnosti, nicméně majetkové přiznání ve formě, v jaké bylo předloženo komunistickou stranou, vláda podpořit nemohla. Tak jak pan premiér zmínil, schválili jsme dnes i návrh na zpracování úsporných opatření v oblasti zjednodušování agend, je to koneckonců výsledkem koaliční dohody, která byla uzavřena před měsícem spolu s dalšími úspornými balíčky. Hledáme duplicity a další možné úspory v rušení agend na roky 2014 a 2015. My chceme v roce 2014 ušetřit téměř 12 miliard a v roce 2015 téměř 25 miliard korun. Všichni ministři a šéfové dalších ústředních státních orgánů dostali za úkol do 15. července vypsat do připravených šablon seznam agend organizačních struktur a osob zajišťujících tyto agendy a budeme hledat patřičná opatření tak, abychom dosáhli té plánované úspory. Jednotliví resortní ministři se již na to připravují, například pan ministr životního prostředí již zpracoval poměrně rozsáhlý materiál, na který nás dnes upozornil, a doufám, že skutečně všichni resortní ministři k tomu přistoupí velmi odpovědně a že to neskončí tím, že budu muset zrušit pouze sama sebe, což by ovšem velkou úsporu do státní kasy nepřineslo.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji vám za úvodní vyjádření a nyní, dámy a pánové, je čas pro vaše dotazy.

ČTK, Jakub Dospiva: Jedním z bodů je podoba evropských operačních programů na roky 2014-2020. Jestli byste mohl říci, jak si vláda dále představuje další vývoj? V této souvislosti se chci zeptat, podle průzkumů, lidé nejsou příliš spokojení se členstvím ČR v EU. Myslíte, že to souvisí s čerpáním evropských fondů? Co si myslíte, jako vláda pro evropská, co by se s tím dalo dělat?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Co se týče přípravy nového programovacího období, existuje příslušná mezirezortní pracovní skupina, která zpracovává podklady jak na ministerské, tak na pracovní úrovni. Naším cílem je jednoznačně velmi výrazně snížit počet operačních programů z toho čísla 24, které je v tomto programovacím období, někde na číslo okolo šesti operačních programů. S tím, že ale také chceme mít podstatně efektivnější řídící, monitorovací, kontrolní a auditní strukturu celého toho systému OP. My chceme vybudovat skutečně kompletní architekturu nového programovacího období tak, abychom reflektovali i mnohé neblahé zkušenosti, které máme z tohoto programovacího období, kdy se mj. ukázalo, že představa 24 OP, jejich řízení, monitoringu, kontroly, auditu, představa, že je to v administrativních kapacitách této země, se ukázala jako nereálná. Je to jeden z důvodů těchto problémů. Za další, systém řízení těchto OP se ukazuje jako velmi neefektivní, velmi těžkopádný, velmi těžko odhalující některé problémy, čili chceme mít i účinnější systém řízení celé problematiky evropských fondů. Čili byl to informační materiál, vláda na tom bude dále pracovat, dále diskutovat tak, abychom vlastně ještě v letošním roce měli schválenou definitivní strukturu nejenom těch OP, ale i celé struktury řízení, monitoringu a auditu. Co se týče vaší druhé otázky, že poklesla důvěra v EU, svým způsobem považuji za pochopitelné. Podobný jev můžeme sledovat v průzkumech veřejného mínění prakticky ve všech členských zemích EU, nejenom v ČR. Já osobně jsem přesvědčený, že je to spojeno se dvěma faktory. Tím prvním faktorem je krize eurozóny, která samozřejmě přináší i jistou frustraci z evropské integrace. Lisabonská smlouva mj. říká, že měnovou jednotkou EU je euro. Tím druhým důvodem je, že ne všichni si znovu a znovu uvědomujeme některé základní a ne příliš viditelné výhody naší evropské integrace, že je to především otevření vnitřního trhu pro českou ekonomiku, která jako malá, ale velmi pro-exportně orientovaná ekonomika z toho jakýmsi způsobem profituje. Tady bych viděl souběh těchto dvou jevů. Nemyslím si, že to bezprostředně souvisí s problematikou evropských fondů.

Česká televize: Dobrý den, mandátový a imunitní výbor se dnes nevyjádřil k vydání stíhání Otty Chaloupky. Jak byste to prosím komentoval? Jestli mohu poprosit druhou věc, EU schválila celkový systém postupů při případném krachu bank, zavádí jednotná pravidla, tak jestli je podle vás tento postup pro ČR akceptovatelný?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Co se týče jednání mandátového a imunitního výboru, k tomu nemůžu nic říct, protože jsem na něm nebyl, takže předpokládám, že výbor v nějaké dohledné době zaujme stanovisko, které doporučí PS, ale tím tělesem, které rozhoduje, je PS, nikoliv mandátový a imunitní výbor. Co se týče bank, já chci zdůraznit, že český bankovní sektor je zdravý, nepotřebuje žádné subvence, že dokonce klíčové české banky, které jsou dcerami zahraničních matek, velmi významným způsobem přispívají k pozitivnímu hospodářskému výsledku svých mateřských bankovních skupin. Někdy velmi výrazně. Z tohoto pohledu, my jsme velmi spokojeni s bankovním dozorem ČNB a nevidíme důvod, proč by se v této věci mělo něco měnit. Jsme přesvědčeni, že velmi kvalitní bankovní dozor ČNB by neměl být rozpliznut do nějakého celoevropského dozoru, který by si možná méně všímal toho, co se děje třeba v dcerách těch zahraničních bank. Já chci připomenout, že fakticky 95 % celého bankovního trhu v ČR je fakticky v zahraničních rukou. Z tohoto pohledu velmi pevná pozice bankovního dozoru ČNB je pro nás nesmírně důležitá.

Novinář: Mám dotaz na paní vicepremiérku. Vy jste říkala, že čas pro ministerstva je do 15. července. Máte nějaké prostředky, jak je přinutit, aby se ta situace neprotahovala třeba přes celé prázdniny?

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Tím hlavním prostředkem je usnesení vlády, které bylo dnes schváleno a které pochopitelně ukládá jednotlivým šéfům všech rezortů to dodat včas, takže by to znamenalo neplnění usnesení vlády.

ČTK, Jakub Dospiva: Já jsem se chtěl ještě zeptat na věc, která se udála včera, to byla ta smršť sms, které jste si vzájemně posílali nebo neposílali. Dneska se k tomu přihlásila skupina Ztohoven. Chtěl jsem se zeptat, jak se vám tyto umělecké projevy zamlouvají?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že tedy v průběhu včerejšího večera jsem obdržel sms od Václava Klause, od Karla Schwarzenberga, Víta Bárty, Bohuslava Sobotky a Vojtěcha Filipa. Že se jedná o falešné sms jsem pochopil v okamžiku, kdy mi přišla sms od Miroslava Kalouska a vyzývala mne k morální obrodě. V té chvíli bylo jasné, že ty sms jsou falešné. Je to věc, která je svým způsobem znepokojivá, protože umožňuje totální zmatení komunikace. Může vám jako novinářům být zasláno falešné vyjádření toho nebo onoho politika, může být vyvolán politický konflikt. Ony ty sms byly poměrně blábolivé, ale kdyby si někdo dal tu práci a sestavil skutečně věrohodně znějící oznámení, tak by to mohlo způsobit velmi mnoho problémů a myslím si, že tady do značné míry se musí velmi vážně nad sebou zamyslet operátoři v ČR. Já bych to dokonce svým způsobem označil za jejich selhání a samozřejmě se nad tím musí, a vím, že to dělají, že jsem s nimi komunikoval již v průběhu včerejšího odpoledne a večera, zamýšlet i české bezpečnostní složky.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Na některých těch sms bylo vidět, že přicházejí z webového rozhraní, což vždycky trošku znevěrohodňuje tu sms, ale některé musím říct, že byly velmi osobní, včetně osobního oslovení. Takové mi přišly od některých kolegů poslanců. Takže tam opravdu je člověk trochu vylekaný, kam až lze tu techniku nabourat.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, pokud už není žádný dotaz, tak vám děkuji za účast a přeji hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 6. června 2012

Související zprávy