Aktuálně

19. 6. 2008 16:30

Astronaut E. A. Cernan podpořil výstavbu radaru v Čechách

Americký astronaut, velitel letu Apolla 17 a zatím poslední člověk, který se dotkl povrchu Měsíce, dnes na tiskové konferenci po jednání s premiérem M. Topolánkem hovořil o ochraně svobody jako dědictví pro budoucí generace.

„Myslím, že ten samý duch, který poháněl mé předky, aby se odstěhovali do USA, provázel i mě na cestě do vesmíru,“ připomněl kapitán Cernan své československé kořeny. „Jsem Američan a jsem na to hrdý stejnou měrou, jako na své československé předky,“ zdůraznil. Za místo počátku své cesty do vesmírného prostoru E. Cernan označil právě rodnou zem svých prarodičů. „Možná i jejich jménem a na jejich počest se sem vracím a uzavírám ten okruh,“ řekl Cernan v úvodu svého vystoupení na tiskové konferenci, na kterou přivedl i svoji vnučku Ashley, které chce ukázat vlast jejích předků.

K americkému radaru na území ČR: „Pro svobodu musíme jednat jako jednotlivci i jako společnost“

„Především musíte pochopit, že nejsem politik,“ uvedl E. Cernan svoji reakci na dotaz, který se týkal umístění radaru v České republice. Sám sebe označil jako lidskou bytost, která silně věří v lidskou svobodu.
Právě svoboda je podle E. Cernana tím, co musí být ochráněno a předáno jako dědictví budoucím generacím lidí na Zemi. „Musíme pro svobodu něco udělat jako jednotlivci a také jako společnost. Bez ohledu na události 11. září nejsou riziku útoku vystaveny pouze Spojené státy, ale také region střední a východní Evropy,“ upozornil Cernan. Snaha o zničení kultury postavené na židovsko-křesťanských principech fundamentalisticky orientovanými islámskými teroristy je podle Cermanových slov důležitým důvodem, proč by měl být systém kolektivní obrany podpořen.

Touha po poznání je esencí lidské existence na planetě Zemi

Premiér M. Topolánek a astronaut E. Cernan shodně označili mezinárodní spolupráci ve vědě a výzkumu jako symbol osudu lidstva. „Lidská touha po poznání je nevyčerpatelná,“ zdůraznil premiér M. Topolánek. „Je za námi doba, kdy velmoci soutěžily, bipolární svět je za námi. Mezinárodní spolupráce představuje pro vesmírný výzkum velký pokrok,“ uvedl premiér s tím, že se svým hostem hovořil právě o perspektivách České republiky na poli výzkumu a vývoje v rámci mezinárodní spolupráce.. „I naše snahy spolupracovat s Japonskem, USA, Francií a zeměmi východní Asie na výzkumných projektech se odrážejí ve snaze být v kosmickém programu Evropy a ve spolupráci s USA na projektech obrany,“ připomněl M. Topolánek. „Hovořili jsme o České republice, která 8. července vstoupí do ESA (Evropské vesmírné agentury), kdy se chceme naplno vrátit do evropských výzkumných aktivit,“ dodal. Jedním z témat rozhovoru premiéra s kapitánem Cernanem byl podle očekávání také projekt Galileo, který podle premiérových slov souvisí s tím, co reprezentuje osobnost E. A. Cernana: touhu přinést lidstvu poznatky, které mu umožní přežít.

Poselství pro nové generace

Kapitán Cernan se dnes v odpoledních hodinách setkal s českými studenty. „Jsem důkazem, že nic není nemožné,“ řekl ještě předtím na tiskové konferenci v zahradě Úřadu vlády ČR. „Budu studenty vyzývat, aby na sobě pracovali, aby byli nejlepší v tom, co dělají a jednoho dne překvapili sami sebe,“ uvedl Cernan k plánovanému setkání. „Technologie jsou výsledkem odpovědí člověka na výzvy,“ prohlásil dále Cernan. „Když prezident Kennedy řekl, že poletíme na Měsíc, potřebná technologie k uskutečnění této myšlenky ještě neexistovala. Dnes, po čtyřech dekádách, máte v dlani jedné ruky více technologií, než jsem měl já k tomu, abych přistál na Měsíci,“ uvedl Cernan. Podle jeho slov úspěch člověka ve zdolávání výzev tkví nejen v síle technologií, ale také v síle vůle, touze po poznání a odhodlání. „Zvědavost je esencí lidské existence na této planetě. A naším osudem je objevovat,“ dodal E. Cernan. Zachování svobody jako podmínky pro předávání pokladů vědění budoucím generacím přitom ve svém projevu opakovaně zdůraznil.

Související odkazy: Stránka věnovaná pozvání E. A. Cernana na návštěvu České republiky premiérem M. Topolánkem

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie