Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

10. 11. 2014 16:06

Rada jednala o dopadech ukrajinské krize na situaci národnostních menšin v ČR

V pondělí 10. listopadu se na Úřadu vlády konalo zasedání Rady vlády pro národnostní menšiny. Projednala celkem devět bodů.

Jedním z nejzajímavějších věcí v programu byla počínající diskuse o stavu chorvatštiny moravských Chorvatů z hlediska možného rozšíření prohlášení k ratifikaci Evropské charty regionálních či menšinových jazyků Českou republikou. Člen Rady Marian Sloboda k tomu podal expertní výklad a Rada by měla v určité době po odborné debatě dojít k případnému návrhu státní správě, aby krok k rozšíření provedla či nikoliv. V současnosti je pod zvláštním režimem ochrany Evropské charty skupina čtyř menšinových jazyků, a to němčina, polština, romština a slovenština.

Ukrajinský konflikt a jeho vliv na společnost
Rada též – na podnět člena Rady A. N. Kelina, zástupce za ruskou menšinu - rokovala o tématu ukrajinského konfliktu a jeho vlivu na společnost. Týká se to zejména palčivé otázky mediálních manipulací o ukrajinské krizi a ruské politice vůči ruské menšině a ruskojazyčné komunitě v ČR.
A. N. Kelin poslal na přelomu července a srpna uvedený podnět všem členům Rady. Autor v něm naléhá, aby se Rada nějak zapojila do řešení otázek, jež s rozhořením konfliktu nastaly i uvnitř naší společnosti. Zmínil se o složitosti vztahů uvnitř menšinových společenství, stěžoval si i na (ne)činnost pracovní skupiny Rady pro menšinové vysílání.
Ve svém podnětu se dále zaměřil na ilustraci poměrů v Ruské federaci, způsobů, jakou funkci v ní i u nás plní média. Požaduje důsledný monitoring ruskojazyčných médií a uspořádání kulatého stolu o právním postavení národnostních menšin v ČR. Vyjádřil přesvědčení, že „je morální povinností Rady přispět k tomu, aby nenávistné kampaně rozdělující společnost a ohrožující demokracii byly nahrazeny konstruktivním dialogem, přispívajícím k odstranění napětí a vzájemnému porozumění. Pokračující nečinnost Rady by jen přispívala k ohrožení dalšího směřování našeho státu.“
Rada pověřila svůj sekretariát, aby v dohledné době zorganizoval kulatý stůl ve spolupráci s odborným týmem z Právnické fakulty UK v Praze.

Rada též projednala materiály pro vládu od minulého jednání - například Výroční zprávu o činnosti Rady vlády pro národnostní menšiny v roce 2013, Zprávu o situaci národnostních menšin v ČR za rok 2013, Třetí periodickou zprávu o plnění Evropské charty regionálních či menšinových jazyků Českou republikou, Převod finančních prostředků na podporu rekonstrukce Muzea moravských Chorvatů v Jevišovce a Změnu statutu Rady.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X