Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

12. 8. 2013 14:03

Tisková konference po setkání předsedy vlády Jiřího Rusnoka s předsedou Senátu Milanem Štěchem v Kramářově vile, 12. srpna 2013

Premiér na tiskové konferenci oznámil, že se s předsedou Senátu domluvili na způsobu zachování legislativní kontinuity po rozpuštění poslanecké sněmovny.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, pěkné odpoledne. Vítám vás na tiskovém briefingu po jednání pana premiéra s předsedou Senátu panem Milanem Štěchem a prosím předsedu vlády o slovo.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Hezké odpoledne. My jsme se sešli s panem předsedou proto, abychom probrali nadcházející možné situace, kdy případně sněmovna bude rozpuštěna, a předpokládám, že se tak stane. Za této situace jsme povinni jako vláda a Senát zachovat legislativní kontinuitu, pokud to bude potřeba. Jak říká Ústava, vláda navrhuje a Senát přijímá zákonná opatření. My jsme se s panem předsedou domluvili na tom, že tento institut je institut výjimečný, odpovídající té specifické situaci. Pokud to bude potřeba a vyloučit to nelze, neb je doba dynamická a jednak to, co Senát bude muset projednat jako odkaz sněmovny, je složitá materie. Může se ukázat, že dojde k chybě nebo něco podobného. My se toho institutu nezříkáme a priori, a pokud to bude nutné, rádi ho použijeme. Stanovili jsme si i rychlou informační linku. Pokud budeme jedna či druhá strana o něčem vědět, dáme si vědět, aby naše legislativní týmy mohly se sejít. To byl obsah našeho jednání.

Milan Štěch, předseda Senátu: Dámy a pánové. Pokud dojde k rozpuštění sněmovny, tak je to situace, kterou česká Ústava předpokládá a také počítá s tím, že bude nadále pokračovat činnost legislativní a parlamentní. Jedna komora, která funguje, má určité omezení, ale pokud vláda potřebuje některé věci legislativně změnit, tak předloží zákonné opatření a Senát takový návrh přijme, ale pak stejně přijde nová sněmovna, která definitivně rozhodne. Opakuji to proto, aby bylo zřejmé, že to není akt jedné skupiny, stejně poslední slovo má zase parlament a může to korigovat. Je ale možné, že situace bude vyžadovat některé korekce a dva měsíce není krátká doba. Jsme připraveni a já jsem informoval, že v Senátu je odborné zázemí a i senátoři budou připraveni poměrně rychle návrhy projednávat. Co se týká zákonů, které jsou ve sněmovně, za sebe mohu říci, že naší snahou bude ty zákony rychle projednat a ty zákony, nebudou-li tam chyby a opatření a kroky znemožňující je užívat, tak je schválit. Na druhou stranu by nebylo šťastné, aby kdokoliv podmiňoval a dával Senátu ultimáta, do kdy má takové zákony projednat. Senát je suverén, senátoři jsou voleni občany a postaví se ke všemu konstruktivně, aby se termín voleb nemusel posouvat. Na druhou stanu bychom neradi byli pod tlakem, že musíme takto zákony schválit. To není přípustné.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, prostor pro vaše dotazy.

ČT: Řešili jste i to, o čem mluvil Miroslav Kalousek, to znamená, že když bude sněmovna rozpuštěná, padají s ní i všechny zákony, které nebyly projednány. Platí to? Nebo se nemusí čekat, než je projedná Senát? Plánuje Senát mimořádné schůze?

Milan Štěch, předseda Senátu: Já jsem přesvědčený, že není pravda, že všechny zákony padají pod stůl. Zákony, když budou v době odeslání podepsány předsedkyní sněmovny, tak nastává proces, kdy už může být sněmovna rozpuštěná, protože Senát má 30 dní. Budeme se snažit ji maximálně zkrátit. Ale nelze podvazovat Senát a diktovat. Myslím si, že to je normální procedura, když sněmovna končí činnost ve funkčním období. Tam není rozdíl. Co se týká daňového balíčku a občanského zákoníku, tam možná budou nějaké chyby a hledáme řešení, že kdyby tam byly, tak malou novelu, ale pro nějaké drobné chyby nechci, aby ten balík spadl dolů. Ta shoda na NOZu tu je a nechceme tomu bránit. U daní, pokud nenajdeme vážnou chybu a rozpornost, tak také ho můžeme projednat a pustit. Pokud by tam některé věci byly, máme různé varianty. Můžeme to změnit i formou senátního návrhu zákona. My najdeme řešení, jsem připraven jednat s politiky ze sněmovny a nalézt kompromis. Na druhou stranu to musí být doporučení, protože suverénem bude Senát.

TV Prima: Jaká jsou ta zákonná opatření, která byste chtěli prosadit? Pokud by se sněmovna rozpustila, budete žádat prezidenta, aby posečkal s podpisem?

Jiří Rusnok, předseda vlády: Pokud jde o dotaz na mne. Nemáme žádná a apriorní zákonná opatření a požadavky v tuto chvíli na Senát. Doufám, že to nebudeme muset použít. Pokud bude potřeba, a to se stát může, či se něco objeví a nesnese to odklad, tak to navrhneme. V tuto chvíli se mi nejeví nic tak fatálně, co by to muselo být, ale jak říkám, doba je dynamická. Teď mne nic konkrétního nenapadá.

Milan Štěch, předseda Senátu: Já odpověděl v minulém vystoupení. Domnívám se, že pokud se sněmovna rozpustí, prezident dle svého uvážení, podle mne co nejdříve, by měl podepsat a neměl by ani on ani sněmovna nějak stanovovat podmínky, až Senát projedná. Je to normální proces, kdy třeba sněmovna končí mandát a ten přístup by se neměl lišit. Nebylo by to v souladu s duchem Ústavy. Naší snahou bude projednat vše co nejdříve, ale jakékoliv podmínky by nebyly dobré.

Radiožurnál: SPOZ chce oslovit vaše ministry, aby za ně kandidovali ve volbách. Ráda bych se zeptala, zda jste nějakou nabídku dostal a mohl to okomentovat?

Jiří Rusnok, předseda vlády: Já žádnou nabídku nedostal a možná to je proto, že jsem už několikrát avizoval, že ani neočekávám nabídku. Já rozhodně svou budoucnost nespojuji s kariérou v politice. Takže se mne to netýká. Chtěl bych ubezpečit, aby to vyznělo správně, naše jednání s panem předsedou, my jsme se dohodli, že byť bude rozpuštěna sněmovna, legislativní proces je zajištěn. Pro přechodné období. To je závěr jednání, jeho výsledek a to klíčové.

TV Nova: Pane premiére, dotaz k té nabídce od SPOZ. Jsou tu spekulace, že vaše vláda je navázána na tuto stranu, nemyslíte, že ta nabídka to potvrzuje?

Jiří Rusnok, předseda vlády: Já se asi budu limitovat ve svých vyjádřeních. Vše souvisí se vším. A jestli chcete to spojit s touto vládou, tak prezident je spojen se stranou SPOZ. Pan prezident jmenuje vlády, a když si to odvodíte, jsme i my nějak navázáni na SPOZ. Jestli to stačí takto.

iDnes: Nezaznělo jasně, zda se vláda zabývala velvyslanci na Slovensku a Rusku?

Jiří Rusnok, předseda vlády: Zopakuji, co jsem řekl v neděli. Projednávání velvyslanců se odehrává v režimu specifikovaném. Takováto jednání proběhla. To je vše, co mohu říci. V minulosti, neproběhla ani minulý týden, ale mnohem dříve.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Děkuji oběma pánům a vám za pozornost. Hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po setkání předsedy vlády Jiřího Rusnoka s předsedou Senátu Milanem Štěchem v Kramářově vile, 12. srpna 2013

Související zprávy