Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

17. 12. 2015 17:49

Legislativní rada vlády schválila návrh zákona s opatřeními proti daňovým únikům a návrh zákona celní řád

Ve čtvrtek 17. prosince 2015 se v budově Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. Rada měla k projednání čtyři body. Z toho:

Přijala:
- návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s vybranými opatřeními proti daňovým únikům,‘
- návrh zákona celní řád,
-  návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím celního řádu.

Přerušila:
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů,


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů:
Předkládaný návrh zákona reaguje na problematickou část ustanovení § 33 odst. 6 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, která se týká „podmínky souhlasu obce“ v případě posuzování nároku na doplatek na bydlení u žadatele užívajícího ubytovací zařízení. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto připravilo návrh novely výše uvedeného zákona, jehož obsahem není pouhé zrušení problematické části ustanovení § 33 odst. 6, ale navržení souboru opatření, která reagují na problematiku ubytovávání osob v substandardních formách bydlení (tj. jinde než v bytě) v katastru obcí. Návrh zákona se předkládá na základě usnesení vlády č. 624 ze dne 29. července 2015.
Obsahem novely není však jen zrušení problematického souhlasu obce jako podmínky v případě posuzování nároku na doplatek na bydlení, ale návrh přináší též řadu dalších opatření. MPSV chce lidem, kteří v současné době obývají ubytovny, nalézt standardní formu bydlení zejména v případě, kdy funguje spolupráce ÚP ČR, obcí a jejich úřadů a poskytovatelů sociálních služeb. Součástí navrhované novely je několik opatření, která navazují na poznatky předchozí novely a jejichž cílem je právě více tyto osoby zaktivizovat a snažit se je umístit z nestandardního ubytování do bydlení standardního. Cílem je také zpřesnit pojem „případ hodný zvláštního zřetele“ a tím zvýšit právní jistotu osob, kterým lze doplatek na bydlení poskytnout právě pouze v případě, bude-li jejich situace vyhodnocena jako případ hodný zvláštního zřetele.
Zákon předkládá Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).
LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.   


Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s vybranými opatřeními proti daňovým únikům:
Materiál obsahuje dvě části, které ve své provázanosti zajistí příslušným orgánům – orgánům Finanční správy České republiky a orgánům Celní správy České republiky – efektivnější postavení v boji s daňovými úniky.
 1) Odstraněním limitu místní příslušnosti správce daně při provádění vyhledávací činnosti a kontrolních postupů (zejména daňové kontroly)
 Tato změna usiluje především o následující cíle:
• Zavedení efektivních kontrolních mechanismů v rámci boje s tzv. karuselovými podvody na DPH
•Efektivní a flexibilní využití personálních kapacit při správě daní
• Rovnoměrné rozložení kontrolních procesů při správě daní v rámci území České republiky, včetně omezení fenoménu virtuálních sídel daňových subjektů
2) Změna působnosti a organizace orgánů Celní správy České republiky jako orgánů činných v trestním řízení
 Předložený návrh zákona v tomto směru obsahuje následující mechanismy:
• Rozšíření působnosti celních orgánů jako policejních orgánů i na případy trestných činů spáchaných porušením předpisů o DPH
• Koncentrace výkonu působnosti policejních orgánů v rámci Celní správy České republiky
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF). 
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

 

Návrh zákona celní řád:
Materiál obsahuje návrh nového celního řádu, který nahradí dosavadní celní zákon, v návaznosti na přijatý nový Celní kodex Unie. Současně jsou navrženy úpravy reagující na dosavadní praxi. Sekundárním cílem je snížení administrativní zátěže dovozců a dalších podnikatelských subjektů, a to např. v těchto směrech: nová možnost administrovat zajištění celního dluhu pro osoby tzv. přímých zástupců, kterým bude moci být povoleno poskytnout jistotu za osobu, od níž se jistota požaduje; možnost opakovaného používání složené jistoty k zajištění celního dluhu, které zjednoduší provádění celního řízení zejména malým a středním dovozcům; zjednodušení v případě správy cla u nepřímého zastoupení; zjednodušení možnosti tzv. technických oprav údajů v celním prohlášení.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF). 
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.
 

Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím celního řádu:
Doprovodný změnový zákon k novému celnímu řádu. V něm je adaptace na celní kodex Unie provedena tak, aby bylo zároveň reagováno na problémy vznikající při celním řízení a v souvislosti s ním, které byly v dosavadní právně aplikační praxi celních orgánů identifikovány. Konkrétně se bude jednat o sjednocení stávajících postupů pro výkon celního dohledu, celní kontroly a celního řízení, včetně zajištění cla, jeho vyměření a následný výběr, tak aby mohly být využívány moderní nástroje a technologie v souladu s dlouhodobým cílem Evropské komise nastavit jednoduché a převážně elektronické prostředí pro cla a obchod.
 Sekundárním cílem návrhu je snížení administrativní zátěže dovozců a dalších podnikatelských subjektů, a to např. v těchto směrech:
- nová možnost administrovat zajištění celního dluhu pro osoby tzv. přímých zástupců, kterým bude moci být povoleno poskytnout jistotu za osobu, od níž se jistota požaduje,
- možnost opakovaného používání složené jistoty k zajištění celního dluhu, které zjednoduší provádění celního řízení zejména malým a středním dovozcům,
- zjednodušení v případě správy cla u nepřímého zastoupení,
- zjednodušení možnosti tzv. technických oprav údajů v celním prohlášení.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF). 
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X