Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 2. 2012 20:41

Rada doporučuje vládě odškodňovat neprávem sterilizované ženy

Rada vlády pro lidská práva schválila doporučení vládě odškodnit všechny ženy, které byly sterilizovány v rozporu s právem. To se má týkat žen, které byly sterilizovány v letech 1972 až 1991 a vznikl jim nárok dle tehdejších předpisů na peněžitý příspěvek. Rada vláda doporučuje odškodnit i ty ženy, které neměly rozumnou možnost požadovat odškodnění soudní cestou z důvodu uplynutí tříleté promlčecí lhůty k podání žaloby na ochranu osobnosti.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková dále navrhla vládě, aby uložila splnění dalších úkolů souvisejících s odškodněním žen sterilizovaným v rozporu s právem. Ministr zdravotnictví by měl ve spolupráci s ministrem práce a sociálních věcí, s ministrem spravedlnosti, se zmocněnkyní vlády pro lidská práva a s ministrem financí v návaznosti na podnět a na výsledky analýzy Ministerstva spravedlnosti k možnosti odškodění a k přezkumu tříleté promlčecí lhůty předložit vládě do 31. prosince 2013 návrh odškodňovacího mechanismu.

Ministr zdravotnictví by měl do 30. června 2012 zajistit, že zdravotnická dokumentace pacientů související s prováděním sterilizací od roku 1971 nebude skartována. Ministr zdravotnictví by měl dále do 30. září 2012 vypracovat doporučený postup ohledně provádění sterilizací včetně indikace ke sterilizaci a zveřejnit ho ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví.

Ministr spravedlnosti by pak měl ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro lidská práva do 31. prosince 2012 vytvořit a zpřístupnit veřejnosti analýzu možnosti přístupu dotčených žen k bezplatné právní pomoci.

Doporučení Rady vlády pro lidská práva vychází z podnětu Výboru proti mučení. Vláda by se tímto doporučením mohla zabývat v následujících měsících.

Více informací poskytne:

Monika Šimůnková
vládní zmocněnkyně pro lidská práva
tel.: 725 818 423
mail: simunkova.monika@vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X