Tiskové konference

26. 1. 2013 16:42

Vyjádření premiéra k výsledku prezidentské volby, 26. ledna 2013

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, vážené dámy a pánové. Začíná vyjádření předsedy vlády Petra Nečase k výsledku historicky první přímé volby prezidenta republiky. Pane premiére, poprosím vás o slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Chtěl bych využít této příležitosti a pogratulovat nově zvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi k jeho volebnímu vítězství v této první historické přímé volbě prezidenta České republiky. Chtěl bych také poděkovat Karlu Schwarzenbergovi za volební boj, který odvedl především v průběhu druhého kola.

Především bych chtěl ocenit občany České republiky, voliče, kteří se dostavili ve vysokém počtu k tomuto druhému kolu prezidentských voleb, a jsem přesvědčen, že je to dobrý signál o tom, že se česká veřejnost o politiku zajímá a že se nechala motivovat touto prezidentskou volbou k aktivní účasti ve volbách a to včetně započítání těchto velmi nevýhodných povětrnostních podmínek, které tady jsou.

Chci také říci, že jsem již s oběma kandidáty na prezidenta republiky telefonicky hovořil, poblahopřál jsem panu Miloši Zemanovi k jeho zvolení. Jsem přesvědčený, že Miloš Zeman je logickým kandidátem na prezidenta republiky. Řekl bych, že z těch, kteří kandidovali, byl nejpřirozenějším kandidátem, protože polistopadová éra české politiky vygenerovala tři nejsilnější osobnosti, což byl Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Z tohoto pohledu jeho prezidentská aspirace jako nástupce Václava Havla a Václava Klause je poměrně přirozená. Je to standardní politik, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. A přestože jsme v celé řadě otázek, především těch sociálně-ekonomických, na opačné straně politického spektra, jsem přesvědčen, že ta spolupráce bude fungovat naprosto standardně a běžně.

Chtěl bych také vyjádřit přesvědčení, že oba dva kandidáti teď po skončení volební kampaně přispějí k tomu, aby se atmosféra v naší zemi zklidnila. Volební kampaň především před druhým kolem byla nebývale ostrá, vyhloubila nejeden příkop vedoucí napříč společností, ale velmi často i napříč například různými pracovními kolektivy, rodinami, společenskými skupinami a podobně. Je v našem zájmu, abychom teď všichni přispěli k tomu, že volba skončila, sláva vítězům, čest poraženým, a teď je nezbytné tu politicko-společenskou atmosféru zklidnit.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A nyní je prostor pro vaše dotazy.

Česká televize, Vladimír Keblůšek: Pane premiére, co to bude znamenat pro vládu, protože pan Zeman se pravděpodobně možná bude chtít účastnit jednání vlády. Vy už jste mluvil o tom, že nemáte úplně stejné názory na ekonomiku, sociální věci, tak neobáváte se, že to pro vládu bude ještě horší ve směru komunikovat svoje plány a cíle? A další otázka, domluvili jste si společné jednání? Říkal jste, že počkáte po prezidentské volbě a pak budete řešit situaci ve vládě, schází vám tam ministr, znamená to, že teď to bude ta priorita, která vás čeká?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Začnu odzadu. Ano, v tuto chvíli, kdy je zjevné, že pan Karel Schwarzenberg bude pokračovat jako předseda TOP 09, budeme řešit tento problém obsazení vlády. Za další, ano, jsme domluveni s panem zvoleným prezidentem Milošem Zemanem na setkání, protože je nezbytné navázat pracovní dialog. Je tady celá řada praktických záležitostí, které je nezbytné řešit do toho 8. března. Když řeknu, zda to bude nějaké obtížné období, já jsem již řekl, že zvolený pan prezident Miloš Zeman je standardní politik, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. Z tohoto pohledu nepochybuji o tom, že bude ctít ústavní pořádek, jehož součástí jsou i ústavní zvyklosti. Prezident republiky je z Ústavy vrchní velitel ozbrojených sil a zastupuje stát navenek. Tzn., sehrává jistou roli např. v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky a nepochybuju, že tady bude velice dobrý dialog mezi vládou a prezidentem republiky a že bude navazovat na dosavadní ústavní zvyklosti.

Televize Prima, Martin Mikule: Pane premiére, co na to říkáte jako předseda ODS. Neuspěl váš kandidát v prvním ani ve druhém kole. Vyvodí z toho ODS nějaké důsledky? Jaká je vaše reakce?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že abychom vyvozovali důsledky z druhého kola, to je spíše úsměvné.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. Dámy a pánové, pokud už nejsou žádné dotazy, děkujeme vám za účast a hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Vyjádření premiéra k výsledku prezidentské volby, 26. ledna 2013

Související zprávy