9. 11. 2007 14:59

5. dubna 2005

Zápis ze schůze Výboru RNNO pro spolupráci s regiony ze dne 5. dubna 2005

Přítomni/Omluveni: viz prezenční listina

Schůzi Výboru Rady vlády pro nestátní neziskové organizace pro spolupráci s regiony (dále jen “Výbor”) řídila jeho předsedkyně PhDr. J. Wenigerová.

Program schůze

  1. Úvod
  2. Národní rozvojový program mobility pro všechny
  3. Aktuální situace – návrh zákona o daňových asignacích, novela zákona o loteriích, Informační systém o nestátních neziskových organizacích, výroční zpráva o činnosti Rady vlády pro nestátní neziskové organizace v roce 2004
  4. Návrh Hlavních oblastí státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím v roce 2006
  5. Rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2004
  6. Problematika předfinancování projektů nestátních neziskových organizací podávaných v rámci strukturálních fondů
  7. Různé

AD 1

Úvod

Předsedkyně Výboru PhDr. J. Wenigerová stručně prezentovala činnost Výboru a zároveň přivítala a představila nové členy za kraje. Na její návrh Výbor odhlasoval změnu programu – viz bod č. 2.

AD 2

Národní rozvojový program mobility pro všechny

Ing. Jan Málek, ředitel Odboru pro rovné příležitosti Úřadu vlády, představil Národní rozvojový program mobility pro všechny. Vyhlašovatelem tohoto programu je Vládní výbor pro zdravotně postižené občany a Národní rada zdravotně postižených ČR. Program mobility umožňuje zpřístupňování dopravní infrastruktury, zdravotních, školských a kulturních zařízení formou komplexních bezbariérových tras ve městech, obcích a regionech. Bližší informace jsou k dispozici na stránkách Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (/pages/rvk_vvzpo_mobilita.htm).

Na dotaz PhDr. J. Wenigerové, zda o dotace z tohoto projektu může žádat např. i škola, odpověděl Ing. J. Málek, že ano, za předpokladu, že se dohodnou se zřizovatelem na úpravách, časovém horizontu a po odsouhlasení zřizovatel osloví MŠMT a dodá též technickou dokumentaci (např. stavební povolení, apod.). Na dotaz D. Krouželové, zda se příspěvky mohou týkat i např. obecně prospěšných společností, odpověděl Ing. J. Málek, že ne, bohužel se tento projekt soukromých institucí netýká, ani v současné době žádný podobný program pro soukromé instituce neexistuje. V případě tohoto programu se to samé týká neziskových organizací, kde však již dnes existují speciální projekty, u kterých to možné je.

Závěr:

  • Výbor vzal informaci Ing. J. Málka na vědomí.

AD 3

Aktuální situace – návrh zákona o daňových asignacích, novela zákona o loteriích, Informační systém o nestátních neziskových organizacích, výroční zpráva o činnosti Rady vlády pro nestátní neziskové organizace v roce 2004

Tajemník Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen “Rada”) P. Bidlo uvedl, že Výroční zpráva o činnosti Rady v roce 2004 se v současné době připravuje. Dále informoval o zákonu o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů, a věcném záměru zákona o daňových asignacích, které jsou nyní projednávány v Legislativní radě vlády, očekává se však negativní stanovisko, na které bude patřičně reagováno. Zákon o loteriích předkládaný MF byl pouze připomínkován. Cílem předkladatele je především transparentnost. Informační systém o nestátních neziskových organizacích (dále jen “IS NNO”) - výběrové řízení by mělo být vyhlášeno v dubnu 2005. P. Bidlo dále uvedl, že novým členům Výboru rozešle sekretariát Rady elektronickou poštou statut Rady, jednací řád, kterým se Výbor řídí, a statut Výboru.

Závěr:

  • Výbor vzal na vědomí informaci sekretariátu Rady o současném stavu přípravy zákona o daňových asignacích, loterijního zákona, změny provozovatele IS NNO a výroční zprávy Rady za rok 2004.
  • Novým členům Výboru rozešle sekretariát Rady elektronickou poštou statut Rady, jednací řád a statut Výboru.

AD 4 – 5

Návrh Hlavních oblastí státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím v roce 2006 a rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2004

P. Bidlo uvedl, že byl sestaven souhrn požadavků jednotlivých ministerstev na Hlavní oblasti státní dotační politiky vůči NNO (dále jen “Hlavní oblasti”), který se bude finalizovat. Co se týká rozboru financování, bude požadováno prodloužení termínu jeho předložení vládě do konce září 2005 z důvodu nové metodiky sběru dat. První údaje budou zveřejněny během července a srpna 2005. PhDr. J. Wenigerová konstatovala, že výsledek dosavadní práce Výboru, zejména s ohledem na současný stav decentralizace finančních prostředků na projekty nestátních neziskových organizací (dále jen “NNO”) ze státu na kraje, není uspokojivý a navrhla se o tom zmínit v připravované výroční zprávě Rady. Co se týká grantové politiky, příspěvky ze státu na kraje byly zkráceny a NNO jsou na tom špatně. R. Haken poznamenal, že by bylo vhodné vyhodnotit loňské zkušenosti s decentralizací finančních prostředků na sociální služby z MPSV na kraje. RNDr. Yvonna Gaillyová zdůraznila nutnost zavést takový systém dotací, aby je bylo možno v dostatečné míře používat na spolufinancování projektů podporovaných z evropských fondů. PhDr. J. Wenigerová uvedla, že by měla být opět otevřena diskuse o tom, které oblasti dotační politiky by měly zůstat v kompetenci státu a které v kompetenci krajů.

Závěr:

  • Návrh Hlavních oblastí bude poslán elektronicky členům Výboru k případnému připomínkování.
  • Výbor vzal na vědomí předkládaný návrh Hlavních oblastí státní a na základě usnesení vlády ze dne 6. srpna 2003 č. 807 a usnesení vlády ze dne 19. června 2002 č. 642 doporučil pro příští období efektivně decentralizovat finanční prostředky na dotační programy z úrovně státu na úroveň krajů.
  • Výbor konstatoval, že předkládaný návrh Hlavních oblastí nekoresponduje s usnesením vlády ze dne 6. srpna 2003 č. 807 a usnesením vlády ze dne 19. června 2002 č. 642.
  • Výbor navrhl vytvořit v dotační politice nástroje, které by umožnily využívat dotační prostředky pro spolufinancování projektů NNO předkládaných k financování strukturálními fondy EU

AD 6

Problematika předfinancování projektů NNO podávaných v rámci strukturálních fondů

Za MMR promluvila Ing. R. Soukupová a podala detailní informace týkající se otázky předfinancování a zálohových plateb v oblasti čerpání NNO ze strukturálních fondů. Informovala přítomné o problémech, vzešlých z nepřesně formulovaného usnesení vlády ze dne 10. prosince 2003 č. 1232, podle něhož se zálohové platby vztahují pouze na NNO, které jsou konečnými uživateli v rámci opatření 3.2 Společného regionálního operačního programu. V současné době se MMR snaží zajistit 50 mil. Kč na předfinancování projektů NNO v rámci tohoto opatření.

Závěr:

  • Výbor vzal informaci Ing. R. Soukupové na vědomí.

  • Výbor konstatoval, že původní záměr Rady vytvořit prostor pro zálohové platby či předfinancování projektů NNO v ČR ze strukturálních fondů EU nebyl naplněn. Výbor žádá, aby pro programovací období 2007 – 2013 bylo v předstihu zpracováno zásadní řešení této problematiky, které povede ke zvýšení absorpční schopnosti NNO v ČR.
Příští schůze Výboru se uskuteční jako společná schůze s Výborem RNNO pro spolupráci s EU dne 30. května 2005 v 11:00 hod


PhDr. Jaroslava Wenigerová, v.r.
předsedkyně

V Praze dne 6. dubna 2005

Zpracoval: sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X