Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 5. 2015 15:09

Avízo: Etická komise předá dekrety oceněným účastníkům třetího odboje

V úterý dne 2. června 2015 ve 14:00 hod. se v budově Úřadu vlády ČR, Strakově akademii, uskuteční slavnostní předání pamětních dekretů a odznaků účastníkům odboje a odporu proti komunismu oceněným Etickou komisí České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu (dále jen „Etická komise“).

Účast na slavnostním aktu přislíbil ministr kultury Mgr. Daniel Herman.

Pamětní dekrety a odznaky předá předseda Etické komise, Mgr. Jiří Kaucký, dosud žijícím oceněným účastníkům třetího odboje - a to Alexandře Součkové a Jaroslavě Králové. Za účastníky odboje a odporu proti komunismu oceněné in memoriam, Františka Havelku, Karla Krále, Václava Topše a Bohumila Jakubka, převezmou pamětní listinu a odznak jejich rodinní příslušníci.

Medailonky všech 6 oceněných účastníků odboje a odporu proti komunismu jsou vyvěšeny na webech:
www.etickakomisecr.cz/cs/oceneni-ucastnici
www.vlada.cz/scripts/detail.php?pgid=983

Slavnostního předávání se dále zúčastní představitelé Ministerstva obrany ČR, Ústavu pro studium totalitních režimů, Archivu bezpečnostních složek, Konfederace politických vězňů a další čestní hosté.


Akreditace:
Chceme vás tímto pozvat na slavnostní akt a prosíme o akreditaci předem na adresu press.dienstbier@vlada.cz nebo telefonicky na číslo 725785761  - a to do úterý (2. června) do 10:00 hodin.
Fototermín: po skončení předávání. 

Zároveň pomůžeme – v případě vašeho zájmu – zprostředkovat rozhovory s oceněnými účastníky odboje či členy komise.  Jen prosíme, vzhledem k vysokému věku účastníků a časovému omezeni akce, o zaslaní žádosti  o rozhovory předem, abychom mohli oceněné, ale také třeba členy komise (Jiří Kaucký,  Jan Sokol, Jan Kudrna) informovat, připravit je na to…

Odznak - ocenění účastníka protikomunistického odboje

                                                                              
Etická komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu:
 Působnost Etické komise upravuje ustanovení § 7 zákona č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu. Komise se skládá z devíti členů. Po dvou členech volí a odvolává Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Senát Parlamentu ČR, Vláda ČR a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho člena jmenuje a odvolává prezident republiky. Předsedu Etické komise volí a odvolává vláda z členů volených vládou. Členové Etické komise jsou voleni na funkční období pěti let. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou.
Více informací: http://www.etickakomisecr.cz/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X