Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 9. 2015 13:35

Vláda v Brně podpořila rozvoj průmyslu i technického vzdělávání

Tisková konference po jednání vlády na brněnském výstavišti v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu, 14. září 2015.
Tisková konference po jednání vlády na brněnském výstavišti v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu, 14. září 2015.
Kabinet Bohuslava Sobotky zasedal na brněnském výstavišti v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu. Při této příležitosti se zabýval především podporou průmyslu a investičních aktivit v ČR, podporou technického vzdělávání a zlepšováním ekonomické diplomacie.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podpora průmyslu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek představil na jednání vlády shrnující materiál o podpoře průmyslu, podle kterého bylo v uplynulém programovacím období v letech 2007–2013 podpořeno z Operačního programu Podnikání a inovace bezmála 12 tisíc projektů v celkové hodnotě přesahující 94 miliard korun. Peníze šly například na podporu zavádění inovativních produktů ve výrobě nebo spolupráci firem a výzkumných institucí.

Nový OP PIK by měl podpořit malé a střední podniky, rozvoj informačních technologií a výzkum a vývoj. Prostřednictvím zvýhodněných úvěrů a záruk vláda podpoří také začínající podnikatele. Ministerstvo průmyslu a obchodu zároveň dokončuje zřízení Národního inovačního fondu a chystá se též ukotvení dlouhodobé Národní investiční strategie státu.

Více informací na webu Ministerstva průmyslu a obchodu

Podpora technického vzdělávání

S rozvojem průmyslu souvisí také opatření na podporu technického vzdělávání. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podporuje technické vzdělávání už od předškolního stupně, došlo k rozšíření polytechnické výchovy do mateřských škol, rozvíjí se vyučování žáků přímo na pracovištích zaměstnavatelů a zvyšuje se také úroveň středního odborného vzdělávání.

Více informací na webu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Export a ekonomická diplomacie

Vláda klade velký důraz také na zlepšení fungování ekonomické diplomacie. V posledním roce došlo především k posílení a zpřehlednění služeb, které stát nabízí exportérům. Místo tří institucí funguje jedna společná síť zahraničních zastoupení, jejichž partnery jsou CzechTrade a CzechInvest. V neposlední řadě vzniklo Klientské centrum pro exportéry se společnou nabídkou služeb.

Velký posun se v posledním roce udál také v koordinaci zahraničních cest ústavních činitelů, které doprovázejí početné podnikatelské delegace. Kromě toho vznikly nové pozice zemědělských diplomatů a diplomatů pro vědu.

Rok průmyslu a technického vzdělávání

Rok 2015 byl vyhlášen Rokem průmyslu a technického vzdělávání. Na kampani se za vládu podílí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Kabinet Bohuslava Sobotky při této příležitosti podpořil částkou zhruba 12,5 milionů korun projekty Svazu průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Dalšími body, které vláda projednala na zasedání na brněnském výstavišti, je například novela zákona o státním podniku, aktualizace Národního dokumentu k územní dimenzi a novela nařízení vlády o seznamech návykových látek.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-14-zari-2015-134580/

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie