8. 11. 2007 16:01

24. června 2003

Zápis ze schůze Výboru RNNO pro spolupráci s regiony ze dne 24. června 2003

Přítomni/Omluveni: viz prezenční listina

Hosté: L. Běloušková - KÚ Plzeňského kraje
J. Borik - KÚ Olomouckého kraj
B. Čermáková - KÚ Libereckého kraje
I. Gabal - Gabal Analysis&Consulting
V. Holečková - Gabal Analysis&Consulting
P. Holý - KÚ kraje Vysočina
D. Krouželová - KÚ Pardubického kraje
V. Mužáková - Ministerstvo zdravotnictví
H. Šilhánová - Nadace rozvoje občanské společnosti

Schůzi Výboru Rady vlády pro nestátní neziskové organizace pro spolupráci s regiony (dále jen „Výbor“) řídila jeho předsedkyně PhDr. J. Wenigerová.

Členům Výboru byl na místě poskytnut materiál "Návrh hlavních oblastí státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím pro rok 2004 a rozbor jejich financování z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2002", předložený vládě předsedou Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Vláda dne 18. června 2003 materiál projednala a schválila jej svým usnesením č. 597. JUDr. H. Frištenská uvedla, že připomínky resortů, především zásadní připomínky Ministerstva kultury a Ministerstva financí, byly vyrovnány a v září tohoto roku se začne připravovat nová metodika rozboru pro příští rok, která zahrne jednak srovnání poskytovaných dotací jednotlivými resorty s informačním systémem CEDR a ARES a také další způsoby financování NNO, např. podle zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek.


Program:
  1. "Analýza spolupráce nestátních neziskových organizací a veřejné správy na tvorbě krajských rozvojových dokumentů relevantních pro EU" - prezentace výzkumu provedeného firmou Gabal, Analysis & Consulting

  2. Projednání materiálu pro jednání vlády "Decentralizace části finančních prostředků určených na státní dotace projektů nestátních neziskových organizací na úroveň krajů, počínaje rokem 2004"

  3. Stav přípravy publikace "Informace o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím v roce 2004 z vybraných veřejných rozpočtů a grantové programy nadací - příjemců příspěvku z Nadačního investičního fondu".

  4. Různé.




AD 1

Prezentace "Analýzy spolupráce nestátních neziskových organizací a veřejné správy na tvorbě krajských rozvojových dokumentů relevantních pro EU"


Členové Výboru obdrželi analýzu jako podklad pro schůzi Výboru. I. Gabal a E. Holečková prezentovali analýzu, zpracovanou společností Gabal Analysis & Consulting na zakázku Centra pro komunitní práci - Střední Morava. Rada vlády pro nestátní neziskové organizace, resp. Úřad vlády ČR, poskytla na tuto analýzu větší část finančních prostředků.

Závěr:

  • Společnost Gabal Analysis & Consulting nabízí možnost prezentace analýzy v jednotlivých krajích, případně poradenství v této oblasti - kontakt: Gabal Analysis & Consulting, Na baště sv. Jiří 9, Praha 6, tel.: 233 320 707, e-mail: gac@gac.ok.cz.

  • Centrum pro komunitní práce - Střední Morava vydá CR - ROM s výše uvedenou analýzou za podpory Delegace Evropské komise v ČR. CD je určeno pro potřeby NNO a krajů.



AD 2

Projednání materiálu pro jednání vlády "Decentralizace části finančních prostředků určených na státní dotace projektů nestátních neziskových organizací na úroveň krajů, počínaje rokem 2004"


Projednávání tohoto bodu programu uvedla předsedkyně Výboru PhDr. J. Wenigerová tím, že materiál nesplňuje očekávání krajů ani její osobně, protože neřeší další decentralizaci finančních prostředků na projekty NNO do samostatných rozpočtů krajů. Lze jej však považovat za soubornou informaci na dané téma, kterou vláda dosud nemá k dispozici a současně za jeden z kroků k budování systému spolupráce mezi jednotlivými složkami veřejné správy, na kterém Výbor usilovně pracuje již druhým rokem.

Protože na schůzi Výboru nebyla přítomna Ing. Eva Bartoňová, předsedkyně pracovní skupiny, kterou Výbor k tomuto úkolu zřídil, představila předkládaný návrh JUDr. H. Frištenská. Uvedla, z jakých zdrojů byl materiál zpracováván a požádala kraje, které dosud neposkytly svoje stanovisko, o urychlené zaslání do konce týdne. K materiálu proběhla následující diskuse.

K návrhu usnesení:

  • V bodě č. I návrhu usnesení J. Zetěk navrhl změnu - mělo by jít pouze o rok 2004 (připomínku není možné akceptovat, protože se jedná o název materiálu, který uložila zpracovat vláda svým usnesením č. 642/2002).

  • V souvislosti s probíhající reformou veřejných financí doporučila Ing. T. Holečková zvážit návrh usnesení a především navrhla změnit bod č. II návrhu usnesení - rozhodně by nemělo jít o strategii, ale o dokument jiného typu.

  • K nové formulaci úkolu, který bude obsahovat návrh usnesení v bodě č. II, navrhli MUDr. M. Černá, PhDr. J. Wenigerová, PhDr. J. Tošner, Mgr. J. Fryč a J. Zetěk ve zmíněném materiálu zohlednit nejen financování NNO (jak je obvyklé v materiálech předkládaných Radou vlády pro nestátní neziskové organizace), ale tentokrát popsat především veřejnou prospěšnost NNO, jejich vliv na vývoj služeb v různých oblastech a jejich působení na veřejnost.

K předkládací zprávě:

  • Mgr. J. Fryč upozornil na nutnost vysvětlit obsah bodu č. II návrhu usnesení v předkládací zprávě. Dále požádal o vypuštění části textu, týkajícího se MŠMT, na str. 1 předkládací zprávy, která není v souladu s podkladem MŠMT, jenž byl pro zpracování tématu poskytnut (připomínka bude zohledněna ještě před zasedáním Rady vlády pro nestátní neziskové organizace).

  • Ing. P. Holý a D. Černý navrhli změnit větu "Zástupci NNO po prvních zkušenostech s grantovými programy krajů v letech 2002 a 2003 postupně celkem vítají, že většina finančních prostředků, určených na dotace NNO, zůstává v centru." na "Někteří zástupci NNO…" (připomínka bude zohledněna ještě před zasedáním Rady vlády pro nestátní neziskové organizace).

Ke zprávě o stavu decentralizace

  • Ing. I. Ondráčková požádala o úpravu textu, týkajícího se reakce Hl. m. Prahy na podklad MPSV, v části III materiálu, str. 6. podle předložené formulace (připomínka bude zohledněna ještě před zasedáním Rady vlády pro nestátní neziskové organizace).

Závěr:

  • Výbor doporučil Radě vlády pro nestátní neziskové organizace zapracovat do bodu č. II návrhu usnesení vlády k projednávanému materiálu úkol zpracování zprávy o neziskovém sektoru v ČR a o spolupráci veřejné správy při podpoře NNO. Důvodem pro tento návrh je to, že vládě dosud nikdy podobný souhrnný materiál předložen nebyl. Takový popis stavu neziskového sektoru nebyl zpracován v posledních letech žádnou z NNO ani žádným vědeckým pracovištěm či státním orgánem.

  • Po zapracování výše uvedených připomínek souhlasí Výbor s rozesláním návrhu jako podkladu pro zasedání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace dne 8. července 2003.



AD 3

Stav přípravy publikace "Informace o poskytování dotací nestátním neziskovým organizacím v roce 2004 z vybraných veřejných rozpočtů a grantové programy nadací - příjemců příspěvku z Nadačního investičního fondu v první a druhé etapě"


JUDr. H. Frištenská informovala, že publikace připravovaná pro rok 2004 bude mít tři části:

  • dotační programy ministerstev - sekretariát Rady získal podklady od všech dvanácti dotujících ministerstev,

  • dotační záměry krajů - dosud chybí podklady od Královéhradeckého a Plzeňského kraje,

  • grantové programy nadací, příjemců příspěvku z Nadačního investičního fondu - i přes opakované urgence chybí údaje od Nadace Charty 77, F-nadace, Nadace Dobré dílo sester sv. K. Boromejského, Nadace ICN, Nadace Pangea, Nadace Patriae, Nadace rozvoje občanské společnosti, Nadace Rudolfa Lőwyho a plzeňských židů, Nadace Terezy Maxové, Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, Nadace Jedličkova ústavu.

Dále JUDr. F. Frištenská uvedla, že publikace bude dokončena do konce června 2003, poté bude vyvěšena na internetových stránkách Rady (www.vlada.cz). V tištěné podobě bude k dispozici v polovině července tohoto roku.

Závěr:

  • V polovině července 2003 bude výše uvedená publikace rozeslána členům Rady vlády pro nestátní neziskové organizace i jejích výborů.



AD 4
Různé.

Předsedkyně Výboru PhDr. J. Wenigerová informovala o příští chůzi Výboru, která se bude konat dne 14. října 2003 od 10:00 hodin a bude po dohodě s Výborem pro spolupráci s EU společnou schůzí obou výborů.



PhDr. Jaroslava Wenigerová, v.r.
předsedkyně Výboru

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X