Aktuálně

19. 11. 2008 14:04

Výběr z programu a výsledky jednání vlády 19. listopadu

Kabinet premiéra Mirka Topolánka na své středeční schůzi projednal řadu zákonů: vedle série jednomyslně schválených návrhů zákonů z oblasti zdravotnictví členové vlády schválili také opatření pro podporu rodin s dětmi, návrh daňového řádu a návrh o ochraně utajovaných informací.


Vzhledem k rostoucímu zájmu veřejnosti o vládou projednávanou legislativu připomínáme, že vláda v rámci snahy o zlepšení komunikace s veřejností umožňuje občanům nahlédnout do knihovny připravované legislativy. Na této stránce se mohou občané vyplněním jednotlivých kolonek v sekci Hledání seznámit s předkládacími zprávami a zněním návrhů jednotlivých zákonů. Vyhledávání v knihovně připravované legislativy je snadné a rychlé: stačí zadat jednací číslo zákona (je vždy uvedeno v programu schůze vlády pod zkratkou č.j.), nebo klíčové slovo. Poklepáním na název vyhledaného dokumentu se zobrazí veškeré informace o dokumentu včetně příloh, nabízejících již výše uvedené předkládací zprávy a jiné podrobnosti.

Zprávu o návrzích zákona v oblasti zdravotnictví naleznete zde. Členové kabinetu Mirka Topolánka dnes tyto návrhy zákonů jednomyslně schválili, pouze návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění bude projednáván na příští schůzi vlády v pondělí 24. listopadu.
Soubor prorodinných opatření - tzv. Prorodinný balíček  
Kabinet premiéra Mirka Topolánka SCHVÁLIL Soubor prorodinných opatření – Prorodinný balíček (dále jen „Prorodinný balíček“). Doplňující informace naleznete v přílohách na konci této stránky. K podpoře rodiny se vláda přihlásila již ve svém programovém prohlášení, ve kterém byly formulovány cíle vlády v oblasti podpory rodiny, a to:

- podpořit rozvoj služeb pro rodinu a péče o děti do čtyř let, včetně péče o dítě nerodičovskou osobou,
- vytvořit podmínky pro posílení soudržnosti rodiny a mezigenerační solidarity v daňovém a sociálním systému,
- umožnit větší flexibilitu mateřské a rodičovské dovolené a posílit roli otce při péči o děti,
-prosadit větší možnosti flexibilních pracovních úvazků a zvýšit motivaci zaměstnavatelů k zaměstnávání rodičů vychovávajících děti.

Z důvodu stabilizace veřejných rozpočtů bylo nutné přijmout restriktivní opatření i v sociální oblasti
. Po vyhodnocení jejich dopadů na jednotlivé skupiny obyvatel a s ohledem na vývoj veřejných financí může nyní vláda přistoupit k plnění úkolů stanovených v prohlášení vlády v oblasti podpory rodin s dětmi. Vláda chce zdůraznit a ocenit vnímání každého jedince nejen jako pracovní síly, která se aktuálně podílí na tvorbě ekonomického blahobytu společnosti, ale rovněž jako rodiče, který investuje čas, energii a finanční prostředky do péče a výchovy dětí.

Samotný materiál je členěn do dvou částí a 2 příloh. Stěžejní částí materiálu je část B, která obsahuje konkrétní návrhy opatření k podpoře rodin s dětmi, a to ve formě zásad těchto návrhů. Jde o rozpracované návrhy zásad některých opatření, která jsou navržena v příloze I - Národní koncepci podpory rodin s dětmi (dále jen „Koncepce“). Část A obsahuje východiska zásad návrhů rozpracovaných v části B
. V souladu s výše uvedeným jsou v části B Prorodinného balíčku navrhována konkrétní opatření k podpoře rodin s dětmi, která jsou členěna do tří okruhů:


1) slučitelnost rodinného a pracovního života:
- zavedení a podpora inovativních služeb péče o děti zejména předškolního věku v prostředí co nejvíce se blížícím rodině
- zavedení institutu vzájemné rodičovské výpomoci,
- podpora služeb péče o děti v oblasti živnostenského podnikání,
 zavedení služby péče o děti poskytované na nekomerčním základě - institut miniškolky;
- zavedení daňových výhod pro zaměstnavatele poskytující nebo zajišťující svým zaměstnancům péči o děti;
- zavedení slevy na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.


2) aktivní otcovství:
-zavedení otcovské dávky (v zásadě vytvoření stavu odpovídajícího zavedení otcovské dovolené).
3) náhradní péče o děti rodinného typu:
-přiznání pěstounům vykonávajícím pěstounskou péči v zařízení pro výkon pěstounské péče nárok na odměnu pěstouna dávku pěstounské péče za podmínek upravených zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o státní sociální podpoře“). Národní koncepce podpory rodin s dětmi je ve srovnání s Koncepcí z roku 2005 nově strukturována a v souladu s programovým prohlášením a s cíli vlády zaměřena z hlediska potřeb rodin s dětmi na klíčové oblasti jejich podpory.

Pro každou z klíčových oblastí byl vymezen jeden odvozený cíl rozvádějící základní cíle Koncepce. Cílovou skupinou Koncepce jsou rodiny s nezaopatřenými dětmi , neboť jejich vznik a fungování vyžaduje největší podporu ze strany státu. Struktura nové Koncepce byla upravena rovněž s ohledem na potřebu v nejvyšší možné míře materiál zpřehlednit. Materiál nově stanovuje základní a odvozené cíle podpory rodin s dětmi a určuje principy, kterými se rodinná politika bude ve fázi tvorby a realizace řídit. Následná kapitola „Současná situace rodiny s dětmi a stav její podpory“ stručně mapuje situaci dnešní rodiny v klíčových oblastech s důrazem kladeným na identifikaci hlavních problémů. Ústřední částí Koncepce je kapitola věnující se základním oblastem podpory z hlediska potřeb rodin s dětmi a aktuálním záměrům a směřování rodinné politiky. Jsou zde nastíněny a zdůvodněny kroky, o jejichž realizaci bude vláda v rodinné politice usilovat. Předposlední kapitola materiálu obsahuje souhrn opatření, která již byla v době schvalování tohoto materiálu v oblasti podpory rodin s dětmi stávající vládou přijata. Závěrečná kapitola obsahuje soubor zcela konkrétně definovaných opatření rozřazených podle úvodních cílů Koncepce. Tato opatření byla navržena tak, aby byla měřitelná, respektovala požadavek vlády na další nezatěžování státního rozpočtu a byla vládou reálně uskutečnitelná v daném termínu, kterým je její volební období.

Více informací nabízí příloha na konci této zprávy.


Návrh daňového řádu
Zprávu s detailními informacemi o návrhu daňového řádu nabízí tato zpráva Ministerstva financí ČR. Návrh zákona byl SCHVÁLEN.


Návrh nařízení vlády o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky v období od 1. ledna 2009 do 31. července 2009 
V předkládaném návrhu nařízení vlády se k plnění úkolů Policie České republiky v období od 1. ledna 2009 do 31. července 2009 navrhuje povolat 200 vojáků Armády České republiky, a to z důvodu nutnosti zajištění zvýšených bezpečnostních opatření v tomto období v souvislosti s předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie. Vláda se bude v souvislosti s nadcházejícím předsednictvím zabývat také návrhem usnesení vlády k bezpečnostnímu zajištění předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Bližší informace naleznete v příloze.

Návrh zákona byl SCHVÁLEN.


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informacích a o bezpečnostní způsobilosti 

Návrh mimo jiné zkracuje dobu bezpečnostního řízení; u stupně utajení Důvěrné na 2 měsíce (zkrácení o 1 měsíc), Tajné na 6 měsíců (zkrácení o 3 měsíce) a u stupně utajení Přísně tajné na 9 měsíců (zkrácení o 3 měsíce). Předloha také zjednodušuje bezpečnostního řízení, které v současné právní úpravě nepřiměřeně zatěžovalo účastníka řízení uváděním a dokládáním velkého množství informací, přičemž některé z těchto informací jsou zjistitelné vlastní činností Národního bezpečnostního úřadu. Více informací naleznete v přiložené zprávě NBÚ na konci zprávy. 

Návrh zákona byl SCHVÁLEN. 


Projekt preventivní a informační kampaně zaměřené na mongolské pracovní migranty
Namísto nerealizovaného Pilotního projektu zaměřeného na poradenství a podporu legální pracovní migrace - Mongolsko 2008 navrhuje Ministerstvo vnitra České republiky uskutečnit ve spolupráci s Mezinárodní organizací pro migraci projekt rozsahově i časově menší, preventivně cílený na informovanost mongolských pracovních migrantů o podmínkách na pracovním trhu a životních nákladech v České republice, o povinnostech a právech migrantů a o možnostech pomoci při řešení záležitostí spojených s pobytovým režimem v České republice. 

V poslední době totiž počet mongolských pracovních migrantů přijíždějících do České republiky významně roste a v průběhu dvou let se mongolská komunita stala jednou z nejrychleji rostoucích komunit zahraničních pracovníků v České republice. Mongolští pracovní migranti přijíždějí do České republiky zcela nebo nedostatečně vybaveni znalostmi o pracovních a mzdových podmínkách na pracovním trhu nebo povinnostech a právech pracovních migrantů. Výsledkem je často ztráta legálního pobytového statutu a řešení situace nelegálním odchodem do jiných států Evropské unie nebo žádostí o mezinárodní ochranu. Kampaň bude probíhat souběžně v Mongolsku a v České republice a bude postavena na čtyřech základních pilířích:

1. Internetové stránky v mongolštině shrnující informace o pracovním trhu, pobytovém režimu, povinnostech a právech, síti neziskových organizací v České republice pracujících s cizinci;

2. Mediální kampaň v Mongolsku, probíhající jednak prostřednictvím televizních kanálů a jednak v tištěných médiích. Jejím hlavním tématem budou skutečné podmínky na pracovním trhu, práva a povinnosti migrantů, skutečné příběhy pracovních migrantů v České republice a varování před praktikami zprostředkovatelských agentur a jednotlivců;

3. Informativní brožury vkládané na zastupitelském úřadu České republiky v Mongolsku do pasů držitelů pracovního povolení a dalších dlouhodobých víz obsahující informace o pracovním trhu a pracovně právních vztazích, informace týkající se pobytového režimu, kontaktní informace neziskových organizací, varování před praktikami zprostředkovatelských agentur a jednotlivců;

4. Informativní brožury distribuované mezi členy mongolské komunity v České republice obsahující navíc i informace o programu dobrovolných návratů a o programu podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi. 

Návrh zákona byl SCHVÁLEN.

Kompletní program jednání vlády je k nahlédnutí na této stránce (v levém horním rohu nepřehlédněte případné dodatkové body jednání!).
 Výsledky jednání vlády jsou zveřejněny na ZDE. Tato stránka má pouze informační charakter. Za závazné se považují informace, které občanům a zástupcům médií zprostředkují členové vlády České republiky, nebo tisková mluvčí vlády České republiky. Oficiální zprávu tiskové mluvčí vlády Jany Bartošové po jednání vlády nabízí tato stránkaZvukový záznam tiskové konference naleznete v příloze. Prohlédněte si také VIDEOzáznam tiskové konference, na které jednotliví ministři podrobně popsali v čem spočívá přínos dnes schválených návrhů zákonů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie