Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

25. 3. 2015 16:22

Vláda projednala zprávu Evropského výboru proti zabránění mučení a schválila její zveřejnění

Vládní kabinet se sešel ke společnému jednání ve středu 25. března. Ministr pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiří Dienstbier předložil na schůzi vlády jeden materiál.

Předložil vládě na vědomí Zprávu pro vládu ČR o návštěvě České republiky, kterou vykonal Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT) ve dnech 1. až 10. dubna 2014. Zároveň vláda udělila souhlas se zveřejněním zprávy. Zpráva bude následně ve spolupráci se sekretariátem výboru CPT zveřejněna na stránkách Rady Evropy i vlády ČR. Ke zveřejnění by mělo dojít v nejbližších dnech (předběžně plánováno na 31. března).

ČR je smluvní stranou Evropské úmluvy o zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (Úmluva) od roku 1996. Úmluvou byl zřízen CPT., Výbor je preventivním mechanismem Rady Evropy, který vykonává návštěvy zařízení v jednotlivých zemích a zjišťuje, jak je zacházeno s osobami zbavenými svobody. Cílem jeho činnosti je posílit ochranu těchto osob před mučením a před nelidským či ponižujícím zacházením nebo trestáním skrze doporučení k nápravě a řešení zjištěných problémů.

Zpráva informuje o návštěvě výboru CPT v ČR v dubnu 2014, o zjištěních CPT ohledně zacházení s osobami omezenými na svobodě ve věznicích, policejních celách, cizineckých zařízeních a psychiatrických léčebnách a obsahuje komentáře a doporučení ke zlepšení situace. Výbor CPT zaslal zprávu ČR v prosinci 2014 s tím, aby se podle čl. 10 Úmluvy ČR do půl roku vyjádřila ke zjištěním, odpověděla na dotazy a informovala o naplňování doporučení. Toto vyjádření bude ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu nyní zpracovávat ve spolupráci s příslušnými ministerstvy, především Ministerstvem spravedlnosti, vnitra a zdravotnictví. Jeho cílem je přispět k co nejširšímu naplnění udělených doporučení a tak přispět ke zlepšení zacházení s osobami omezenými na svobodě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X