Aktuálně

23. 7. 2008 6:33

Vláda dnes projedná způsob řešení vzájemných nároků České republiky a společnosti Mittal Steel Holdings AG

Ministerstvo financí předkládá vládě ke schválení Memorandum o porozumění mezi ČR a společností ArcelorMittal.

Na základě souhlasu vlády s principy Memoranda bude ministr financí pověřen, aby podepsal smlouvy, které budou ze schváleného Memoranda vycházet.

Po několika měsících jednání byla úspěšně dokončena iniciativa předsedy vlády České republiky Mirka Topolánka a prezidenta společnosti ArcelorMittal Lakshmi Mittala vyřešit vzájemné spory mimosoudní dohodou. V noci z 9. na 10. července podepsali ministr financí Miroslav Kalousek a viceprezident společnosti Sudhir Maheshwari společné Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a společností ArcelorMittal.

Hlavním obsahem Memoranda je závazek společnosti vzít zpět žaloby na Českou republiku s nároky v celkové výši 26 mld. Kč. Česká republika se oproti tomu zavazuje odprodat společnosti ArcelorMittal 1 359 083 ks akcií společnosti ArcelorMittal Ostrava v nominální hodnotě 1 000 Kč za 5 000 Kč, což je cena, která přesahuje znalecký posudek tržní hodnoty (Ernst & Young). Celková částka, která bude České republice vyplacena za 11% podíl akcií, tak představuje téměř 6,8 mld. Kč.

Na dnešním zasedání vlády dále ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas předloží návrh národní koncepce jak snížit pracovní úrazovost do pěti let o 25 procent. Tento plán vyplývá ze strategie Evropské unie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na léta 2007 až 2013. Nejde o dosažení nějakého přesného čísla ve stanoveném období, ale spíše se jedná o motivaci ke zvýšení preventivních opatření.

Následky pracovních úrazů představují pro stát zátěž asi 32 miliard korun ročně.

Celkový počet pracovních úrazů se v loňském roce pohyboval kolem 81.000. Peníze ze státního rozpočtu by měly mířit zejména do kontrolního a dozorového systému a do výzkumu a vývoje.

Vláda také bude mimo jiné jednat o poskytnutí peněžního daru na záchranu českého kulturního dědictví v USA (Cedar Rapids, Iowa) po ničivých záplavách v červnu 2008. Více se můžete dočíst v dalším našem článku „Deset milionů korun poskytuje vláda na záchranu českého kulturního dědictví v Cedar Rapids v Iowě - USA“.

Další odkazy na jednání vlády:

Výběr z programu schůze vlády

Program jednání vlády ČR dne 23. července 2008

Sekce tiskových zpráv - po ukončení tiskové konference nabídneme kompletní přehled výsledků jednání vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie