Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

17. 2. 2010 10:45

8. ledna 2010

Zápis ze schůze Výboru pro regiony RVNNO ze dne 8. ledna 2010

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina (Příloha č. 1 k tomuto zápisu).

Schůzi Výboru pro regiony Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) řídil jeho předseda Ing. R. Haken.



PROGRAM SCHŮZE:

1) Zahájení

2) Aktuální informace z Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

3) Projekt Nadace rozvoje občanské společnosti „Cesta ke spolupráci – Rozvoj česko-norského partnerství“

4) Správný postup při řešení sporů v případě administrace dotací z Evropské unie na příkladu Společného regionálního operačního programu

5) Informace o projednání postupu uzavírání dohod o spolupráci mezi neziskovým sektorem a krajskými samosprávami Radou vlády pro nestátní neziskové organizace dne 3. prosince 2009

6) Projednání vzorových textů již existujících dohod o spolupráci mezi neziskovým sektorem a krajskými samosprávami

7) Rekapitulace dosavadní činnosti Výboru a plán práce na rok 2010

8) Určení data a místa konání příští schůze

9) Různé



Ad 1) Zahájení

Schůzi Výboru zahájil jeho předseda Ing. R. Haken a přivítal přítomné členy i hosty. Poté uvedl, že v dohledné době budou do Výboru jmenováni noví zástupci neziskového sektoru za Pardubický a Karlovarský kraj. Dále bude jmenován nový zástupce samosprávy Plzeňského kraje.



Ad 2) Aktuální informace z Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

Aktuální informace z Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „RVNNO“) přednesla JUDr. H. Frištenská. Uvedla, že RVNNO na svém posledním zasedání dne 3. prosince 2009 schválila nové Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím (dále jen „NNO“) ústředními orgány státní správy, nový Statut RVNNO a Rozbor financování NNO z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2008. Tyto materiály vláda projedná dne 11. ledna 2010. Novela zákona o obecně prospěšných společnostech a novela zákona o nadacích a nadačních fondech jsou v současné době v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Koncem roku 2009 předložil ministr M. Kocáb vládě věcný záměr zákona o statusu veřejné prospěšnosti. Nyní ho projednávají komise Legislativní rady vlády. RVNNO dále souhlasila s návrhem způsobu uzavírání dohod o spolupráci mezi neziskovým sektorem a krajskou samosprávou v krajích a požádala zástupce neziskového sektoru ve Výboru, aby iniciovali vznik těchto dohod, informovali o jejich vzniku neziskové organizace v kraji a vyzvali je k připojení svých podpisů. RVNNO pověřila předsedu Výboru a sekretariát RVNNO průběžným sledováním tohoto procesu a požádala je o podporu NNO, které jsou pověřeny tímto úkolem. RVNNO uložila předsedovi Výboru a sekretariátu RVNNO poskytnout další informaci o průběhu tohoto procesu do příštího zasedání RVNNO. Konečně RVNNO doporučila svému předsedovi jmenovat M. Čermáka místopředsedou Výboru. RVNNO bude hledat svého nového zástupce v Řídícím a koordinačním výboru.
Na dotaz D. Černého odpověděla JUDr. H. Frištenská, že hlavní náplní novely zákona o nadacích a nadačních fondech je umožnění vlastní činnosti nadací. V rámci novely zákona o obecně prospěšných společnostech se jako statutární orgán navrhuje ředitel a bude posílena role zakladatele obecně prospěšné společnosti.



Ad 3) Projekt Nadace rozvoje občanské společnosti „Cesta ke spolupráci – Rozvoj česko-norského partnerství“

Ing. R. Haken uvedl, že Výbor se do jisté míry stal součástí projektu Nadace rozvoje občanské společnosti (dále jen „NROS“) s názvem „Cesta ke spolupráci – Rozvoj česko-norského partnerství“. O další informace k tomuto projektu požádal B. Šuha z NROS.
B. Šuh uvedl, že projekt je financován z Finančních mechanismů EHP / Norska, resp. z jeho Fondu technické asistence (další informace o projektu viz Příloha č. 2). Národní kontaktní místo (Centrum pro zahraniční pomoc Ministerstva financí) rozhodlo, že Výbor bude schvalovat seznam vybraných NNO, které v rámci tohoto projektu vycestují do Norska na seminář. Předpokládá se, že k tomu by mělo dojít zhruba v březnu 2010.
Ing. R. Haken nepovažoval za vhodné, aby se Výbor scházel jen kvůli schválení takového seznamu a navrhl schválit ho elektronicky per rollam. B. Šuh souhlasil.
Mgr. Ing. J. Bražinová se zeptala, jaký je zájem NNO zúčastnit se tohoto programu. B. Šuh odpověděl, že zatím ještě nebyl oficiálně vyhlášen, ale byl toho názoru, že zájem bude.



Ad 4) Správný postup při řešení sporů v případě administrace dotací z Evropské unie na příkladu Společného regionálního operačního programu

Ing. R. Haken omluvil Mgr. R. Mazala z Ministerstva pro místní rozvoj (dále jen „MMR“), který se dnešní schůze měl zúčastnit, bohužel se ze zdravotních důvodů nemohl dostavit. Domluvil se však s Mgr. Ing. J. Bražinovou, že ho zastoupí.
Ing. R. Haken následně nastínil problém, který se týká Opatření 3.2 Společného regionálního operačního programu (dále jen „SROP“). V rámci SROP se nyní uzavírají dodatky ke smlouvám, týkající se indikátorů. Jde o to, že u projektů, u kterých nejsou naplňovány jejich hlavní indikátory, budou tyto podepsáním dodatku nahrazeny indikátory vedlejšími. Znamená to však, že po celou dobu udržitelnosti projektu, tj. až pět let po jeho skončení, budou muset být tyto původně vedlejší indikátory dodržovány, pochopitelně z vlastních finančních prostředků realizátora projektu. Odpovědný úředník Krajského úřadu Olomouckého kraje, kde byl tento postup zjištěn, tvrdil, že to takto interpretuje MMR. Ing. R. Haken však posléze u Mgr. R. Mazala zjistil, že se jedná o výklad špatný.
Mgr. Ing. J. Bražinová navázala s tím, že doporučila všem, aby se se svými problémy obraceli na příslušný řídící orgán, popř. přímo na ní a ona se bude snažit zajistit pro ně odpověď. Důležitá je však snaha a ochota příjemců dotace komunikovat.
Mgr. K. Morávková a PhDr. V. Picková se zeptaly, jak tedy MMR postupuje v tomto konkrétním případě, kdy řada žadatelů dodatky ke smlouvám už podepsala. Ing. R. Haken odpověděl, že po zásahu MMR dostal informaci od úředníka z krajského úřadu, že jeho původní výklad byl mylný. Realizátor projektu tedy původní vedlejší indikátory po dobu udržitelnosti projektu naplňovat nemusí. Bude prý stačit, když to řádně zdůvodní, třeba i tím, že na to nejsou prostředky. Ing. R. Haken nicméně zdůraznil, že realizátoru projektu v souvislosti s řešením tohoto vykonstruovaného problému vznikly náklady, které mu zřejmě nikdo neproplatí, a že vítá možnost podobné autoritativní jednání z pozice donora konzultovat právě na půdě Výboru. Tyto situace jsou poučné jak pro zástupce NNO, tak pro zástupce krajských samospráv, aby pochopili, do jaké situace se NNO v jejich kraji působící mohou díky svévolnému výkladu pravidel úředníky kraje dostat.
Mgr. K. Morávková uvedla další případ NNO, spojený s různými výklady pravidel pro administraci finančních prostředků ze SROP. Mgr. Ing. J. Bražinová doporučila, aby se dotyční žadatelé obraceli přímo na Mgr. R. Mazala (rostislav.mazal@mmr.cz), který je v této záležitosti kompetentní. Mgr. K. Morávková dále popsala případ jisté NNO, která pravděpodobně vznikla pouze za účelem získání prostředků ze SROP, a se skutečným neziskovým sektorem nemá nic společného – byla účelově založena podnikateli.
Ing. M. Berdychová k tomu uvedla, že je to způsobeno i nastavením podmínek pro získání takových prostředků, které nutí žadatele vymýšlet „nové“ věci.
PhDr. V. Picková doporučila, aby např. na internetových stránkách byly zveřejňovány takovéto problémy spolu s jejich řešením.
Ing. R. Haken uvedl, že ve Výboru jsou i zástupci Svazu měst a obcí České republiky (dále jen „SMO ČR“), Hospodářské komory České republiky (dále jen „HK ČR“)a Agrární komory České republiky a konstatoval, že i obce a podnikatelské subjekty musí řešit obdobné problémy (tj. např. po výměně politické reprezentace v obci se dále v partnerském projektu nepokračuje).
Ing. M. Jemelka vyzval přítomné, aby mu své případné problémy předložili. Poté se je pokusí projednat ve SMO ČR. PhDr. B. Hejná k tomu navrhla, aby byly informace z Výboru publikovány v časopise SMO ČR.
Ing. I. Voleš uvedl, že na problém nesolidních podnikatelů a NNO upozorní vedení HK ČR a její krajské orgány. Vyjádřil však přesvědčení, že takoví podnikatelé nejsou členy HK ČR.



Ad 5 a 6) Informace o projednání postupu uzavírání dohod o spolupráci mezi neziskovým sektorem a krajskými samosprávami RVNNO dne 3. prosince 2009. Projednání vzorových textů již existujících dohod o spolupráci mezi neziskovým sektorem a krajskými samosprávami

M. Čermák uvedl, že je předsedou Sociální komise Asociace krajů České republiky (dále jen „AK ČR“). Avšak ne všichni jeho krajští kolegové, kteří jsou odpovědni za neziskový sektor, jsou členy této komise. V současné době tedy ti, kteří členy komise jsou, už o této problematice vědí a ve svých krajích dohody připravují. S ostatními krajskými kolegy se chce M. Čermák sejít v dohledné době. Dohody by se podle M. Čermáka mohly začít podepisovat v březnu / dubnu 2010. M. Čermák dále zdůraznil, že kraje jsou ochotny a schopny poskytnout neziskovému sektoru veškerou možnou podporu, ovšem v tento okamžik s výjimkou finančních prostředků.
Mgr. Y. Kubjátová konstatovala, že např. v Olomouckém kraji je spolupráce kraje a NNO na dobré úrovni. Podle ní se po podpisu dohody prakticky nic nezmění. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedinečnou příležitost, apelovala na to, aby se příprava a podpisy smluv neuspěchaly a byly připraveny kvalitně. To by pak mohlo zabránit tomu, aby byly takové dohody zamítnuty dalšími politickými reprezentacemi krajů.
Ing. R. Haken vyzval přítomné, aby podali informace o tom, zda se v jejich krajích už konají přípravy na podpis dohod.
D. Černý uvedl, že v Ústeckém kraji měli problém vůbec se spojit s novou politickou reprezentací kraje. Nakonec se s paní hejtmankou setkali. Návrh textu připravované dohody se nazývá „Prohlášení“. Týká se tří hlavních oblastí: krajské konference (nejen pro členy Asociace neziskových organizací Ústeckého kraje), určení garanta odpovědného za styk s neziskovým sektorem a stanovení oborových kontaktů krajské samosprávy.
L. Kubový uvedl, že mají dohodnutou schůzku s hejtmankou Plzeňského kraje. Dohoda bude pravděpodobně podepsána v březnu 2010.
Mgr. K. Morávková konstatovala, že v Libereckém kraji jsou už s dohodou poměrně daleko. Vzhledem k tomu, že obsahuje i některé finanční závazky, jí ale hejtman nemůže podepsat bez souhlasu zastupitelstva. Proto nejprve rada kraje projedná smlouvu jednoletou. V polovině roku proběhne vyhodnocení naplňování této smlouvy.
M. Čermák požádal členy Výboru, aby mu sdělili jména osob, které budou partnery za krajskou samosprávu při uzavírání dohod.
Ing. P. Holý uvedl, že v kraji Vysočina probíhají přípravy na podpis dohod bez problémů, Nechali se inspirovat dohodou z Libereckého kraje. Jejich dohoda bude také obsahovat finanční podporu. Dne 21. ledna 2010 by mělo proběhnout veřejné projednání dohody. Dohoda o spolupráci by měla být podepsána dne 1. dubna 2010 na krajské konferenci NNO.
Ing. R. Haken požádal, aby všechny známé termíny projednávání a podepisování dohod byly hlášeny sekretariátu RVNNO.
Ing. B. Fuksa uvedl, že koncem ledna 2010 začne kraj projednávat návrh dohody od Asociace NNO Zlínského kraje.
Ing. R. Haken vyzval zástupce krajských samospráv i NNO, aby se při přípravě dohod snažili dívat se na problematiku vzájemné spolupráce inovativně a neomezovali se jen na dosud fungující a ověřené způsoby. Dále upozornil, že v případě zájmu smluvních stran může jednotlivé návrhy dohod Výbor připomínkovat.
Ing. R. Haken uvedl, že má k dispozici smlouvy polských vojvodství s neziskovým sektorem (v Polsku jsou uzavírány ze zákona). Jejich obsahem je i finanční plnění. Je možné se nechat inspirovat i těmito smlouvami. Jsou však v polštině. Mgr. K. Morávková nabídla, že se pokusí překlad zajistit.
Ing. R. Haken dále informoval, že setkání na téma dohoda s neziskovým sektorem v Olomouckém kraji se bude pravděpodobně konat v únoru 2010.
M. Čermák uvedl, že v březnu / dubnu 2010 se bude dohoda projednávat na krajské konferenci NNO Karlovarského kraje, které se on rovněž zúčastní.
Ing. D. Žárský doplnil informaci Ing. B. Fuksy s tím, že ve Zlínském kraji doplnili memorandum o přílohu, která bude obsahovat měřitelné krátkodobé cíle.



Ad 7) Rekapitulace dosavadní činnosti Výboru a plán práce na rok 2010

Ing. R. Haken konstatoval, že většina, resp. všechna témata, která souvisí s principem partnerství a kterými se Výbor zabýval, se podařilo promítnout do návrhu dohody o spolupráci krajské samosprávy s neziskovým sektorem.
Ing. R. Haken pokračoval návrhy pro plán práce Výboru na rok 2010. Uvedl, že do poloviny tohoto roku bude hlavní náplní práce Výboru uzavírání dohod o spolupráci na krajské úrovni. Na konci roku 2010 by mělo proběhnout vyhodnocení těchto smluv. Dále by se měl Výbor zabývat podporou sociálního podnikání v České republice.
D. Černý navrhl, aby se prostřednictvím Výboru sbíraly podněty z regionů pro legislativní změny, které budou následně předávány dále, tj. Výboru pro legislativu a financování RVNNO a samotné RVNNO.
L. Kubový navrhl, aby se Výbor vrátil k dobré praxi výjezdních schůzí v regionech. V tom ho podpořila i Mgr. K. Morávková.
Ing. M. Berdychová navrhla, aby se začaly sbírat podněty i pro změnu způsobu financování NNO. Současný systém označila za neprůhledný, komplikovaný a zastaralý. Financování by mělo přejít na úroveň krajů.
Ing. D. Žárský navrhl podporovat síťování NNO v těch regionech, kde zastřešující organizace chybí.
R. Hanačík navrhl iniciovat jednání ministra pro lidská práva s ministrem zemědělství s cílem zjednodušit administraci Programu rozvoje venkova.
M. Čermák navrhl začít se v druhém pololetí 2010 zabývat financováním sociálních služeb, které má od roku 2012 přejít ze státu na kraje. Měla by tomu být věnována jedna schůze Výboru.
Ing. I. Voleš doporučil krajským NNO, aby navázaly kontakt s krajskými hospodářskými komorami. Totéž doporučil neziskovým organizacím Ing. J. Záhorka ve vztahu ke krajským orgánům Agrární komory České republiky. Rovněž přivítal usnesení Výboru ohledně zjednodušení administrace Programu rozvoje venkova. Dále upozornil, že na Ministerstvu zemědělství existuje antibyrokratická komise. Doporučil, aby se na její práci podíleli i zástupci NNO.
Ing. R. Haken navrhl, aby se členové Výboru do příští schůze zamysleli nad možným novým názvem Výboru (např. Výbor partnerství, Výbor pro partnerství, Výbor pro sociálně-ekonomické partnerství, Výbor pro ekonomicko-sociální partnerství, Výbor pro národní a regionální partnerství apod.).



Ad 8) a 9) Určení data a místa konání příští schůze. Různé

Ing. D. Žárský uvedl, že ve Zlínském kraji se jejich asociace NNO chystá na jednání s krajskou hospodářskou komorou. Požádal proto přítomné o jejich případné zkušenosti v této oblasti. Dále navrhl, aby Výbor měl stanovené krátkodobé cíle, které by byly měřitelné. Konečně navrhl zabývat se i strategií Evropské unie do roku 2020.
PhDr. K. Schwarz informoval přítomné o „Týdnech pro neziskový sektor“ s podtitulem „Partnerství v regionech“, které se budou konat v únoru a březnu 2010 a které koordinuje Asociace NNO v České republice. Tematicky jsou vázány na Evropský rok boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení.
R. Hanačík navrhl propojit Celostátní síť pro venkov ve všech regionech. Má k dispozici všechny potřebné kontakty. Navrhl Asociaci NNO v České republice, aby k této síti přistoupila. L. Kubový tuto nabídku uvítal.
Mgr. K. Morávková informovala přítomné o 8. plese Asociace NNO Libereckého kraje, který se koná dne 20. února 2010.
Ing. P. Holý uvedl, že v kraji Vysočina bude v rámci „Týdnů pro neziskový sektor“ probíhat akce Skutek roku 2009.

USNESENÍ:

- Jednotlivé texty dohod o spolupráci mezi krajskou samosprávou a neziskovým sektorem budou zasílány sekretariátu RVNNO, který je v případě zájmu bude distribuovat dál.

- Ing. M. Vyšín do příští schůze Výboru zpracuje rekapitulaci dosavadní činnosti Výboru.

- Výbor navrhl iniciovat jednání ministra pro lidská práva a ministra zemědělství na téma aktualizace administrace Programu rozvoje venkova, zjednodušení podmínek pro jeho realizaci, zjednodušení metodických pravidel, jejich vyjasnění a odstranění tvrdosti sankčních opatření. (Hlasování: 17 – 0 – 1)



Ing. R. Haken na žádost sekretariátu RVNNO navrhl, aby se schůze Výboru konaly v jiný den než v pátek. Tento návrh nebyl odsouhlasen, protože ve všech ostatních dnech zasedají krajské rady, a zástupci krajských samospráv by se tak nemohli účastnit schůzí Výboru.
Termíny schůzí Výboru v roce 2010 byly stanoveny takto: 5. března 2010 (Pardubice), 30. dubna 2010 (Praha), 25. června 2010 (výjezdní schůze, místo bude dohodnuto později), 10. září 2010 (Liberec), 22. října 2010 (místo bude dohodnuto později) a 10. prosince 2010 (Praha).
Výjezdní schůze Výboru se dosud nekonaly v Jihočeském kraji, Jihomoravském kraji, Karlovarském kraji, Libereckém kraji, Moravskoslezském kraji, Pardubickém kraji a Zlínském kraji.



Ing. Roman Haken
předseda Výboru



V Praze, dne 10. února 2010
Zpracoval: Ing. Martin Vyšín
Sekretariát RVNNO

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty