Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

17. 7. 2014 11:42

Premiér Bohuslav Sobotka dnes řekl, že znovuobnovení postu ministra pro lidská práva vnímá s odstupem času za rozumné a přínosné rozhodnutí

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier dnes seznámil premiéra Bohuslava Sobotku s vývojem nejpodstatnějších témat své agendy a návrhy řešení, kterými by rád přispěl k řešení podstatných problémů.

Stalo se tak na již páté bilanční návštěvě premiéra Sobotky po resortech. S ministrem Dienstbierem hovořili o legislativě a krocích, jež mohou pomoci konkrétním lidem, ale i městům a obcím řešit palčivé situace, které s tematikou lidských práv souvisejí. Začali hodnocením Legislativního plánu vlády a návrhy zákonů, které sám ministr garantuje z hlediska jejich předložení. Z priorit, které má vláda ve svém programu, diskutovali Zákon o obecném referendu, který má i vzhledem ke složení Poslanecké sněmovny výraznou šanci na přijetí, po pětadvaceti letech od roku 1989. Ministr Jiří Dienstbier informoval premiéra, že návrh zákona předloží vládě do konce srpna, ta se jím pak bude zabývat začátkem září.

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil rozhodnutí, které vláda učinila při svém vzniku, jde-li o obnovu pozice ministra pro lidská práva:
„Rozhodnutí, aby členem vlády byl také ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a legislativu pokládám s odstupem pěti měsíců od fungování vlády za velmi užitečné, rozumné a přínosné. Pokládám za podstatné, že přímo ve vládě je člověk, který se vyjadřuje nejen za legislativní radu vlády, za vládní legislativu, ale jde současně o osobu, která je současně schopna se spolupodílet na plnění celé řady programových úkolů vlády souvisejících s otázkou lidských práv, s naplňováním rovných příležitostí,“ řekl.

Ministr Jiří Dienstbier seznámil premiéra Sobotu s plány, jak zmírnit dopady chudoby, jež se v této chvíli dotýká více než stovky tisíc lidí v České republice, přičemž nemusí jít o číslo konečné. Stejně tak s nástroji, jak bojovat proti sociálnímu vyloučení. Premiér vyzdvihl důležitost zákona o hmotné nouzi, který je na programu mimořádného jednání PS, a to, že vláda podnikla kroky proti zneužívání doplatku na bydlení provozovateli sociálních ubytoven. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier je jeho spolupředkladatelem.

Podstatný zákon, který v naší zemi pětadvacet let chybí a může účinně pomoci městům, obcím a hlavně konkrétním občanům, je zákon o sociálním bydlení, který dle premiérových slov chce tato vláda dotáhnout a ministr Jiří Dienstbier v tom sehraje podstatnou roli. Stejně tak je potřeba vypořádat se s otázkou soukromých exekucí, nastavit jasná pravidla, dostatečně přísnou regulaci exekutorů tak, aby nedocházelo ke zneužívání.

Tým ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera považuje za velmi podstatnou rovněž novelu zákona o veřejném ochránci práv, kterou by měli vládě předložit v následujících týdnech. Novelou se realizuje několik bodů z vládního prohlášení. A směřuje k formulačním úpravám v zákoně o veřejném ochránci práv, které jeho aktivity číní méně formální tak, aby mohl plnit své úkoly efektivněji. Zároveň se upřesňují pravidla dodržování mlčenlivosti a povinnost spolupráce ostatních subjektů s ochráncem.

Dalším cílem novely je rozšíření zvláštních oprávnění ochránce. Navrhuje se umožnit ochránci podávat Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona či jeho části. Druhé nové oprávnění by ochránci umožnilo podat veřejnou žalobu ve věcech diskriminace, která je často problémem dotýkajícím se většího počtu blíže neurčených subjektů a proto žaloby jednotlivců nemohou efektivně vést k jejímu úplnému potlačení. Třetím hlavním cílem novely je pověření ochránce výkonem funkce monitorovacího orgánu pro práva osob se zdravotním handicapem.

Koncept lidských práv a řešení, tak jej vnímá a chce řešit ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier zahrnuje rovněž celou řadu dalších oblastí, například mobility zdravotně handicapovaných ve veřejném prostoru, pomoc seniorům, roli neziskových organizací a pomoc městům a obcím v těchto oblastech. Ministr zmínil zřízení Mezioborové legislativní komise pro sociální začleňování, jejímiž členy jsou také zástupci měst a obcí, neboť vláda chce a potřebuje dialog s politiky, kteří ovlivňují řešení podobných problémů v konkrétních místech.

Značnou část dnešní návštěvy věnovali premiér Bohuslav Sobotka i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier přípravě novely zákona o státní službě, který právě rezonuje v Poslanecké sněmovně. Premiér poděkoval Dienstbierovi i jeho týmu za výrazné angažmá v této věci a vyjádřil rozhodnou oporu současnému vládnímu návrhu. Dále premiér uvedl:
„ODS a TOP 09 selhali v okamžiku, kdy byly ve vládě, bohužel musím říci, že selhávají i nyní v opozici. Místo toho, aby se pokusili pomoci napravit situaci, kterou sami způsobili, tak se celou věc snaží blokovat. Nejen, že je ohrožena pověst ČR, protože ten zákon slibujeme mít plně funkční už deset let, ale jde zejména o peníze. Tisíce projektů spolufinancovaných z evropských fondů jsou ohroženy, s nimi pracovní místa, prosperita. My jsme nepochybně připraveni s opozicí jednat, jsme vždycky připraveni jednat, nechceme ignorovat připomínky, které dostáváme jako vláda, ale platí, že se nenecháme od opozice ani zdržovat, ani vydírat a trváme stále na tom, aby služební zákon byl plně účinný od 1. ledna příštího roku,“ uvedl premiér na tiskové konferenci, která následovala po setkání premiéra s dalšími členy týmu ministra Dienstbiera.

I on se k tlaku opozice na současnou podobu návrhu novely zákona o státní službě vyjádřil:
„Mám-li reagovat na včerejší vystoupení pana Kalouska ve sněmovně, který v rozpravě řekl, že podle EU není nutné mít zákon o státní službě ještě letos, tak bych toto tvrzení rád naprosto vyvrátil. Na webové stránce www.statnisluzba.cz jsou veřejně k dispozici dokumenty, které jasně dokladují, že pokud služební zákon nenabyde účinnosti 1. 1. 2015, bude vážně ohroženo čerpání evropských dotací v rozsahu více jak 500 miliard korun,“ upřesnil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy