Ministr Dienstbier vítá zlepšené vnímání korupce

Žebříček Indexu vnímání korupce je každoročně zveřejňován mezinárodní organizací Transparency International. V letošním roce se Česká republika umístila na 37. místě oproti 53. místu z roku 2014. Ve srovnání s minulými ročníky se tak jedná o významné zlepšení.

V letošním ročníku bylo srovnáváno celkem 168 zemí. V evropském měřítku se Česká republika posunula z 25. místa na 22. Mezi země s nejvyšším hodnocením se pravidelně umisťují skandinávské státy a Nový Zéland, které dosahují okolo 90 bodů. Česká republika v roce v 2015 získala 56 bodů, což znamená o zlepšení o 5 bodů oproti předchozímu roku.

Česká republika dosáhla pozitivních výsledků díky systematické práci na protikorupčních opatřeních, naplňování programových prohlášení vlády a akčních plánů boje s korupcí.

Ministr Jiří Dienstbier, který je předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, vítá zlepšenou situaci ve vnímání korupce. „Současná vláda předložila celou řadu protikorupčních opatření včetně návrhu zákona o střetu zájmů, novely o posílení pravomoci NKÚ, která zavádí posílení pravomocí ve vztahu ke kontrole samospráv a společností ovládaných státem nebo s většinovou účastí státu nebo územní samosprávy krajů a obcí, novelu zákona o politických stranách, která má zavést jasná pravidla pro financování včetně nezávislé instituce, která by na to měla dohlížet, zavedení transparentních účtů a celou řadu dalších,“ říká.

Důležitým opatřením, které je v současné době finalizováno, je zveřejnění Elektronické knihovny legislativního procesu, tzv. eKLEP, veřejnosti.

Co se týče již schválených opatření, lze především zmínit zákon o státní službě, který je účinný od 1. ledna 2015 a nedávno schválený registr smluv, díky kterému je stát povinen zveřejňovat jím uzavřené smlouvy.

------------------------------------------------------------------------

Index vnímání korupce (CPI) řadí země podle míry vnímané korupce ve veřejném sektoru s použitím stupnice 0-100, kde 100 označuje zemi téměř bez korupce, 0 naopak znamená vysokou míru korupce. Index je sestavován na základě výsledků průzkumů, v nichž respondenti (občané i experti) hodnotí schopnost vládních institucí omezovat a postihovat korupci, efektivitu protikorupčních opatření, rozsah korupce a otevřenosti v institucích veřejné správy a rozsah zneužívání veřejných funkcí a veřejných prostředků. Česká republika byla hodnocena na základě 9 dílčích průzkumů renomovaných mezinárodních institucí, většinou expertního charakteru. CPI je zveřejňován mezinárodní organizací Transparency International již od roku 1995.

Související články

Nahoru Mapa stránek Sdílet: