Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

3. 7. 2013 9:45

JMENOVÁNÍ NOVÝCH ČLENŮ RADY VLÁDY PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vláda dnes na návrh zmocněnkyně vlády pro lidská práva jmenovala 8 nových členů Rady vlády pro lidská práva za občanskou a odbornou veřejnost a akademickou obec

Rada vlády pro lidská práva je poradním orgánem vlády pro otázky ochrany lidských práv a naplňování mezinárodních úmluv o ochraně lidských práv. Má celkem 21 členů. Její předsedkyní je zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Členy je 10 náměstků a jiných zástupců ústředních státních orgánů a zároveň 10 zástupců občanské a odborné veřejnosti a akademické obce zabývajících se problematikou ochrany a dodržování lidských práv a základních svobod a působící ke zvýšení obecného povědomí o lidských právech a způsobech jejich prosazování. Členové Rady za státní správu jsou jmenováni předsedkyní Rady na základě návrhu příslušného člena vlády a členové Rady za občanskou společnost jsou jmenováni na návrh předsedkyně Rady vládou na funkční období v délce 4 let. Každý člen může mít rovněž svého stálého zástupce, který je rovněž jmenován vládou a je oprávněn jeho jménem hlasovat při jednání Rady.

Z celkem 10 členů za občanskou veřejnost bylo dnes obsazeno celkem 8 míst, neboť 2 již byla obsazena v roce 2011. Novými členy se stali:
- RNDr. Kamila Bendová, CSc
- Mgr. Jefim Fištejn
- Mgr. Michaela Freiová
- Ing. Ivan Chvatík, Dr.h.c.
- Ing. Mgr. Oldřich Kužílek
- doc. PhDr. Ing. Marek Loužek Ph.D.
- doc. Dr. iur. Harald Christian Scheu, Mag. phil., Ph.D.
- Mgr. Hubert Smekal, M.A., Ph.D.

Noví členové jsou významnými osobnostmi na poli ochrany lidských práv a prokázali svými postoji aktivní zájem o tuto problematiku. Většina z nich je občansky aktivní v neziskovém sektoru, v médiích anebo v akademické sféře. Zastoupení přitom nejsou jen klasičtí právníci, ale i sociologové, filosofové či absolventi přírodních věd, aby tak byla zajištěna názorová a zkušenostní pluralita v Radě. Všichni navrhovaní členové jsou experty ve svém oboru a zároveň respektovanými osobnostmi veřejného života, což zaručí zachování dobrého jména a prestiže Rady a její zdárné působení na poli lidských práv.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X