Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 8. 2011 12:31

NERV: Za rok vznikly stovky návrhů, vláda se jimi inspiruje

Členové NERV spolu s premiérem shrnuli roční působení rady.

Národní ekonomická rada vlády připravila za rok působení stovky návrhů změn, reforem a doporučení pro českou vládu. Podle premiéra Petra Nečase mnoho doporučení jeho ministři promítli do své činnosti.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Pro vládu je cenné i to, když rada má jiný názor, resp. než je kompromis dohody koaliční vlády. NERV nefungovala pouze jako prvek podpory vlády, ale jako důležitý zpětnovazební prvek. Tato otevřená komunikace je velmi podnětná a nesmírně užitečná,“ řekl předseda vlády.

Například v oblasti boje proti korupci měly návrhy NERV konkrétní vliv na činnost vlády. Do legislativních pravidel totiž bude zavedeno hodnocení korupčních rizik (tzv. CIA). Rada také doporučila zveřejňovat informace o veřejných zakázkách na internetu, což všechna ministerstva již udělala.

Národní ekonomická rada vlády se také zabývala důchodovou reformou nebo návrhy v oblasti zdravotnictví. Vláda se inspirovala například doporučeními, které se týkají jednotné právní normy pro zdravotní pojišťovny, elektronických aukcí léků a zdravotních prostředků.

V oblasti veřejných financí doporučovala ekonomická rada posun od zdanění práce ke zdanění spotřeby, a tedy také sjednotit daň z přidané hodnoty. Tento návrh vláda již předložila a bude účinný od roku 2013.

Výčet aplikovaných návrhů NERV najdete ve výroční zprávě.

Každý měsíc se schází NERV v plénu, kterého se účastní premiér Petr Nečas a ekonomičtí ministři. Paralelně s tím pracovalo šest skupin (veřejné finance, důchodová reforma, boj proti korupci, vztahy k EU, konkurenceschopnost, podpora podnikání). Celkem proběhlo již 70 pracovních jednání, 8 workshopů pro odbornou veřejnost a 4 veřejné akce na vysokých školách.

Hlavní úlohou rady je přinášet vládě náměty a doporučení v otázkách hospodářské politiky státu. Funkce rady tedy není exekutivní, což je zárukou její nezávislosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy