Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

8. 11. 2012 16:58

Setkání zmocněnkyně vlády pro lidská práva se zástupkyní Rady Evropy paní L. M. Pasquier

Dne 7. listopadu 2012 se zmocněnkyně pro lidská práva zúčastnila v Senátu PČR na pozvání místopředsedkyně paní A. Gajduškové společného setkání s předsedkyní sociálního a zdravotního výboru a zpravodajkou výboru k ukončení nucených sterilizací a kastrací Parlamentního shromáždění Rady Evropy p. L. M. Pasquier.

Cílem návštěvy paní Pasquier bylo sesbírat informace o praxi nucených sterilizací a kastrací v Československu a České republice, na jejichž základě sepisuje jako zpravodajka tematickou zprávu o tomto fenoménu v Evropě. Za tímto účelem navštívila psychiatrické kliniky, mluvila s českými sexuology, ale také s oběťmi zmíněné praxe.
Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Šimůnková a Rada vlády pro lidská práva, jíž předsedá, se otázkou nucených sterilizací a kastrací dlouhodobě zabývá. Na základě podnětu ministra pro lidská práva vláda ČR v roce 2009 vyslovila politování nad zjištěnými individuálními pochybeními při provádění sterilizací žen v rozporu s právem. V únoru 2012 schválila Rada vlády pro lidská práva podnět vládě, na jehož základě by měl vzniknout odškodňovací mechanismus týkající se vybraných skupin sterilizovaných žen. V současnosti je podnět připravován k projednání vládou.
Na základě podnětu Rady schválila v letošním lednu vláda usnesení vyzývající Ministerstvo zdravotnictví k zpracování standardů léčby sexuálních delikventů, aktualizování doporučeného postupu při provádění chirurgických kastrací a vypracování vědecké studie k účinnosti chirurgické kastrace na snížení rizika sexuálně motivované trestné činnosti ve srovnání s alternativními metodami léčby.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X