Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

15. 6. 2016 13:42

Tisková konference po jednání vlády 15. června 2016

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý den, já bych si dovolil zahájit tiskovou konferenci po jednání vlády České republiky. Vítám zde paní Kateřinu Valachovou, ministryni školství.

Kateřina Valachová ministryně školství‚ mládeže a tělovýchovy: Dobrý den.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Také pana Richarda Brabce, ministra životního prostředí.

Richard Brabec, ministr životního prostředí: Dobrý den.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: A pana Mariana Jurečku, ministra zemědělství.

Marian Jurečka, ministr zemědělství: Dobré odpoledne.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Poprosím jako první o slovo ministryni školství.

Kateřina Valachová ministryně školství‚ mládeže a tělovýchovy: Dámy a pánové, já jsem ráda, že dnes vláda nejen projednala, ale taky jednomyslně podpořila spravedlivější financování našich škol, a že se stalo tedy to, na co dlouhé roky školy čekají. Těmito změnami financování chceme zejména odstranit to, že v tuto chvíli chybí vládě jistota, že pokud dojedná jakékoliv prostředky pro školství, že skutečně dorazí nejen do jednotlivých škol, ale pokud se týká ohodnocení, tak také do ohodnocení a kapes jednotlivých učitelů nebo dalších pracovníků ve školství. Stejně tak nejsme schopni v tuto chvíli zajistit, aby každá podobná škola z hlediska podobnosti, jak z hlediska zaměstnávání učitele nebo z hlediska oboru, který vyučuje, například střední škola, tak aby dostala stejné prostředky na území celé republiky, nejsme schopni zajistit, aby školy nebyly postihovány za to, když například z důvodu požadavku na kvalitu vzdělání ukončí studium určitých studentů, a aby se to potom neukázalo na tom, jaké finanční prostředky nadále dostane, jinými slovy, financování na hlavu se po celé dlouhé dobu roku neosvědčilo a je velmi problematické,  není spravedlivé a nezajišťuje kvalitní vzdělávání. Jsem také ráda, že kromě toho, že tyto změny podpořila jednomyslně vláda, také tyto změny podporují sociální partneři, tripartita, odborné školské asociace a samy školské odbory, věřím tedy v úspěšné projednání v Parlamentu České republiky.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji paní ministryni, poprosím ministra životního prostředí pana Richarda Vrabce.

Richard Brabec, ministr životního prostředí: Dámy a pánové, dobrý den ještě jednou. Ministerstvo životního prostředí mělo dnes tři želízka v ohni a musím říct, že jsme skórovali teda jednou v tom, troufám si říct, nejdůležitějším bodě, ale i ty dva zbývající body jsou rozjednány a měly by být schváleny na příštím zasedání vlády. Ten schválený bod se týkal schválení novely zákona o posuzování vlivů, záměrů na životní prostředí, tedy ta již tak dobře známá EIA, kdy jsme vlastně dnes schválili novelu tohoto zákona, která by měla umožnit, aby byl zvolen speciální režim schvalování deseti vybraných, ale klíčových dopravních projektů, infrastrukturních projektů, které jsou součástí i evropské infrastrukturní sítě a které jsou taky samozřejmě významné z pohledu konkurenceschopnosti České republiky. Těchto deset projektů je přílohou tohoto zákona a v podstatě, pokud tento zákon bude  schválen Poslaneckou sněmovnou, a my bychom rádi, aby byl schválen ve zrychleném schvalovacím procesu, tedy podle paragrafu devadesát, aspoň se o to pokusíme v Poslanecké sněmovně, tak by měl umožnit, aby už v průběhu podzimu bylo možno vlastně splnit podmínky pro to, aby tyto projekty mohly následně dostat stavební povolení, samozřejmě konkrétní procesy stavebního  povolení už si pak bude řídit investor, tedy Ředitelství silnic a dálnic, takže já si myslím, že tohle je velmi dobrý výsledek po mnoha měsících vyjednávání s Evropskou komisí a se všemi dotčenými. Ty dva zbývající materiály, které tedy byly, troufám si říct z ryze formálních důvodů, řekněme, v této chvíli přerušeny, a to jednání by mělo doběhnout, respektive mělo být dokončeno příští týden na vládě, tak to je novela zákona o obalech a politika ochrany klimatu. Děkuji za pozornost.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, poprosím ministra zemědělství pana Mariana Jurečku.

Marian Jurečka, ministr zemědělství: Dobré odpoledne, my jsme se dnes na vládě vrátili k, řekněme, konstruktivní diskuzi, po včerejším bouřlivém večerním jednání Bezpečnostní rady státu, já to musím velice pozitivně kvitovat a ocenit to dnešní jednání. Za Ministerstvo zemědělství jsme dnes měli dva důležité body, tím prvním byla novela rostlinolékařského zákona, kdy v rámci této novely se soustředíme na dvě oblasti. Tou jednou je celý, řekněme, distribuční a prodejní řetězec přípravku na ochranu rostlin, abychom byli schopni daleko lépe kontrolovat, dohledat přípravky, abychom byli schopni ověřit jejich pravost a především identifikovat falzifikáty, které se na náš trh samozřejmě v čím dal tím větší míře dostávají především z asijských zemí, a tyto falzifikáty nesou velká rizika pro nás spotřebitele, pokud jde o oblast například některých těžkých kovů a podobně, ty přípravky nejsou kvalitní, nejsou bezpečné. Takže ta novela tuto problematiku řeší, aby naše kontrolní orgány měly, řekněme, lépe toto zboží značeno, abychom byli schopni daleko jednodušeji identifkovat, zdali jde o padělek či nejde. Také řeší tato novela otázku větší informovanosti, větší ochranu zdraví a, řekněme, určitou vyšší prevenci ještě, než byla nastavena doposud především pro ty lidi, kteří bydlí v intravilánech obcí, které sousedí se zemědělskými pozemky, takže se tady vytyčuje ještě větší ochranná zóna, zvyšuje se další počet přípravků, které nebudou moci v této ochranné zóně být aplikovány. Takže vycházíme vstříc těm podnětům veřejnosti, které vyjadřuje určité obavy, takže tady jdeme, řekněme, další cestou zvyšování prevence.

Tolik novela rostlinolékařského zákona, pak jsme tady měli ještě dnes druhý materiál, který se týkal příspěvku hospodaření v lesích, kdy, řekněme, po více než deseti letech se vrací zpátky kompetence z jednotlivých krajů na Ministerstvo zemědělství a od 1. července tyto prostředky bude vyplácet naše ministerstvo, a to především ze dvou důvodů. Protože ta původní částka, která byla dána do vínku krajům při jejich vzniku, aby s touto částkou hospodařili, se postupně výrazně snižovala, kraje si tyto prostředky alokovaly na z jejich pohledu důležitější priority a na nás se potom obraceli vlastníci lesů, kteří dost často ty příspěvky měli naprosto minimální. V jednotlivých krajích byly rozdílné podmínky, rozdílné přístupy a my se snažíme, aby tady opravdu od 1. července platil jednotný, férový přístup, aby vlastníci lesa, potřebují na obnovu, zmlazení, ochranu lesních porostů, dostali ty prostředky, tak jak mají dostat, aby to bylo stejné pro Českou republiku, a to stejné v oblasti příspěvků, které se týkají ekologických opatření, kdy podporujeme například těžbu, stahování dřeva koňmi, nikoliv realizaci té těžby těžkou mechanizací a podobně, takže na tyto druhy příspěvků, nebo na tyto druhy opatření jsou tyto finanční prostředky určeny, děkuji.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády 15. června 2016

Související zprávy