Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

7. 10. 2013 8:46

Petr Zahradník: Krize, která se může zapsat do učebnic

Nynější epizodka USA důvěryhodnosti v jejich vztahu k partnerům rozhodně nepřispívá.

Petr ZahradníkDůsledky dosavadní americké nedohody a faktické paralýzy fungování federálních veřejných služeb zajisté pozitivní nejsou. Vzhledem k míře přerozdělování v USA (jež je v průměru vůči HDP o nějakých 20 procentních bodů nižší), významnému rozdělení aktivit na federální, státní a lokální i k faktu, že klíčové federální funkce jsou zachovány, bych tyto dopady viděl v americkém případě jako podstatně méně závažné, než pokud by se staly v Evropě. Zde totiž na „federálních“ kompetencích „visí“ valná část sociálních systémů a v několika zemích i zdravotnictví.

Z pohledu funkčnosti veřejné správy tak bude záležet na tom, jak dlouho bude stávající pat trvat. Pokud to bude trvat pár dnů či týdnů, lze to zřejmě srovnat s varováními ohledně možných rozpočtových provizorií, jež se občasně objevují v našich končinách. Pokud by to však trvalo důsledně „po americku“ třeba několik měsíců, může to mít i reálný ekonomický dopad, byť úměrný relativně nízkému podílu veřejného sektoru na HDP.

Přesto bych viděl za hlavní negativní dopad ten reputační, který se následně může stát i projevem reálným. Nemožnost vstoupit do národních parků pro natěšené a zklamané desetitisíce turistů z celého světa je jen špičkou ledovce. Celý ledovec pak představuje kladnou odpověď na otázku, zda je možné, že se něco takového může stát i v té Americe. Může být vnímána jako projev neschopnosti dohodnout se na klíčovém fiskálním rozhodnutí, projev toho, že obě vůdčí strany jsou ochotny setrvat ve svých zákopech a nenabídnout špetku kompromisu k dosažení dohody. Projevem zatvrzelosti, která stejně jednou musí povolit, když obě strany vědí, že takto trucovat nejde donekonečna. Vzhledem k tomu, že USA jsou stále klíčový geopolitický a geoekonomický element, hrající první housle či tvořící partituru na mnoha arénách, důvěryhodnosti v jejich vztahu k partnerům nynější epizodka rozhodně nepřispívá. Zůstane-li u epizodky, tak opravdu jen reputačně a za pár měsíců bude zapomenuta. Nezůstaneli, má šanci se stát reálnou a vejít do učebnic. Bohužel!

 

Publikováno v HN, 7.10.2013

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy