Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 6. 2015 15:52

Ministr Dienstbier podpořil na Kongresu žen 2015 rovné příležitosti žen a mužů

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier se zúčastnil v sobotu 20. června mezinárodního Kongresu žen 2015, který se konal v Národním domě na Vinohradech.

Svou podporu rovným příležitostem mužů a žen vyjádřil nejen tím, že nad akcí přijal záštitu, ale i sám během dne několikrát vystoupil a zapojil se aktivně do průběhu kongresu.

Svůj postoj k tématu vyjádřil hned na začátku v rámci slavnostního zahájení. Ve svém úvodním projevu Jiří Dienstbier mimo jiné uvedl:  „Kongres je významnou příležitostí k setkání žen, ale věřím, že i mužů, napříč profesemi, věkovými skupinami, regiony a politickou orientací. To, co nás spojuje, je zájem o genderovou tematiku. Věnovat se této rozsáhlé tematice, která prostupuje veřejnou i soukromou sféru, je nejen potřebné, ale i záslužné.“


Ministr Dienstbier podpořil na Kongresu žen 2015 rovné příležitosti žen a mužů

„Za sebe můžu slíbit, že se budu v rámci svých pravomocí ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu zasazovat o to, aby se tento stav nerovného postavení žen a mužů změnil a abychom vyrovnávali jejich postavení v rovině legislativy i ve veřejném životě. To by mělo být naším společným cílem, bez ohledu na to, jakou profesi vykonáváme, kolik je nám let, kde žijeme a zda jsme ženy nebo muži,“ veřejně deklaroval ministr Dienstbier.

Kromě svého hlavního projevu na začátku celé akce měl po celý den i další aktivity. Dopoledne zahájil panel s názvem Ženy v rozhodovacích pozicích, který na kongresu pořádala organizace Fórum 50 %.

Často se též stával aktérem řady neformálních debat a diskusí s účastnicemi kongresu.

Ministr Dienstbier byl součástí řady debat s účastnicemi Kongresu žen 2015

 

 
Po obědě se ministr Dienstbier zúčastnil konference k Vládní strategii pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020. Ta byla zahájena již včera a dnes pokračovala druhým jednacím dnem v rámci Kongresu žen.

dnešní sobotní program konference byl rozdělen do dvou tematických bloků. První z nich byl zaměřen na sexismus jako jednu z forem genderově podmíněného násilí. Druhý blok byl pojatý jako interaktivní diskuzní seminář zaměřený na obraz romských žen v médiích. Tento interaktivní seminář pořádal ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu ve spolupráci s neziskovouorganizací Slovo 21, z.s.

Během odpoledne Jiří Dienstbier též krátce vystoupil na otevřeném pódiu Kongresu žen na Náměstí Míru, kde celý den probíhal, jako součást kongresu,  kulturní a společenský program pro veřejnost.

Ministr Dienstbier podpořil na pódiu na Náměstí Míru Kongres žen 2015

Kromě činností samotného ministra ve věci genderové rovnosti byl v Národním domě na Vinohradech po celý den otevřen i stánek Úřadu vlády ČR. Zde byly prezentovány aktivity týkající se politiky rovnosti žen a mužů a k dispozici byly také materiály související s další agendou ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Stánek ÚV ČR na Kongresu žen 2015

Více k akci na facebookové Události

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty