Aktuálně

10. 4. 201215:37

Finanční ústava zajistí odpovědnější nakládání s rozpočtem

Kabinet Petra Nečase se na svém středečním zasedání bude zabývat dosavadním průběhem přípravy ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti.

Ilustrační obrázek - penízeHlavním cílem návrhu je upevnit fiskální rámec České republiky. Navrhuje právně zakotvit takový mechanismus, který zaváže každou aktuální vládu k odpovědné rozpočtové politice a povinnosti realizovat určitá opatření.

Finanční ústava stanovuje rámec pro důvěryhodnou, transparentní a odpovědnou fiskální politiku. Specifikuje také principy, postupy a pravidla pro fiskální řízení. Zároveň má upravit účinnou veřejnou kontrolu a dohled nad jejich fungováním.

Materiál předkládaný ministrem financí Miroslavem Kalouskem definuje základní teze a východiska pro přípravu tzv. finanční ústavy. Zahrnuje také přehled možností realizace kroků vedoucích k upevnění národního fiskálního rámce, volbu koncepce materiálu, ale také plnění mezinárodních závazků.

Materiál obsahuje i návrh na zřízení Národní rozpočtové rady

Základními pilíři ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti má být mimo jiné pokrytí celého vládního sektoru numerickými fiskálními pravidly či zavedení pravidel transparentnosti pro zveřejňování některých informací – například o vybraných závazcích, majetkových účastech či daňových úlevách.

Materiál obsahuje také návrh na zřízení Národní rozpočtové rady ve formě funkčně, finančně a personálně nezávislé instituce, která bude monitorovat a vyhodnocovat plnění fiskálních cílů vlády.

Hlavní pozornost při vymezení základních parametrů fiskálního rámce bude věnována vytvoření systému „pojistek“, které mají zabránit nedodržování fiskálních pravidel a cílů i mechanismů jejich vymáhání. Tzv. finanční ústava má též zavést povinnost řídit veřejné finance a zdroje v souladu s principy, pravidly a postupy, které tento ústavní zákon stanoví.

Maximální výše státního dluhu má být zakotvena v ústavě

Norma má dále zakotvit maximální limit pro výši vládního dluhu. Má obsahovat také opatření, která by musela být realizována v případě, že se bude úroveň vládního dluhu této hranici blížit.

Závazek vypracovat návrh ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti vychází již z programového prohlášení vlády Petra Nečase, zároveň je také součástí Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období 2012 až 2020. Tzv. finanční ústava je ale rovněž jedním ze stěžejních bodů koaliční dohody.