Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

7. 4. 2015 9:04

AVÍZO: Ministr Dienstbier se zúčastní pracovní cesty do USA

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier se ve dnech 7. – 10. dubna zúčastní pracovní cesty do Spojených států amerických. Doprovázet ho budou náměstkyně pro lidská práva Martina Štěpánková a tisková mluvčí Jarmila Balážová.

Místem jejich pobytu bude hlavní město Washington, DC, kde se na české ambasádě zúčastní velké mezinárodni konference pořádané k Mezinárodnímu dni Romů (8. 4.) a dále bude mít ve městě celou řadu bilaterální jednání.

Na svůj první pracovní den v USA - středu 8. dubna - má ministr Dienstbier naplánovaná pracovní setkání s představiteli státní správy, Kongresu USA, Výboru pro národní bezpečnost a Výboru Bílého domu pro ženy a dívky.

Večer se pak zúčastní konference k Mezinárodnímu dni Romů, kterou pořádá české velvyslanectví. Ambasáda chce touto akcí připomenout úspěchy České republiky v integraci romské menšiny do společnosti. Tato problematika je v USA velmi silné téma, proto je očekáván velký zájem ze strany státní administrativy, Kongresu USA, neziskového sektoru, think-thanků a médií. Kromě jiných hostů je na akci pozvána i starostka města Obrnice Drahomíra Miklošová, která je držitelkou ceny Rady Evropy za úspěšnou integraci Romů.

Ambasáda podle slov velvyslance Petra Gandaloviče pevně doufá, že tuto konferenci bude moci ve Washingtonu opakovat každý rok a vytvořit z ní tradici. 

Po skončení diskusní části akce bude následovat kulturní program.  Nejprve vystoupí romský pianista Tomáš Kačo, stipendista Berklee Colledge of Music v Bostonu, a pak bude následovat film „Cesta ven“ Petra Václava. 

Konference k Mezinárodnímu dni Romů - ambasáda ČR - Washington - pozvánka

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X