Mezinárodní den boje proti korupci

Publikováno: 9. 12. 2016 , Autor: Jiří Souček

Již po 13 let je 9. prosinec dnem Mezinárodního boje proti korupci. Tímto dnem si připomínáme výročí mezinárodní Úmluvy proti korupci Organizace spojených národů. Česká republika se k této úmluvě připojila v roce 2005, oficiálně byla ratifikována 29. listopadu 2013.

Cílem Mezinárodního dne boje s korupcí je především zvýšit povědomí veřejnosti o fenoménu korupce a nástrojích, díky kterým je možné s korupcí bojovat.  Současná vláda České republiky vnímá oblast boje s korupcí jako jednu ze svých priorit. Ministrem, který je na vládní úrovni odpovědný za tuto agendu, je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu JUDr. Jan Chvojka.

Hlavním dokumentem vlády vztahující se protikorupční oblasti je Vládní koncepce boje s korupcí na léta 2015 až 2017 (dále jen „Koncepce“). V rámci Koncepce je zaměřena pozornost především na oblasti veřejné správy s důrazem na státní správu. Pro jednodušší orientaci v plánovaných opatřeních byly vytvořeny čtyři prioritní oblasti:

  • výkonná a nezávislá exekutiva,
  • transparentnost a otevřený přístup k informacím,
  • hospodárné nakládání s majetkem státu,
  • rozvoj občanské společnosti.

Hlavním nástrojem boje s korupcí jsou jednoleté akční plány, které rozvíjejí základní teze obsažené v Koncepci. V rámci akčních plánů jsou obsaženy konkrétní úkoly a opatření legislativní i nelegislativní povahy na konkrétní jednoleté období.  V letech 2015 a 2016 Česká republika stanovené úkoly úspěšně naplňovala. V této době byl například schválen zákon o státní službě, zákon o zadávání veřejných zakázek, zákony upravující financování politických stran a jejich volebních kampaních. Dále lze zmínit například zákon o registru smluv či řadu dalších nelegislativních opatření a navazujících strategií.

Úspěšná vládní politika se také projevuje na mezinárodním hodnocení České republiky. Důkazem je například výrazné vylepšení výsledků v indexu CPI (Index vnímání korupce, Corruption Perceptions Index), který je každoročně sestavován Transparency International.  V roce 2015 se Česká republika umístila na 37. místě, což znamenalo posun o 16 příček vzhůru. Prozatím posledním z úspěchů této vlády bylo schválení nového zákona o střetu zájmů dne 29. listopadu 2016.

Poslední z jednoletých akčních plánů této vlády bude Akční plán boje s korupcí na rok 2017, který bude vládou schválen v průběhu měsíce prosince 2016. Vzhledem k tomu, že se jedná o poslední z akčních plánů současné vlády, bude v nadcházejícím roce soustředěna pozornost především na dokončení legislativního procesu u již započatých legislativních úkolů, případně stanovení nelegislativních úkolů krátkodobějšího charakteru.

Open Government Partnership, OGP)
S Koncepcí i akčními plány souvisí také iniciativa Partnerství pro otevřené vládnutí (Open Government Partnership, OGP). Česká republika k této iniciativě přistoupila v roce 2011. 
Cílem OGP je především podpora otevřenosti, transparentnosti, boje s korupcí a zvýšení občanské angažovanosti. Česká republika v tomto roce schválila již třetí koncepční dokument vůči této iniciativě a úspěšně naplňuje závazky v nich stanovené. Právě v těchto dnech také probíhá mezinárodní Summit OGP v Paříži, kde má Česká republika své zastoupení.

 

Nahoru Mapa stránek Sdílet: