Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 10. 2014 16:11

Boj s korupcí: koncepčněji, cíleněji, efektivněji

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier inicioval nové pojetí boje s korupcí. Na základě rozhodnutí vlády vznikla Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí jako poradní orgán vlády České republiky. Je zpracován návrh koncepce boje s korupcí a akčního plánu na rok 2015, který bude v polovině listopadu předložen vládě.

Korupce je závažným celospolečenským problémem, který má významné ekonomické, sociální i morální dopady. „Přestože v minulosti byly vypracovány čtyři různé strategické dokumenty prevence korupce, jejich dopad nebyl takový, jaký minulé vlády zamýšlely. Zatímco v oblasti faktického odhalování korupce, tedy represe, se za poslední dobu učinilo mnoho pozitivního, v oblasti její prevence výrazně pokulháváme. Bylo proto nutné stanovit reálné, prosaditelné a konkrétně zaměřené priority. Místo maximalistického pojetí, které vedlo k formálnímu a povrchnímu plnění se nově zaměříme především na oblast státní správy. Vláda tedy v boji s korupcí začne přímo u sebe, “ shrnuje rozdíly oproti dosavadnímu stavu ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

V úterý 21. října 2014 se konalo první jednání Rady. Na základě svého statutu koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik. Pro zajištění jejího efektivního fungování bylo klíčové vybrat její členy tak, aby odpovídali celospolečenskému charakteru boje s korupcí a zastupovali různé úhly pohledu na tuto problematiku. „Do Rady byli nominováni nejen zástupci vlády, ale také represivních orgánů, veřejné správy, neziskového a akademického sektoru,“ vysvětluje Kateřina Valachová, náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Jejími členy jsou ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra a ministryně spravedlnosti. Mezi další členy Rady patří ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a 6 zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti.

Na základě programového prohlášení vlády, mezinárodních závazků i aktuálnosti problémů budou prioritami pro účinný boj s korupcí v následujících třech letech:
- výkonná a nezávislá exekutiva,
- transparentnost a otevřený přístup k informacím,
- hospodárné nakládání s majetkem státu a
- rozvoj občanské společnosti.


Místo obsáhlých strategických dokumentů budou vytvořeny jednoleté akční plány, v nichž budou stanoveny dílčí cíle pro naplnění těchto čtyř klíčových oblastí.

Ministr Dienstbier si je vědom, že dosavadní institucionalizovaný boj s korupcí na vládní úrovni zatím nenaplnil očekávání české veřejnosti. „Vláda považuje boj s korupcí za svůj významný úkol a vyjadřuje politickou vůli pro účinné prosazení protikorupčních opatření v praxi. To musí vést ke zlepšení právního prostředí v České republice, zvyšování důvěry v rozhodovací procesy a celkovému snížení míry korupce v české společnosti,“ uzavírá Dienstbier.

První zasedání Rady vlády pro boj s korupcí

Závěry prvního jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí

Rada jmenovala šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti členy Rady.

Rada projednala Vládní koncepci boje s korupcí na léta 2015 až 2017 a Akční plán boje s korupcí na rok 2015 a doporučila vládě oba dokumenty po mezirezortním připomínkovém řízení schválit.

Členové Rady ocenili předložené materiály a iniciativu ministra Dienstbiera v této oblasti.

Rada klade velký důraz na prevenci boje s korupcí, ale neopomíjí ani její represivní rovinu a hodlá se detailněji věnovat především těmto oblastem: zadávání veřejných zakázek, hospodaření politických stran, prokazování původu majetku a implementaci zákona o státní službě.

Členové Rady se zavázali na příští jednání Rady předložit 5 nejdůležitějších opatření pro boj s korupcí za oblast, ve které působí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po zasedání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí - zvukový záznam

Související zprávy