24. 9. 200312:11

reforma regulace

Změněno dne 6. května 2004.

 

Reforma regulace

Reforma regulace (často též regulatorní reforma) je souhrn změn, které zlepší kvalitu regulace, to znamená zvýší výkonnost, nákladovou efektivitu nebo právní kvalitu předpisů a příslušných formalit vyžadovaných státní správou.

Regulací se rozumí soubor rozmanitých nástrojů, pomocí nichž vlády stanovují požadavky kladené na podniky a občany. Předpisy (regulace) pak zahrnují zákony, oficiální a neoficiální nařízení a podzákonné normy vydávaná na všech úrovních státní správy a pravidla vydávaná nevládními nebo samoregulačními orgány, na které vlády delegovaly regulační pravomoci. Regulace se dělí do tří kategorií:

Regulaci lze chápat dvěma způsoby:

produkt - soubor nástrojů, pomocí nichž vláda realizuje požadavky na podniky, občany a veřejnou správu, tedy především zákony, vyhlášky a další podzákonné normy vydávané orgány veřejné správy a dalšími orgány, na něž byly delegovány regulační pravomoci;

proces - formulace a navrhování regulace a koncepcí (politik)

Hlavními metodami reformy regulace jsou především:

V roce 2000 vláda souhlasila se zapojením České republiky do procesu hloubkového hodnocení regulatorních mechanismů, které provádí Sekretariát OECD v rámci svého programu zaměřeného na reformu regulace. Výsledkem tohoto procesu hloubkkového hodnocení je Zpráva OECD o reformě regulace v České republice (v anglickém jazyce OECD Report on Regulatory Reform in the Czech Republic), z níž následně vyplynula jednotlivá doporučení OECD pro další postup v oblasti reformy regulace v České republice.

V rámci reformy ústřední státní správy, jejíž postup a hlavní směry vláda schválila dne 17. března 2004 usnesením č. 237, probíhá projekt C.2 Reforma regulace v ústřední státní správě.

Další související materiály a www odkazy

zpět na hlavní stránku