Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 10. 2011 16:24

Priority a postupy vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže schváleny vládou

Vláda České republiky ve středu 19. října 2011 vzala na vědomí každoročně připravovanou Souhrnnou zprávu o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2010 a schválila Aktualizovaná opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže pro roky 2011 a 2012.

Velmi vítám, že Souhrnná zpráva a Aktualizovaná opatření byla vládou projednána a schválena, neboť to napomůže institucionálnímu zabezpečení prosazování rovných příležitostí žen a mužů na celostátní úrovni,“ uvádí ke schválení materiálu zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková.

Souhrnná zpráva o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2010 shrnuje dění v oblasti rovných příležitostí žen a mužů v České republice v roce 2010 a sleduje také širší kontext na poli mezinárodním a evropském. Souhrnná zpráva zmiňuje slyšení české delegace před Výborem pro odstranění diskriminace žen, které proběhlo v říjnu 2010. Dále uvádí, že ve volbách v roce 2010 se do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dostal historicky nejvyšší počet žen, a to i díky preferenčním hlasům voliček a voličů.

V Souhrnné zprávě je také konstatováno, že v České republice bohužel nadále přetrvává rozdíl v odměňování žen a mužů (tzv. gender pay gap), který se v roce 2010 pohyboval okolo 26 %, čímž se Česká republika zařadila na druhé místo v Evropské unii. Jednodušší slaďování pracovního a soukromého života stále naráží na nedostatek flexibilních forem práce a služeb péče o děti v předškolním věku.

Souhrnná zpráva zmiňuje také problematiku domácího násilí, kde byl zaznamenán nárůst, což však může znamenat nejen zvýšení jeho výskytu, ale také snížení latence tohoto jevu. V souvislosti s problematikou domácího násilí vláda České republiky přijala v dubnu letošního roku Národní akční plán prevence domácího násilí na léta 2011 až 2014.

Společně se Souhrnnou zprávou vláda rovněž přijala Aktualizovaná opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže na období 2011 a 2012. Jedná se o úkoly uložené vládou České republiky jednotlivým resortům za účelem dosahování rovnosti žen a mužů. V letošním roce došlo k určité redukci těchto úkolů, a to z důvodu snížení administrativní, finanční a personální zátěže.

Součástí materiálu jsou rovněž Východiska Strategie rovných příležitostí pro ženy a muže na období 2011 až 2015, která byla v souladu s děním na evropské i mezinárodní úrovni zpracována na základě potřeby zasazení prosazování rovných příležitostí žen a mužů do širšího rámce, který by vyjasnil jednotlivé strategické oblasti a dlouhodobé cíle. Východiska budou podkladem pro budoucí zpracování samotné Strategie.

V letošním roce došlo, v porovnání s roky předchozími, k pozdějšímu schválení materiálu k Souhrnné zprávě. Toto zpoždění bylo způsobeno organizačními změnami souvisejícími s Radou vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, jejímž předsedou by se v nejbližší době měl stát ministr práce a sociálních věcí a tím by se měla opět obnovit její činnost,“ uvádí dále v této souvislosti zmocněnkyně vlády pro lidská práva.

Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, která se v minulých letech podílela na přípravě Souhrnné zprávy, se již delší dobu nesešla z důvodu nejmenování jejího předsedy. Na základě rozhodnutí vládní koalice, které je součástí Dodatku ke koaliční smlouvě, však bylo stanoveno, že Rada včetně související administrativní podpory přejde na Ministerstvo práce a sociálních věcí. V této souvislosti v současné době probíhají jednání a přípravy tohoto přesunu a jmenování ministra práce a sociálních věcí do funkce předsedy Rady. Po jejím brzkém znovuustavení bude Rada opět moci začít aktivně pracovat na zlepšování prosazování rovných příležitostí žen a mužů v České republice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X