Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

5. 10. 2015 10:14

Konference o právní ochraně lidí se zdravotním postižením v ČR a USA

Mezinárodní konference "Lidé se zdravotním postižením a jejich právní ochrana v ČR a USA" proběhla 1. října v Lichtenštejnském paláci u příležitosti 25. výročí přijetí zákona Americans with Disabilites Act (ADA). Akci, nad kterou převzal záštitu ministr Dienstbier, pořádal Vládní výbor pro zdravotně postižené občany ve spolupráci s Velvyslanectvím Spojených států amerických.

Konferenci zahájil velvyslanec Spojených států amerických Andrew Schapiro, ředitelka Odboru lidských práv a ochrany menšin Andrea Baršová a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

ADA upravuje občanská práva osob se zdravotním postižením. Zakazuje diskriminaci vůči osobám se zdravotním postižením ve všech oblastech veřejného života včetně zaměstnání, vzdělávání, dopravy a všech veřejných a soukromých prostor, které jsou přístupné široké veřejnosti. Zajišťuje, aby lidé se zdravotním postižením měli stejná práva a stejné příležitosti jako všichni ostatní.

Hlavní příspěvek na konferenci přednesla Judith Heumann, mezinárodně uznávaná odbornice v této problematice a celoživotní zastánkyně občanských práv znevýhodněných osob, která vykonává funkci zvláštní poradkyně pro mezinárodní uplatňování práv osob se zdravotním postižením Ministerstva zahraničí USA. Tato funkce byla zřízena prezidentem USA Barrackem Obamou a jejím cílem je naplnit jeho vizi, kterou vyjádřil takto: „Práva osob se zdravotním postižením nejsou pouze občanskými právy, která by měla být naplňována u nás doma; jsou to univerzální práva, která mají být uznávána a podporována na celém světě.“  Ve svém příspěvku Judith Heumann přítomné seznámila s americkými zkušenostmi s uplatňováním práv osob s tímto hendikepem a jejich zapojením do vládních funkcí. 

Ve druhé části konference proběhla panelová diskuse na téma Právní ochrana lidí se zdravotním postižením v ČR. Se svými příspěvky vystoupili vedoucí sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany Pavel Ptáčník, politický tajemník Velvyslanectví Spojených států amerických Alexander Barrasso, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí Petr Mach,  ředitelka Odboru legislativy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Jana Přibylová, zástupkyně veřejné ochránkyně práv Lenka Frýdková a právnička Ligy lidských práv Barbora Rittichová. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty