8. 11. 2007 15:37

23. července 2002

Zápis ze schůze Výboru RNNO pro spolupráci s regiony ze dne 23. července 2002

Přítomni: viz prezenční listina

Omluveni: RNDr. M. Kundrata Nepřítomni: D. Matýsek

MUDr. M. Černá Ing. E. Komárek

A. Plachý

R. Haken

Ing. J. Vohralíková

RNDr. Y. Gaillyová

Ing. M. Appel

PhDr. L. Vostřáková

Ing. Z. Dvořáková

Ing. L. Lindauer

RNDr. P. Horký

Ing. I. Ondráčková

Hosté: Mgr. J. Matušek, Institut pro místní správu

Bc. J. Balek, CPKP Střední Morava

PhDr. V. Filec Ministerstvo zdravotnictví

O. Hajčman, Charita Brno

V. Švorcová, neziskový sektor Kraj Vysočina

Z celkového počtu 33 jmenovaných členů Výboru pro spolupráci s regiony (dále jen Výbor) bylo přítomno 19 členů - Výbor byl usnášeníschopný. Všichni členové obdrželi elektronickou poštou (spolu s pozvánkou) následující podklady:

-         náměty pro plán práce Výboru RNNO pro spolupráci s regiony na 2. pololetí 2002,

-         pracovní podklad pro připravovanou analýzu dotačních zásad jednotlivých krajů.

V průběhu jednání výboru obdrželi přítomní publikaci "Informace o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím v roce 2003 z vybraných veřejných rozpočtů a grantové programy nadací - příjemců z Nadačního investičního fondu v první etapě".

Jednání Výboru vedla PhDr. J. Wenigerová, designovaná předsedkyně.

 

Program jednání:

1.      Plán práce Výboru na 2. pololetí 2002

Předsedkyně Výboru navrhla, aby byly probrány jednotlivé náměty, zpracované sekretariátem RNNO a případně doplněny. Současně požádala Doc. Ing. J. Marka, ředitele odboru modernizace veřejné správy Ministerstva vnitra, o písemné zpracování informace ke standardům veřejných služeb pro zářijové jednání Výboru. Dále požádala Mgr. M. Žárského, zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí, o pomoc při přípravě říjnového jednání Výboru, které bude věnováno komunitnímu plánování a možnostem zapojení NNO.

V dalším průběhu jednání proběhla diskuse k jednotlivým námětům. M. Plass navrhl zahrnout do plánu práce Výboru zpracování harmonogramu decentralizace části finančních prostředků na podporu NNO a jejich převodu do rozpočtů krajů. JUDr. H. Frištenská informovala, že svým usnesením č. 642 ze dne 19. června 2002 (k Hlavním oblastem státní dotační politiky vůči NNO pro rok 2003) vláda uložila předsedovi RNNO, aby na základě návrhů vybraných ministrů zpracoval a předložil do 31. července 2003 souhrnný materiál, týkající se uvedené problematiky. Příprava materiálu započne v prosinci 2002. D. Černý navrhl ustavit na zářijovém jednání pracovní skupinu Výboru k přípravě uvedeného materiálu. S tímto návrhem Výbor souhlasil.

L. Krajdl navrhl zahrnout do plánu práce zmapování zastoupení NNO v poradních orgánech krajů. S uvedeným návrhem členové Výboru souhlasili.

Dále vystoupil Doc. Ing. J. Marek s krátkou informací o postupu prací na legislativním ukotvení standardů veřejných služeb s tím, že zpracuje písemnou informaci o této problematice.

Závěr:

·        Výbor většinou hlasů schválil dopracovaný plán práce na 2. pololetí roku 2002. Ten bude předložen RNNO dne 24. září 2002 na jejím zasedání.

 

 

2.      Vzdělávání pracovníků veřejné správy v oblastech týkajících se neziskového sektoru

Jednání se zúčastnil Mgr. Jiří Matušek z Institutu pro místní správu, který informoval o této instituci a jejích programech určených pro úředníky veřejné správy (na internetových stránkách Ministerstva vnitra www.mvcr.cz, pod heslem "školy" je zveřejněna nabídka vzdělávacích programů institutu na 2. pololetí 2002). JUDr. H. Frištenská navrhla, aby Výbor připravil ve spolupráci s Institutem pro místní správu vzdělávací program pro pracovníky veřejné správy, který by zahrnoval problematiku NNO, jejich legislativního ukotvení, státní politiku vůči těmto subjektům, apod. Předsedkyně Výboru ukončila diskusi na toto téma s tím, že návrh vzdělávacího programu zpracuje pracovní skupina ustavena Výborem při této příležitosti.

Závěr:

·        Byla ustavena pracovní skupina Výboru ke zpracování vzdělávacího programu pro úředníky veřejné správy ve složení:

-         Ing. M. Šedivý (člen Výboru)

-         PhDr. J. Tošner (člen Výboru)

-         Ing. E. Bartoňová (členka Výboru)

-         Ing. F. Rochovanský (člen Výboru)

-         Mgr. J. Matušek (Institut pro místní správu)

-         JUDr. H. Frištenská (tajemnice RNNO)

Pracovní skupina se poprvé sejde dne 29. srpna 2002. Výsledky své práce předloží zářijovému jednání Výboru.

 

3.      Příprava analýzy dotačních zásad krajů jako podklad pro zpracování vzorové metodiky pro krajské úřady

Sekretariát RNNO rozeslal členům Výboru stručný sumář dotačních záměrů jednotlivých krajů tak, jak je kraje poskytly pro přípravu publikace "Informace o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím v roce 2003 z vybraných veřejných rozpočtů a grantové programy nadací - příjemců z Nadačního investičního fondu v první etapě". Tento materiál by měl po dopracování přinést rozbor dotačních zásad jednotlivých krajů. Na jeho základě bude zpracována vzorová metodika pro poskytování dotací z rozpočtů krajů.

PaedDr. M. Tomčová a PaedDr. M. Matějková vznesly připomínku k publikaci "Informace o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím v roce 2003 z vybraných veřejných rozpočtů a grantové programy nadací - příjemců z Nadačního investičního fondu v první etapě", kde byly použity výše uvedené podklady krajů. Uvedly, že podklady z jejich kraje se týkaly pouze roku 2002, nikoliv roku 2003.

Závěr:

·        Sekretariát RNNO si vyžádá prostřednictvím členů Výboru zastupujících kraje dotační zásady (pokud je již kraje zpracovaly). Provede jejich srovnání se "Zásadami vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu ČR nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy". Výsledek tohoto rozboru předloží zářijovému jednání Výboru.

·        Sekretariát upřesní v "Informaci o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím v roce 2003 z vybraných veřejných rozpočtů a grantové programy nadací - příjemců z Nadačního investičního fondu v první etapě" (která je zveřejněna v elektronické podobě na internetových stránkách RNNO), v části týkající se dotační politiky krajů. Uvede, že se u většiny krajů jedná o dotační programy pro rok 2002.

4.      Zapojení zástupců NNO do monitorovacích orgánů k přípravě programových dokumentů pro evropské strukturální fondy

JUDr. H. Frištenská informovala o stavu přípravy seznamu zástupců NNO v pracovních orgánech k přípravě programových dokumentů k strukturálním fondům EU. Sekretariát RNNO získal podklady zpracované řediteli kompetentních odborů jednotlivých ministerstev, členy Výboru pro spolupráci s regiony a členy Výboru RNNO pro spolupráci s EU. Materiál však není dosud úplný, zejména postrádá informace z některých Regionů soudržnosti, a to:

-         Region soudržnosti Severovýchod

-         Region soudržnosti Severozápad

-         Region soudržnosti Jihozápad

-         Region soudržnosti Střední Čechy

Závěr:

·        Výbor se dohodl, že jeho členové doplní urychleně chybějící údaje. Seznam sekretariát RNNO dopracuje a poskytne Výboru na jeho zářijovém jednání.

 

 

5.      Různé

a)     D. Černý požádal o vyjasnění postavení pracovní skupiny pro regionální rozvoj, která pracovala při bývalé RNNO. Předsedkyně Výboru uvedla, že koncem srpna t.r. má dohodnutou schůzku s p. R. Hakenem, předsedou pracovní skupiny, k dořešení této otázky.

Závěr:

·        PhDr. J. Wenigerová a R. Haken budou o výsledcích schůzky informovat členy Výboru na jeho zářijovém jednání.

 

 

b)     Ing. M. Šedivý informoval, že na el. adrese www.icn.cz/neziskovky zveřejňuje ICN stále doplňovanou databázi finančních zdrojů pro NNO.

c)      PhDr. J. Tošner navrhl, aby v Hejtmanských listech (příloha Hospodářských novin) byly zveřejňovány důležité informace, vyplývající z práce výboru. PaedDr. M. Matějková navrhla, aby celé jedny Hejtmanské listy byly věnovány problematice NNO a prezentaci práce Výboru. Výbor její návrh přivítal.

Závěr:

·        PhDr. J. Wenigerová projedná návrh s redakcí Hejtmanských listů.

d)     D. Černý upozornil na důležitost dostupnosti informací o procesech souvisejících s přípravou využívání strukturálních fondů z hlediska možností NNO.

Závěr:

·        D. Černý zpracuje písemnou informaci na uvedené téma, která bude předložena Výboru na jeho zářijovém zasedání.

 

 

e)     O. Haičman položil dotaz, zda může RNNO ovlivnit tvorbu státního rozpočtu na rok 2003 v kapitolách, kde jsou rozpočtovány finanční prostředky na dotace jednotlivých ministerstev. Ing. T. Holečková uvedla, že RNNO jako poradní orgán vlády nemůže ovlivnit tvorbu státního rozpočtu, protože správci jednotlivých kapitol jsou podle kompetenčního zákona pouze jednotlivá ministerstva. RNNO může dávat podněty k rozdělování těchto dotací, ale zřejmě neovlivní výši rozpočtovaných prostředků.

f)        Výbor se usnesl, že jeho další jednání se uskuteční v následujících termínech:

-         12. 9. 2002

-         24. 10. 2002

-         28. 11. 2002

V Praze dne 23. července 2002

PhDr. Jaroslava Wenigerová, v.r.

designovaná předsedkyně Výboru

Příloha: Plán práce Výboru na 2. pololetí 2002

 

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X