Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 12. 2014 14:27

Ministr Dienstbier jednal s náměstkem ministra zahraničí USA o lidských právech

Ministr pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiří Dienstbier se setkal dnes, tedy 18.12., dopoledne s náměstkem ministra zahraničních věcí USA pro demokracii, lidská práva a práci Tomem Malinowskim.

Náměstek ministra zahraničních věcí USA se zúčastní rovněž mezinárodní konference „Zahraniční politika lidských práv pro 21. století, kterou pořádá české ministerstvo zahraničních věcí ve Velkém sále Černínského paláce rovněž dnes. Její nedílnou součástí bude tvořit diskuse věnující se lidsko-právnímu dialogu mezi Evropou a Spojenými státy a postojem české zahraniční politiky v této oblasti.

Malinovský kromě jiného na setkání s ministrem Dienstbierem v úvodu řekl:
„Pozvání na mezinárodní konference tohoto druhu dostávám týdně mnoho, většiny se ani nemohu z časových důvodů zúčastnit, ale do ČR jsem přijel, neboť nás spojoval podobný pohled na téma lidských práv na Kubě, v Číně, Sýrii atd. Zdálo se, že se ale od těchto směrů v poslední době česká politika odvrací, jsem tedy rád, že slyším z úst ministra pro lidská práva, že tomu tak není. “

Značnou část setkání věnovali oba ministři zahraniční politice, srovnávání názorů a postojů obou zemí na Rusko, Ukrajinu, syrsko-iránský prostor, zmiňovanou Kubu atd. Samozřejmě se věnovali i lidským právům v domácím kontextu. Malinowskeho zajímala zejména inkluze romské minority. Spojené státy americké totiž dlouhodobě věnují postavení Romů v Evropě a ČR značnou pozornost.

Ministr Dienstbier informoval o krocích české vlády, připravované legislativě, úskalích i nutnosti pracovat s veřejností a veřejným míněním:
„Za stěžejní považuji zejména inkluzi romských dětí do hlavního vzdělávacího proudu. Jsme si vědomi toho, že jsou z něj dlouhodobě i z historických aspektů vytěsňovány. V souvislosti se sociálním vyloučením se situace ještě zhoršila a je naší povinností se zasadit o změnu, byť to není zrovna nejjednodušší a nejlíbivější krok směrem k určité části politického spektra i veřejnosti. V tomto ohledu jistě pomáhá i určitý tlak Evropské unie spojený s vázáním na finanční prostředky.“

Korupce jako zásadní aspekt v domácí i zahraniční politice v oblasti lidských práv bylo další podstatné téma v jednání.


Tom Malinowski byl v dubnu 2014 uveden do úřadu náměstka ministra zahraničních věcí USA pro demokracii, lidská práva a práci. Předtím působil od roku 2001 jako washingtonský ředitel Human Rights Watch, jedné z hlavních mezinárodních nezávislých organizací zabývajících se obranou a ochranou lidských práv. V letech 1998 až 2001 byl vrchním ředitelem Národní bezpečnostní rady v Bílém domě. V letech 1994 - 1998 psal projevy pro ministry zahraničních věcí Warrena Christophera a Madeleine Albrightovou a byl členem odboru politického plánování ministerstva zahraničních věcí.

Ministr Dienstbier jednal náměstkem ministra zahraničí USA

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X