Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 6. 2015 14:31

Reakce ministra Dienstbiera na Zprávu ministerstva zahraničí USA o lidských právech v ČR

Ministerstvo zahraničních věcí Spojených států amerických včera zveřejnilo každoroční Zprávu o stavu lidských práv ve všech zemích světa.

“Jde-li o hodnocení ČR, je zpráva jako obvykle věcná a korektní, pro mě jako ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, nepřináší nějaká překvapivá zjištění, ale potvrzuje řadu faktů, s nimiž se ztotožňuji, které jsou vládě ČR známy a snaží se nalézat patřičná opatření.

Těší mě, že autoři zprávy pozitivně hodnotí znovuobnovení postu ministra s touto agendou a specifické závazky nové vlády v rámci vládního programu.

Problémem zůstává diskriminace Romů, nárůst sociálně vyloučených lokalit, korupce, násilí na ženách, obchodování s lidmi, zpráva si všímá například také nárůstu antiislamismu.

Místy pracuje bohužel se starými daty, odkazuje se zejména na rok 2013.  To se vztahuje i ke kritice diskriminace romské menšiny. Nechci tím snižovat její význam, naopak. Jen upřesňuji, že se někde data a informace rozcházejí, sociálně vyloučených lokalit je například více, než se ve Zprávě uvádí.

Vzhledem k tomu, že zpráva zachycuje období minulého roku, nezahrnula ani významný pokrok při přípravě a plánování opatření na podporu romské menšiny, k němuž došlo 23. 2. 2015 schválením Strategie romské integrace vládou České republiky. Pozitivní změny si slibuji i v oblasti školství díky novému Školskému zákonu, je nutné dopracovat prováděcí vyhlášky, na tom bych rád spolupracoval s novou ministryní školství Kateřinou Valachovou tak, aby se co nejvíc dětí vzdělávalo v hlavním vzdělávacím proudu,“ reaguje na uveřejněnou zprávu ministr Jiří Dienstbier. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X