Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 9. 2015 12:38

Veřejnost může v příštích dvou týdnech dávat připomínky k Průběžné sebehodnotící zprávě OGP

Česká republika v rámci členství v mezinárodní iniciativě Partnerství pro otevřené vládnutí přijala v roce 2013 Akční plán České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2014 až 2016, ve kterém se zavazuje ke splnění stanovených závazků. Jejich plnění je pravidelně monitorováno v sebehodnotících zprávách. Vláda České republiky připravila návrh dokumentu Průběžné sebehodnotící zprávy Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2014 až 2016, který se v rámci dvoutýdenního připomínkovému procesu předkládá od 31. 8. veřejnosti na webových stránkách www.vlada.cz a www.korupce.cz.

Jednou z hlavních podmínek členství v iniciativě Partnerství pro otevřené vládnutí (Open Government Partnership – OGP) je zapojení veřejnosti do tvorby národních akčních plánů a doplňujících dokumentů hodnotících stav naplnění přijatých závazků. Konzultace si kladou za cíl zvýšit povědomí o státem podniknutých krocích a tím také zvýšit účasti veřejnosti na rozhodování státu. Zveřejněním návrhu Průběžné sebehodnotící zprávy Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2014 až 2016 na webových stránkách www.vlada.cz a www.korupce.cz je otevřen dvoutýdenní konzultační proces pro širokou veřejnost, která se může k výše zmíněnému materiálu vyjádřit a své připomínky k němu zaslat na adresu korupceweb@vlada.cz.

Akční plán České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2014 až 2016 má ambici zvýšit transparentnost procesů ve veřejné správě a zjednodušit přístup veřejnosti k informacím a datům. Česká republika přijala tři závazky týkající se přijetí zákona o úřednících veřejné správy, zefektivnění systému svobodného přístupu k informacím a zpřístupnění dat, kterými veřejná správa disponuje. Jednotlivé závazky vyplývají právě ze spolupráce s veřejností a konzultací, které proběhly při tvorbě prvního Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí v roce 2011 a které byly přejaty a aktualizovány v Akčním plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2014 až 2016. Všechny tyto cíle vycházejí také z úkolů stanovených Programovým prohlášením vlády Bohuslava Sobotky, které byly promítnuty do Vládní koncepce boje s korupcí na léta 2015 až 2017 a Akčního plánu boje s korupcí na rok 2015.

OGP je dobrovolnou iniciativou sloužící k podpoře otevřenosti, transparentnosti, boji proti korupci a zvýšení občanské angažovanosti. Vznikla v roce 2011. V současné době má tato iniciativa 66 členů. Česká republika se k osmi zakládajícím státům Norsku, Brazílii, Mexiku, Indonésii, Filipínám, Jihoafrické republice, Velké Británii a USA připojila již v samém počátku s cílem transformovat státní instituce na více otevřené, efektivní a odpovědné. Naplněním stanovených závazků se Česká republika snaží reagovat na klíčové výzvy iniciativy OGP – zvýšení integrity ve veřejné správě a efektivnější management veřejných zdrojů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X