Premiér Sobotka a ministr Jiří Dienstbier: O boji s korupcí na rozdíl od předchozích vlád jen nemluvíme, ale děláme konkrétní kroky

Publikováno: 9. 2. 2015 , Autor: Radana Kubová

Dne 5. února 2015 byla zveřejněna zpráva Skupiny států proti korupci (GRECO) hodnotící průběžné plnění doporučení Českou republikou v oblastech Inkriminace a Transparentnost financování politických stran.

„Dnešní zpráva protikorupční skupiny Rady Evropy se věnuje především činnosti a aktivitám předchozích vlád, které o boji s korupcí hodně mluvily, ale o to méně skutečně dělaly. Moje vláda jde jinou cestou, my naše závazky bereme vážně a krok po kroku je naplňujeme,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Současná vláda ve svém programovém prohlášení vyhlásila důsledný boj proti všem formám korupce. Na základě rozhodnutí vlády vznikla Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí jako poradní orgán vlády České republiky,“ doplnil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jehož vláda pověřila koordinací boje s korupcí na vládní úrovni a je proto předsedou nově vzniklé Rady.

Problém financování politických stran již vláda řeší

Jedním ze znepokojení, které skupina GRECO vyjádřila, je nedostatek zlepšení a opakované odkládání řešení otázky financování politických stran.

Vláda v této věci připravuje změnu legislativy. Novela zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, která náleží do gesce Ministerstva vnitra (spolugesci má právě úřad min. Dienstbiera), nastaví jasná pravidla financování politických stran a hnutí včetně stanovení limitu pro dary od fyzických i právnických osob. Ministerstvo má návrh zákona připraven. Momentálně o něm jedná koaliční rada. Předpokládá se, že v březnu 2015 bude návrh zákona předložen vládě.

V roce 2015 chce rovněž vláda schválit zavedení elektronické evidence tržeb či novelu zákona o prokazování původu majetku, tedy revoluční změny, které naše země potřebuje a k jejichž prosazení chyběla předchozím vládám odvaha.

Celá tisková zpráva s datem 5. 2. 2015 je dostupná zde.

Související články

Nahoru Mapa stránek Sdílet: