Aktuálně

8. 7. 2008 10:04

Česká republika se dnes stane členem Evropské kosmické agentury

"Podpoříme aktivní účast České republiky v projektu družicového navigačního systému Galileo," stojí v programovém prohlášení vlády M. Topolánka. Dnešní podpis smlouvy o členství v ESA zapojí ČR do evropského kosmického výzkumu. A svůj význam bude mít právě také v kandidatuře ČR na umístění sídla systému Galileo v ČR.

"Klíčovým momentem veškerého snažení ČR na daném směru je vytvoření předpokladů pro přístup českého průmyslu k nejmodernějším technologiím, spjatým s funkčním spuštěním programu GALILEO. Úspěšně zahájené negociace o vstup ČR do Evropské kosmické agentury, kandidatura ČR na získání sídla Evropského úřadu pro dohled nad družicovými navigačními systémy do Prahy, vytvoření národní koordinační struktury pro veřejně regulovanou službu a manifestace realistického postoje ČR při dokončování projektu GALILEO jsou spojité nádoby komplexně pojatých aktivit, které mají přispět k danému cíli," uvádí výstup z tiskové konference Ministerstva dopravy z dubna tohoto roku. 

Česká republika usiluje o umístění sídla agentury pro řízení systému (GSA) na svém území, enormní zájem projevuje také Francie a řada dalších zemí Unie. Viceprezident Evropské komise Jacques Barrot na březnové návštěvě České republiky potvrdil, že ČR je vážným kandidátem na umístění agentury GSA.


Dne 19. června přijal premiér M. Topolánek v budově Úřadu vlády ČR amerického astronauta A. Cernana. Vstup České republiky do ESA patřil k společně s umístěním radaru k nejsledovanějším tématům, kterým se M. Topolánek a A. Cernan věnovali během této vzácné návštěvy astronauta s českými předky, který je dosud poslední lidskou bytostí, která se dotkal povrchu přirozeného satelitu naší planety.

Premiér M. Topolánek a astronaut E. Cernan shodně označili mezinárodní spolupráci ve vědě a výzkumu jako symbol osudu lidstva. „Lidská touha po poznání je nevyčerpatelná,“ zdůraznil premiér M. Topolánek. „Je za námi doba, kdy velmoci soutěžily, bipolární svět je za námi. Mezinárodní spolupráce představuje pro vesmírný výzkum velký pokrok,“ uvedl premiér s tím, že se svým hostem hovořil právě o perspektivách České republiky na poli výzkumu a vývoje v rámci mezinárodní spolupráce.. „I naše snahy spolupracovat s Japonskem, USA, Francií a zeměmi východní Asie na výzkumných projektech se odrážejí ve snaze být v kosmickém programu Evropy a ve spolupráci s USA na projektech obrany,“ připomněl M. Topolánek. „Hovořili jsme o České republice, která 8. července vstoupí do ESA (Evropské kosmické agentury), kdy se chceme naplno vrátit do evropských výzkumných aktivit,“ dodal. Jedním z témat rozhovoru premiéra s kapitánem Cernanem byl podle očekávání také projekt Galileo, který podle premiérových slov souvisí s tím, co reprezentuje osobnost E. A. Cernana: touhu přinést lidstvu poznatky, které mu umožní přežít. Právoplatným členem ESA se Česká republika stane 1. 1. 2009 poté, co smlouvu schválí obě komory Parlamentu.

O podpisu přístupové smlouvy k ESA budeme informovat krátce po ukončení tiskové konference. 

Související odkazy: 
Informace Ministerstva dopravy k nejambicóznějšímu vesmírnému projektu Evropské unie
Premiér M. Topolánek přijal amerického astronauta kapitána Eugena Cernana

Astronaut E. A. Cernan podpořil výstavbu radaru v Čechách

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie