Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 9. 2017 15:43

Premiér Sobotka: ČR významně ovlivňuje politiku EU v oblasti bezpečnosti a obrany, udržení jednotného trhu i zrychlení hospodářské konvergence

Tisková konference po bilanční schůzce premiéra Sobotky se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Chmelařem, 28. září 2017.
Tisková konference po bilanční schůzce premiéra Sobotky se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Chmelařem, 28. září 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 28. září 2017 sešel se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Alešem Chmelařem, aby bilancovali činnost vlády v oblasti evropské politiky. V rámci 14. bilanční schůzky premiér hodnotil s tajemníkem splněné priority, rozpracované úkoly a doporučení, kterými by se měla zabývat příští vláda.




„Jsem rád, že Česká republika byla během našeho vládnutí aktivním členem Evropské unie a důvěryhodným a srozumitelným partnerem. Naše vláda významně ovlivňuje politiku Evropské unie např. v oblasti budoucnosti evropské integrace, zachování jednotného trhu, sociální a mzdové konvergence či dvojí kvality potravin. Aktivně jsme vyvíjeli tlak na řešení významných témat jako je fungující vnitřní trh, rozvoj digitální ekonomiky či koncepční řešení migrační krize,“
zhodnotil premiér Sobotka činnost vlády v oblasti evropské politiky.

Česká republika se aktivně angažovala v debatě o budoucnosti EU a zapojila se do definování priorit pro budoucnost evropské integrace, kterými by mělo být posílení bezpečnosti a prosperity a přiblížení Unie občanům. K úspěchu vlády patří také podpora odstranění maloobchodních roamingových příplatků od 15. června 2017.

Česká vláda se významně podílela na solidaritě se třetími zeměmi a zeměmi postiženými migrační krizí. „Naše země je jednou z nejaktivnějších v řešení příčin uprchlické krize. Důsledně pomáháme přímo v místě konfliktů i v okolních státech a při ochraně hranic. Naši experti pomáhají přímo v Řecku či Itálii. Naše policisty vysíláme pomáhat do krizových oblastí jako je např. Maďarsko, Srbsko, Slovinsko nebo Makedonie. Na Libyjskou pobřežní stráž jsme přispěli 1 milion eur a 1 milion eur na protipašerácké aktivity v oblasti Sahelu,“ doplnil předseda vlády.

Česká republika je významným hybatelem dění ve střední Evropě. Úspěšně předsedala V4 v době migrační krize, posilovala dialog s Německem, Rakouskem, Francií a Švédskem. Předseda vlády opakovaně jednal s francouzským prezidentem Macronem, premiéry a evropskými komisaři.

K rozpracovaným úkolům patří zapojování České republiky do budoucí podoby EU 27. ČR je lídrem v debatě o prohlubování evropské obrany a je připravena se podílet na chystaných evropských iniciativách, např. na stálé strukturované spolupráci EU (PESCO). Dalším z možných kroků pro posílení spolupráce ČR s eurozónou je iniciativa předsedy vlády získat pozorovatelský status v eurozóně.

„Máme za sebou velký kus odvedené práce a já pevně doufám, že příští vláda na naši činnost naváže a udrží Českou republiku v jádru EU, kam historicky naše země vždy patřila,“ doporučil premiér příští vládě.

Hlavní splněné závazky vlády Bohuslava Sobotky v rámci evropské agendy:

  • Česká republika je aktivním členem EU – ČR se angažuje v tématech dvojí kvality potravin, sociální a mzdové konvergence, vysílání pracovníků.
  • Aktivní český tlak na řešení významných EU témat – Koncepční řešení migrační krize, fungující vnitřní trh, rozvoj digitální ekonomiky.
  • Solidární aktivity ČR ve třetích zemích a zemích postižených migrační krizí – ČR je aktivní v materiální i finanční pomoci.
  • Česká republika jako srozumitelný, věrohodný partner – Spolupráce na regionální úrovni (V4, Slavkovský formát) a aktivní spolupráce se zahraničními partnery (naposledy např. prezident Francie Macron a předseda Evropské komise Juncker).
  • Národní konvent o EU – Od listopadu 2014 diskutuje vláda evropské otázky s odbornou veřejností na platformě Národního konventu o EU, jehož cílem je formulovat konkrétní doporučení pro českou evropskou politiku.

Předseda vlády Sobotka a státní tajemník pro evropské záležitosti Chmelař se zúčastní ve dnech 28.–29. září 2017 neformálního Digitálního summitu evropských lídrů v estonském Tallinnu, který se zaměří na digitální budoucnost Evropy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie