25. 11. 2008 10:39

17. října 2008

Zápis ze schůze Výboru pro regiony RVNNO ze dne 17. října 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina (Příloha č. 1).

Schůzi Výboru pro regiony Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) řídil jeho předseda Bc. R. Haken. Součástí schůze byla i konference „
Aktuální otázky rozvoje venkova – Management, partnerství a další faktory rozvoje venkova“, kterou uspořádal sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „RVNNO“) spolu s Centrem pro komunitní práci a Ústavem pro ekopolitiku, o.p.s.


Program schůze:

1) Schůze Výboru
a) Představení věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích, který by do budoucna měl upravovat právní prostředí pro neziskové organizace
2) Oběd
3) Management, partnerství a další faktory rozvoje venkova
a) Vystoupení zástupce Evropského hospodářského a sociálního výboru (Jakob Andersen, ředitel specializované sekce: zemědělství, rozvoj venkova, životní prostředí)
b) Vystoupení zástupce Ministerstva zemědělství
c) Představení průběžných výstupů projektu Benchmarking venkova – Zkvalitňování managementu mikroregionů jako nástroje pro řešení regionálních disparit (Mgr. Ivo Škrabal – Centrum pro komunitní práci)
d) Indikátory udržitelného rozvoje a hodnocení managamentu ve veřejné správě (Mgr. Barbora Šafářová – Ústav pro ekopolitiku)
e) Představení návrhu indikátorů efektivity managementu mikroregionů (Mgr. Ondřej Marek – Centrum pro komunitní práci)
f) Programové rozpočtování – manažerský nástroj pro zvyšování efektivnosti vynakládání veřejných zdrojů a porovnávaní výkonnosti samospráv (Matúš Pošvanc – Nadace F. A. Hayeka Bratislava, Slovensko)
g) Přestávka
h) Vzdělávání, podnikání, sociální ekonomika – příležitosti pro partnerství na venkově (PhDr. Oldřich Čepelka, Národní observatoř venkova)
i) Partnerství – důležitý nástroj managementu příměstských obcí a regionů při přípravě a realizaci územních plánů. (Ing. Vladimír Vytiska – starosta obce Únětice)
j) Panelová diskuze


Ad 1) Schůze Výboru
Bc. R. Haken přivítal přítomné členy Výboru i hosty. Na dnešní schůzi se vzhledem ke krajským a senátním volbám příliš nepočítalo s účastí zástupců krajských samospráv. Konstatoval, že problematika partnerství je jedním z témat, kterými se Výbor zabývá. Proto se dnes odpoledne jako součást schůze Výboru koná konference s názvem „Aktuální otázky rozvoje venkova – Management, partnerství a další faktory rozvoje venkova“.
Tématem dnešní schůze Výboru je věcný záměr zákona o veřejně prospěšných organizacích. Zástupci nestátních neziskových organizací (dále jen „NNO“) i krajů by se měli seznámit s tímto materiálem, který se připravuje, měli by být také seznámeni s tím, jakým způsobem bude projednán s NNO, jaké budou jeho dopady na NNO atd. Bc. R. Haken dodal, že Výbor nabídl zpracovatelům zákona, tj. především Výboru pro legislativu a financování RVNNO, že se stane garantem projednání tohoto zákona v regionech.
Na závěr svého úvodního vystoupení přivítal Bc. R. Haken pana Jakoba Andersena z Evropského hospodářského a sociálního výboru.


Ad 1a) Představení věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích, který by do budoucna měl upravovat právní prostředí pro neziskové organizace
Bc. R. Haken poté předal slovo JUDr. L. Deverové, člence RVNNO a spoluautorce věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích (dále jen „Zákon“).
JUDr. L. Deverová uvedla, že v současné době jsou zpracovatelé Zákona zhruba v jedné třetině práce. Aktuální, veřejně dostupné informace o Zákonu, jsou nyní na internetových stránkách RVNNO. Požádala přítomné o spolupráci při tvorbě Zákona.
JUDr. L. Deverová informovala, že Zákon nastaví chování neziskového sektoru pro příští desetiletí. Jeho cílem je zejména vysoká transparentnost subjektů, čerpajících veřejné finanční zdroje. Zpracovatelé Zákona nesouhlasí s názory, že Zákon neziskový sektor zlikviduje. Zákon se nedotkne občanských aktivit. Tato oblast souvisí hlavně s přípravou nového občanského zákoníku (dále jen „OZ“), který nově upravuje spolkové právo. Do budoucna se nebude rozlišovat mezi občanskými sdruženími a jinými spolky. OZ upraví i nadační část neziskového sektoru. OZ zavádí pojem statusu veřejné prospěšnosti, který bude náležet subjektům, vykonávajícím činnosti, které směřují k zajištění veřejného blaha. Podmínky veřejné prospěšnosti stanoví podle OZ speciální zákon. JUDr. L. Deverová uvedla, že bylo mnoho připomínek k právní úpravě spolků a nadací, ale připomínek k statusu veřejné prospěšnosti bylo minimálně. Zpracovatelé Zákona vycházejí OZ vstříc. JUDr. L. Deverová upozornila, že práce na Zákonu jsou velice komplikované, protože jeho účinnost ovlivní mnoho oblastí. Již v současné době se Zákon dotkne více než stávajících 30 zákonů. Bude velice náročné vypracovat paragrafované znění. Podle odhadu JUDr. L. Deverové vejde zákon v platnost zhruba v roce 2011, tedy podobně jako OZ. Rychlost při práci na Zákonu by rozhodně byla na škodu. Zákon bude mít mimo jiné dopad na obchodní zákoník, daňové zákony, zákon o obcích, krajích, o veřejné podpoře, o životním prostředí atd. Právní řád nyní používá různé pojmy – veřejné prospěšnosti, obecně prospěšné služby atd. Je zapotřebí sjednotit terminologii.
Zákon by měl zrovnoprávnit všechny typy subjektů, realizujících služby ve veřejném zájmu. Mohou to být všechny typy právnických osob. Tyto subjekty budou muset splňovat jisté znaky, aby mohly být veřejně prospěšnými organizacemi (dále jen „VPO“). Zpracovatelé Zákona zjistili, že se nelze omezit jen na veřejně prospěšné služby. Je nutné zohlednit i veřejně prospěšné činnosti – např. výzkum, poskytování nadačních příspěvků, advokační aktivity, ochranu životního prostředí apod. VPO se budou moci ucházet o finanční prostředky z veřejných rozpočtů (neznamená to však, že na ně budou mít nárok). To by podle kritiků Zákona mohlo narušit rozvoj NNO. Zákon však umožní krajům a obcím rozhodovat o částkách cca 50.000 Kč – 200.000 Kč ročně na projekt pro subjekt, který není VPO. Jako příklad dosud nevyřešeného problému uvedla JUDr. L. Deverová sportovní klub, který není VPO a ani jí být nechce, ale jednou bude potřebovat investiční dotaci.
VPO budou mít nárok na jisté benefity, zejména na daňové úlevy. Dosavadní daňové úlevy pro NNO zůstanou zachovány. Ale VPO budou mít nárok na 100 % slevu na dani z příjmu. Pokud by VPO svůj status porušila nebo by se ho dobrovolně zřekla, musela by se s dosavadní daňovou slevou z minulých let vyrovnat. Zatím však není zřejmé jak. Je zapotřebí se vyrovnat i s problematikou veřejné podpory. K tomu je nutná spolupráce s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. VPO se bude moci stát každá právnická osoba, oprávněná vykonávat činnost na území ČR. Ale jsou i české subjekty, vykonávající činnost v zahraničí. I to je nutné dořešit.
Aby mohl subjekt požádat o registraci jako VPO, musí být jeho náplní činnosti poskytování veřejně prospěšných služeb nebo veřejně prospěšných činností. Veřejná prospěšnost je však velmi proměnlivá. Zákon bude mít proto demonstrativní výčet veřejně prospěšných služeb a činností. Organizace bude muset realizovat veřejně prospěšné služby nebo činnosti v celém objemu své činnosti. VPO nebudou moci být ty subjekty, které jsou přímo napojeny na veřejné rozpočty. Takové subjekty by mohly být případně i zrušeny – týká se to zejména příspěvkových organizací.
VPO bude muset zveřejňovat maximum údajů o sobě – o svém hospodaření, součet tří nejvyšších platů či odměn v organizaci, informace o outsourcingových službách, z jakých zdrojů čerpala atd. Subjekt potom bude moci požádat o zápis do rejstříku VPO. Zatím se neřeší procesní otázky – neví se např., kdo tento rejstřík povede. Uvažuje se o Ministerstvu spravedlnosti, Ministerstvu vnitra nebo o RVNNO. Rejstřík by měl být co nejméně zatěžující pro VPO.
Kontrola VPO bude velice přísná – VPO budou moci kontrolovat finanční úřady, Nejvyšší kontrolní úřad, možná i Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Zveřejňováním údajů o sobě bude VPO i pod kontrolou veřejnosti. Veškerý zisk, který bude VPO realizovat, bude muset investovat do veřejně prospěšné služby nebo činnosti. Za porušení podmínek veřejné prospěšnosti (nebo za zneužití titulu VPO) budou přísné sankce – minimálně vrácení daňových výhod. Zákon nemůže být připravován odděleně, ale souběžně s úpravou dotačních systémů a daní.
JUDr. L. Deverová dále uvedla, že se ozývají názory, že se původně měl připravovat zákon o NNO, že se měl definovat neziskový sektor apod. Zákon prý znemožní činnost zejména malých občanských sdružení. Není to pravda. Ne Zákon, ale OZ velmi výrazně ovlivní fungování spolků. Základní činností spolků je podle návrhu nového OZ spolková činnost.
Na internetových stránkách RVNNO jsou zveřejněny teze Zákona k připomínkování. Připomínek není moc a většinou pramení z nepochopení těchto tezí. Do konce roku má být věcný záměr Zákona předložen vládě. Podle JUDr. L. Deverové to však není vhodné uspěchat. Doporučila předložit vládě do konce roku jen jakýsi pracovní materiál – informaci o tom, jak práce na přípravě Zákona probíhají. Dne 23. listopadu 2008 bude uspořádán kulatý stůl pro cca 100 lidí. Na něm bude prezentována rozpracovanější verze tezí Zákona.
V diskusi vystoupil D. Černý s připomínkou, že původně se měly teze Zákona projednat ve všech krajích na kulatých stolech. Sekretariát RVNNO však odmítl aktivitu Ústeckého kraje. Připomínkování tedy proběhne korespondenční formou. Je to velice odborná záležitost, která se těžko projednává bez fundovaného právníka. JUDr. L. Deverová k tomu uvedla, že připomínky veřejnosti se sbírají na internetových stránkách RVNNO. Termín je do konce října 2008.
Bc. L. Krajdl informoval, že Asociace NNO v České republice ve spolupráci s Centrem pro komunitní práci zajistí projednání Zákona v několika krajích: 21. října 2008 v regionu soudržnosti NUTS 2 Severozápad, 22. října 2008 v Liberci, 23. října 2008 v Praze, 24. října 2008 v Pardubicích, 25. října 2008 ve Zlíně a v Plzni, 30. října 2008 v Ostravě a 31. října 2008 v Brně.
JUDr. L. Deverová konstatovala, že je jen zpracovatelem Zákona. Rozhodnutí o případném prodloužení termínu pro předložení Zákona vládě je na předsedkyni RVNNO.
PhDr. O. Čepelka navrhl, aby předsedkyně RVNNO předložila vládě zatím jen informaci, ne věcný záměr Zákona. K zahraničním subjektům, působícím v České republice, uvedl, že by v České republice měly založit svou pobočku podle českého práva, která by mohly být VPO. Dále navrhl, aby v Zákoně bylo ustanovení, které zrušuje příspěvkové organizace.
R. Hanačík vznesl dotaz, jak se Zákon dotkne obecně prospěšných organizací (dále jen „OPS“). JUDr. L. Deverová odpověděla, že Zákon se OPS nedotkne. OPS však budou zrušeny novým OZ. Nebudou do něj převzaty – nejsou to subjekty ani majetkové, ani korporátní. Podle nového OZ jsou tedy nesystémové. Místo OPS budou „ústavy“. Zatím ještě není stanoven jejich oficiální název. Stávající OPS zrušeny nebudou, ale nebudou moci vznikat nové. Stávající OPS se budou moci snadno přetransformovat do „ústavů“. JUDr. L. Deverová dodala, že RVNNO schválila poměrně rozsáhlou novelu zákona o OPS, která si klade za cíl vyřešit jejich současné problémy, protože po přijetí nového OZ to již nebude možné.
Doc. Ing. M. Dohnalová, CSc. zdůraznila provázanost Zákona se sociální ekonomikou. Podle jejího názoru např. družstva tento Zákon přivítají.

Usnesení:
Výbor jednomyslně doporučil zpracovat věcný záměr zákona o veřejně prospěšných organizacích tak, aby ještě před jeho předložením vládě byl projednán s neziskovými organizacemi a dalšími zainteresovanými subjekty ve všech krajích, nejlépe formou kulatých stolů ve spolupráci s členy Výboru. K tomuto doporučení vede Výbor obava o kvalitu návrhu na úkor termínu předložení.


Bc. R. Haken uvedl, že příští schůze Výboru se bude konat dne 28. listopadu 2008 v Ústeckém kraji. Kromě jiného se na ní bude řešit i účast členů Výboru na jeho schůzích. Další schůze se budou konat 9. ledna 2009 v Praze a 6. února 2009 v některém z krajů. Jako témata dalších schůzí byla navržena sociální ekonomika, mikropůjčky a mikroúvěry.
Po krajských volbách budou opět rozeslány dopisy na nové hejtmany s žádostí o jmenování nového zástupce kraje do Výboru.
Mgr. K. Morávková uvedla, že Asociace NNO v České republice chystá informační kampaň o neziskovém sektoru Měsíc neziskového sektoru. Vyzvala kraje, aby se do ní zapojily.


Bc. R. Haken
předseda Výboru pro regiony RVNNO


V Praze, dne 17. října 2008
Zpracoval: sekretariát RVNNO

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty