Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 6. 2013 10:10

Vláda přijala vyjádření k plnění některých doporučení Výboru OSN proti mučení

Dne 19.6.2013 vláda schválila Vyjádření České republiky k některým závěrečným doporučením Výboru OSN proti mučení, které výbor informuje o plnění těchto doporučení.

Vyjádření předložené zmocněnkyní vlády pro lidská práva obsahuje informace o následujících tématech.
1. Boj proti extremistické trestné činnosti a rasově motivovaným útokům na Romy
Vyjádření popisuje jednotlivé extremistické trestné činy, speciální právní instituty a postupy orgánů činných v trestním řízení i problémy spojené s jejich šetřením. Informuje o výsledcích šetření nejznámějších a nejzávažnějších případů a poskytuje statistická data o těchto případech.

2. Inkluzivní vzdělávání
Problematika inkluzivního vzdělávání a diskriminace v přístupu k němu nespadá sama o sobě pod otázku mučení podle Úmluvy, což potvrzuje i judikatura Evropského soudu pro lidská práva. Vyjádření přesto poskytuje kompletní informace o postupu České republiky při zajišťování rovných příležitostí ve vzdělávání včetně akčního plánu k naplňování rozsudku ESLP. Vyjádření informuje o proinkluzivních novelách prováděcích vyhlášek v roce 2011 a přípravě dalších novel posilujících proinkluzivní charakter vzdělávání. Dále informuje o podpoře předškolního vzdělávání, přípravných třídách, asistentech pedagoga a dalších opatřeních včetně metodické pomoci a osvěty a dalších plánovaných změnách.

3. Práva osob v psychiatrických léčebnách.
Vyjádření informuje o zákonných podmínkách hospitalizace a poskytování zdravotních služeb se souhlasem i bez souhlasu pacienta včetně soudní kontroly a používání omezovacích prostředků. Dále informuje o možnostech pacienta podat stížnost na porušení předpisů a jejím posuzování, o soudní ochraně a kontrole poskytování zdravotních služeb ze strany kontrolních orgánů, odborných komor i veřejného ochránce práv, který monitoruje zacházení s pacienty v léčebnách. Vyjádření popisuje i případy úmrtí v klecových lůžkách, jejich šetření a výsledky spolu s přijatými nápravnými opatřeními. Nakonec vyjádření zmiňuje připravovanou transformaci psychiatrické péče směrem k její deinstitucionalizaci.

Vyjádření předkládá Česká republika jako součást svých povinností podle Úmluvy proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání. Česká republika má povinnost předkládat Výboru OSN proti mučení pravidelné zprávy o naplňování Úmluvy ve svém právním řádu. Výbor pak na základě projednání zprávy formuluje doporučení k jejímu zlepšení, které by se Česká republika měla snažit naplnit. Poslední zpráva byla projednána na jaře 2012 a výbor si vyžádal vyjádření k plnění některých doporučení do 1 roku poté. To Česká republika nyní činí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X