Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

22. 11. 2010 17:20

Tiskový brífink po setkání premiéra s prezidentem SRN, 22. listopadu 2010

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. My jsme dnes dnešním jednáním s panem spolkovým prezidentem navázali na naši srpnovou schůzku, kterou jsem absolvoval během své oficiální návštěvy v Berlíně. Předmětem rozhovorů byla ekonomická témata, tedy vzájemné hospodářské vztahy, také otázka přijetí eura a situace Eurozóny. Věnovali jsme se také tzv. Východnímu partnerství EU, tedy vztahům se zeměmi, které leží mimo EU, na východ od jejích hranic, a samozřejmě i bilaterální vztahy mezi ČR na straně jedné a SRN na straně druhé. Včetně dobrých vztahů, které jsou třeba i v přeshraniční oblasti mezi jednotlivými městy a obcemi.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, nyní je prostor pro tři otázky výhradně k tématu dnešního setkání. Televize Nova, prosím.

Televize Nova: Pane premiére, chci se zeptat, jak pokročilo vyjednávání o prodeji Lobkovického paláce?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že bezprostředně o tom jsme s panem spolkovým prezidentem nejednali na naší dnešní schůzce, nicméně, ta záležitost je řešena. My jsme obdrželi jistou nabídku z německé strany. Německé straně záleží na Lobkovickém paláci proto, že představuje pro ně kus německé historie, protože z jeho balkonu bylo na podzim roku 1989 oznámeno tisícům uprchlíků z bývalého východního Německa to, že mají možnost odejít do demokratické části Německa. Tedy výměna za příslušné pozemky, případně objekty v centru Berlína, kde by například mohla vzniknout nová česká ambasáda. Tuto německou nabídku v tuto chvíli ministerstvo zahraničí vyhodnocuje a nebylo přijato žádné rozhodnutí v této věci.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Další dotaz.

Televize Nova: Mohu ještě doplňující? Jestli můžete upřesnit, kolik je těch pozemků, jak jsou velké, jestli bude třeba, aby německá strana něco doplatila, či jestli to stačí?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme přesvědčeni, že to samozřejmě musí být taková nabídka, která bude pro ČR adekvátní, to znamená, rozhodně to nesmí být nabídka, na kterou by ČR měla doplatit. Na druhou stranu, když se podíváme na ceny pozemků v centru Berlína, tak to patří mezi nejdražší místa v Evropě, takže rozhodně vše nasvědčuje tomu, že by to nebyla nabídka, na které by ČR prodělala. Jak jsem řekl, teprve ta nabídka se pečlivě analyzuje, vyhodnocuje. My potřebujeme řešit problém objektu naší ambasády v Berlíně, protože kdo viděl tu příslušnou budovu, tak ví, že se to řešit musí.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Další dotaz. ČTK.

ČTK: Jen jestli jste náhodou se nebavili také o tématu českých řidičů, kteří si často stěžují, že jsou na hranicích stavěni policií a bezdůvodně kontrolováni?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem toto téma tzv. závojového pátrání při rozhovoru s panem spolkovým prezidentem otevřel. Požádal jsem ho o to, aby bylo německou stranou vnímáno, že pro nás je to velmi citlivá záležitost, protože to může působit dojmem selektivního opatření vůči Čechům. Požádal jsem ho o jistou větší pružnost německých úřadů ve smyslu zastavování těchto kontrol, protože on je mezi nimi, popravdě řečeno, i dost velký rozdíl. Pokud se jedná o česko-saskou hranici, kde ten přístup je rozumnější a jemnější a česko-bavorskou hranici, kde je naopak velmi striktní a řekl bych ve chvíli, kdy je den a kdy je jasné, že s rozsvícenými světly čeští řidiči, jak jsou zvyklí i přes den, tak jednoznačně jsou svítící auta vytahována z kolony a kontrolována. Toto spatřujeme jako nedobrý krok. Jednali jsme i o tomto problému.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: A ještě poslední dotaz. Prosím.

ČRo: Pane premiére, probrali jste i otázku chystané návštěvy předsedy bavorské vlády Horsta Seehofera? Říkali jste v Berlíně, že to musí mít rozumnou a dobrou agendu, aby to přispívalo ke zlepšení vztahů.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme s panem spolkovým prezidentem jak při mé návštěvě v Berlíně, tak při jeho návštěvě v Praze o tomto tématu jednali. Já jsem jednoznačně uvedl na příkladu svobodného státu Sasko, že tady nefunguje žádný typ předsudku, protože tyto vztahy česko-saské jsou velmi srdečné a kterýkoliv saský premiér přijel vždy do Prahy, byl vítán na nejvyšší úrovni a my nevidíme jeden jediný důvod, proč by jednou nemohly podobné kvality dosáhnout i česko-bavorské relace. Na druhé straně, jsme si vědomi celé řady citlivých míst těchto vztahů, a my se debatě o oficiální návštěvě pana předsedy vlády Seehofera nebráníme, nicméně jsme přesvědčeni, že tato případná návštěva má mít pozitivní přínos do česko-německých vztahů, ne něco, co ty vztahy zkomplikuje. Jako vždy, pozitivní přínos je v podstatě návštěva kteréhokoliv německého politika ze spolkové úrovně nebo ze Saska, tak to má význam i ve vztahu k Bavorsku, tedy, že to bude pozitivní přínos. Jinak chci říci, že vztahy na česko-bavorské úrovni fungují, jsou docela časté kontakty ministrů. Nedávno tu byl ministr bavorské vlády zodpovědný za školství. Čili kontakty tu existují, jak v Bavorsku, tak v ČR.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: To byla poslední otázka, děkujeme za pozornost.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, děkuji. Hezký den.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po setkání premiéra s prezidentem SRN, 22. listopadu 2010

Související zprávy