Aktuálně

11. 5. 200915:28

Noví ministři nastoupili do svých úřadů

Ministři a ministryně letní překlenovací vlády v pátek a pondělí převzali své resorty. Do úřadů je doprovodil premiér Jan Fischer.

V pátek po jmenování nové vlády bylo uvedeno do svých úřadů pět ministrů. Jako první převzal ministerstvo zahraničních věcí Jan Kohout. Ten při přebírání úřadu uvedl, že prioritou je pro něj v souvislosti s předsednictvím červnové zasedání Evropské rady. Následovalo předávání ministerstva obrany, které převzal od Vlasty Parkanové dosavadní náměstek Martin Barták. Ke svým prioritám řadí zejména přípravu návrhů na zahraniční vojenské mise, které se mají uskutečnit v příštím roce.

Václav Riedlbauch převzal od Václava Jehličky ministerstvo kultury. Kolem osmé hodiny večer předal Ondřej Liška ministerstvo školství. Úřad přijala Miroslava Kopicová, jež při svém projevu uvedla, že se chce zaměřit na dokončení státních maturit. Jako poslední převzal ministerstvo životního prostředí Ladislav Miko, který se chce věnovat zejména problematice klimatu.

Předávání zbylých ministerských postů pokračovalo v pondělí. Dopoledne převzel ministerstvo pro místní rozvoj převzal Rostislav Vondruška. Při svém projevu podotkl, že k jeho prioritám patří hlavně systém čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Miroslav Kalousek pak předal ministerstvo financí Eduardu Janotovi. Ministerstvo práce a sociálních věcí bylo předáno Petrovi Šimerkovi, který chce pokračovat v druhé a třetí etapě důchodové reformy, má zájem pokračovat v přípravě nového zákoníku práce.

Jiří Pospíšil postoupil ministerstvo spravedlnosti nově jmenované ministryni Daniele Kovářové. Ministerstvo zemědělství bylo předáno Jakubovi Šebestovi. Gustáv Slamečka převzal ministerstvo dopravy. Při svém projevu uvedl, že je jeho záměrem získat dostatek finančních prostředků na rozvoj dopravní infrastruktury.

Ministerstvo průmyslu a obchodu převzal Vladimír Tošovský, ministerstvo vnitra předal Ivan Langer novému ministru Martinu Pecinovi a na zdravotnictví vystřídala Danielu Filipiovou ministryně Dana Jurásková.