Tiskové konference

8. 6. 2016 17:33

Tisková konference po setkání předsedy vlády ČR Sobotky s předsedou vlády SR Ficem, 8. června 2016

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý den. Já bych si dovolil zahájit tiskovou konferenci, na které vítám předsedu vlády České republiky pana Bohuslava Sobotku.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Dobrý den.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: A také předsedu vlády Slovenské republiky pana Roberta Fica.

Robert Fico, předseda vlády Slovenské republiky: Dobrý den přeji.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Poprosím jako prvního o slovo předsedu vlády České republiky.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR: Děkuji, dobrý den, dámy a pánové, já chci poděkovat předsedovi vlády Slovenské republiky panu Robertu Ficovi za to, že dodržel pěknou tradici, která se už řadu let dodržuje mezi Českou a Slovenskou republikou. Chci mu poděkovat za to, že na 1. oficiální zahraniční návštěvu zamířil sem do Prahy. Chtěl bych mu popřát hodně štěstí, zdraví, sil, ve funkci předsedy vlády pro výkon dalšího premiérského mandátu, kterého se ujal.

My jsme dnes měli možnost spolu hovořit nejenom o vzájemných česko-slovenských vztazích a spolupráci, ale mluvili jsme také o prioritách, které se našich zemí společně týkají v rámci EU. Já jsem velice rád, že se Slovenskem jsme dobrými sousedy, že jsme přáteli, že vedeme aktivní otevřený dialog a spolupracujeme v řadě konkrétních oblastí a témat. Mluvili jsme dnes o věcech, které jsou před námi. Významným tématem česko-slovenské spolupráce budou výročí některých společných dějinných událostí, která oslavíme v roce 2018. My jsme si dnes potvrdili s panem premiérem Ficem, že chceme intenzivně spolupracovat jak na otázce připomenutí si 100. výročí založení Československa, tak také na otázce 50. výročí pražského jara, které bylo rovněž jedním ze zlomových momentů obou našich národů.

Jak jistě víte mezi Českou a Slovenskou republikou probíhá mechanismus každoročního společného zasedání vlád. Já chci přivítat fakt, že jsme se dohodli s panem premiérem Ficem na tom, že v září budeme usilovat o to, aby se setkaly česká a slovenská vlády, a do té doby bychom ještě pracovali na společné agendě tak, aby byl dostatek času ji dobře připravit. Chtěl bych také deklarovat zájem za českou stranu na pokračování spolupráce v rámci tzv. slavkovského formátu, kdy by v letošním roce Slovensko mělo hostit schůzku předsedů vlád České republiky, Slovenska a Rakouska. Mluvili jsme o otázkách, které se týkají fungování našich zemí v EU. Já jsem přirozeně nabídl maximální podporu a pomoc Slovensku, které se ujme předsednictví v rámci EU. Máme zájem na tom, abychom Slovensku nabídli své zkušenosti a umožnili mu a podpořili ho v tom, aby slovenské předsednictví EU bylo úspěšné. Nezačíná v úplně jistých časech, není úplně zřejmé, jaké budou ty hlavní priority, které přinese doba, ale my jsme dnes měli možnost diskutovat o představách Slovenska, na jaká témata, na jaké priority by se chtělo zaměřit.

Diskutovali jsme také o současné situaci v oblasti evropského zemědělství. Já chci poděkovat panu premiérovi Ficovi za podporu iniciativy prosadit téma situace zemědělců na jednání červnové Evropské rady. Budeme chtít o tom také mluvit s našimi partnery v rámci V4 a rovněž je budeme chtít požádat o jejich podporu. Nebudu už tady teď uvádět a citovat všechna témata, o kterých jsme hovořili, byla jich celá řada. Určitě významným tématem česko-slovenské spolupráce je dopravní infrastruktura. Naše propojení v oblasti silnic, dálnic, železnic, a to nepochybně bude jedním z důležitých bodů také společného zasedání vlád, které, jak pevně věřím, by se mohlo uskutečnit v září letošního roku. Ještě jednou děkuji za přátelské rozhovory a těším se na další spolupráci.

Martin Ayrer, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, poprosím nyní o slovo předsedu vlády Slovenské republiky pana Roberta Fica.

Robert Fico, předseda vlády Slovenské republiky: Děkuju pěkně, vážený pane premiére, zopakuju omluvu, že jsem nemohl navštívit standardně Českou republiku ihned po parlamentních volbách na Slovensku a jsem velmi rád, že toto setkání mohlo proběhnout dnes, krátce před zasedáním zemí V4. Na společném pracovním obědě, který jsme měli, jsem prohlásil, že to nejlepší, co může postihnout člověka, je starý chléb, staré víno a starý přítel, a tak nějak pociťujeme i my na Slovensku vztahy k České republice. A proto vždy, a teď to neříkám vůbec formálně, pane premiére, když jedu do České republiky, tak se cítím uvolněně, protože vím, že věci fungují, že jdou, že jsme si velmi blízcí a že naše setkání jsou vždy mimořádná, nejen společensky příjemná a mají vždy i svůj konkrétní efekt.

Rád bych poblahopřál, pane premiére, k excelentnímu předsednictví v rámci V4. Samotná myšlenka, se kterou jste přišli, V4 trust anebo teda důvěra ve V4, má hluboký smysl a myslím si, že působení V4, a hlavně naše společná stanoviska v minulosti, i v té blízké, potvrzují, že tato důvěra se neustále zvyšuje a význam tohoto regionálního uskupení bude čím dál větší. Na druhé straně absolutně podporujeme myšlenku i jiných formátů, a proto věřím, že brzy, možná už v první polovině července 2016, bychom rádi v Bratislavě hostili formát slavkovský, tedy premiéry Slovenska, České republiky a spolkového kancléře Rakouska.

Dámy a pánové, dohodli jsme se s panem premiérem, že další společné zasedání vlád Slovenské republiky a České republiky se uskuteční, pokud možno hned na úvod září 2016. Bylo by dobré, kdyby to bylo v průběhu prvního týdne s tím, že na tomto setkání budeme mluvit nejen o konkrétních formách spolupráce, ale chceme se soustředit i na společné oslavy naší státnosti, protože společně si budeme připomínat 25 roků vzniku samostatné České republiky a samostatné Slovenské republiky, ale jsou tu i významné události z roku 1968 a nakonec se Slovensko bude hlásit s hrdostí i ke vzniku Československé republiky v roce 1918.

Ačkoliv Česká republika je po Německu 2. nejvýznamnější obchodní partner a 5. největší investor, stále tady vidíme velký prostor pro spolupráci, je to především oblast energetiky, kde se vytvářejí na Slovensku podmínky pro vstup dalších a dalších investorů. Můžu konstatovat, že dosavadní působení významných investorů v energetické oblasti, ať je to SPP anebo je to oblast energetiky, jako jsou slovenské elektrárny, se ukazuje jako velmi prospěšná, protože při vstupu těchto investorů si Slovensko mohlo posílit svoje postavení jako stát při vlastnění určitého podílu akcií v těchto strategických podnicích. Pan premiér Sobotka naznačil spolupráci v oblasti dopravní infrastruktury a dohodli jsme se na tom, že ne vždy věci fungují jenom proto, že máme dobré vztahy, ale že musíme ty naše úředníky i trošku kontrolovat. Přislíbil jsem, že právě na oblast infrastruktury se musíme podívat důrazněji, ať už jde o propojení na úrovni Púchova směrem na Českou republiku anebo je to Svrčinovec směrem na státní hranici anebo je to modernizace železniční tratě mezi Brnem a Bratislavou, která přispěje k vytvoření evropské sítě.

Pane premiére, s hrdostí hlásím, že v minulém roce se Slovensko stalo nejoblíbenější destinací pro české turisty. Předběhli jsme už i Chorvatsko, a proto je to pro nás velká výzva, že musíme dále zdokonalovat naše podmínky v cestovním ruchu, aby Slovensko bylo ještě více atraktivní, protože když přijedete na Slovensko, všichni jste vítáni s otevřenou náručí. Dotkli jsme se problematiky spolupráce v oblasti obrany. Máme dobré zkušenosti ze společné ochrany vzdušného prostoru, ale už jen to, co jsme naznačili, se zdá, je natolik zajímavé, že budeme o tom mluvit i na jednání vlády Slovenské republiky společném v září.

Informoval jsem pana premiéra o našich prioritách v rámci předsednictví, chceme, aby Česká republika byla i prioritně informovaná o předsednictví, nabídli jsme v tomto duchu nadstandardní spolupráci našim českým přátelům. Nebudu teď opakovat ty priority, protože je všichni znáte, a kromě toho platí, že my můžeme mít jakýkoliv dobrý úmysl, ale přijde vnější faktor v podobě rozhodnutí občanů ve Velké Británii, které půjde proti našim představám, anebo to bude otázka nových migračních témat, kde všechno může výrazně ovlivňovat naše postoje a úmysly v slovenském předsednictví. Těším se. Chci poděkovat, pane premiére, za tradiční pohostinnost České republice a věřím, že budu moct opětovat v co nejkratším čase, ještě jednou pěkně děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X