Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 4. 2016 13:01

Rada vlády pro národnostní menšiny řešila moravskou chorvatštinu

V úterý 26. dubna 2016 se ve Strakově akademii konalo letos druhé jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.

Zástupce resortu vnitra informoval o výsledcích opakovaných jednání Ad hoc Pracovní skupiny pro problematiku moravské chorvatštiny. Pracovní skupina vygenerovala materiál obsahující variantní návrh usnesení k zahrnutí chorvatštiny do Evropské charty regionálních či menšinových jazyků. Rada doporučila navrhnout vládě rozšíření ratifikace Evropské charty regionálních či menšinových jazyků o spisovný chorvatský jazyk s akcentem na podporu gradišťanské jazykové variety chorvatštiny.

Rady vlády pro národnostní menšiny řešila moravskou chorvatštinu

Tajemnice Výboru pro práva cizinců (poradní orgán Rady vlády pro lidská práva) referovala o jednání Výboru dne 19. dubna t.r., na něž byli pozváni byli pozváni zástupci ruské, ukrajinské a vietnamské menšiny. Součástí jednání byla otázka získávání víz těchto menšin v jejich domovských zemích. Podle informace bude činnost v této věci pokračovat.

Rada v záležitosti stavu německých hrobů na hřbitovech v územích, která v historii německá menšina tradičně obývala, přijala usnesení, doporučující ustanovit Ad hoc pracovní skupinu.  V ní budou zastoupeny zainteresované resorty, zástupce Svazu měst a obcí, Asociace krajů, členové Rady za národnostní menšiny, sekretariát Rady a zástupce odborné veřejnosti. Náplní její činnosti bude hledání možných finančních zdrojů na obnovu a údržbu daných lokalit.

Na závěr členové Rady schválili tři dokumenty pro vládu, a to Zprávu o situaci národnostních menšin v ČR za rok 2015, Výroční zprávu o činnosti Rady vlády pro národnostní menšiny v roce a Komentář ke Čtvrtému stanovisku Poradního výboru Rámcové úmluvy o ochraně národnostních menšin Rady Evropy ohledně České republiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X