Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

25. 5. 2012 10:08

Zasedání Výboru pro práva dítěte

Dne 24.5.2012 proběhlo jednání Výboru pro práva dítěte. Výbor funguje jako pracovní orgán Rady vlády pro lidská práva pro oblast ochrany dětí a jejich práv. Jednání se zúčastnila i zmocněnkyně vlády pro lidská práva jako předsedkyně Rady vlády pro lidská práva.

Tématy jednání byla:
1. koncepční dokumenty vlády v oblasti práv dítěte
2. novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí
3. postavení dítěte v soudním řízení a aktivity výboru k jeho zlepšení
4. otázka souhlasu zákonných zástupců s poskytováním zdravotní péče dítěti.

Výbor si vyslechl informaci Ministerstva práce a sociálních věcí k Národní strategii ochrany práv dětí a Akčnímu plánu k jejímu naplnění, což jsou hlavní vládní dokumenty pro ochranu a rozvoj práv dětí. Výbor považuje za klíčové, aby oba dokumenty dostatečně zohledňovaly Úmluvu o právech dítěte a závěrečná doporučení Výboru OSN pro práva dítěte.

Členové výboru se vyjádřili i k projednávané novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí a vyslovili obavy, zda přechod dětí z ústavní do pěstounské péče není příliš ukvapený, zda bude zajištěn dostatek kvalitních pěstounů a zda bude vždy zohledněn nejlepší zájem dítěte.

Výbor poté projednal podněty k postavení dítěte v soudním řízení. Za klíčové považuje:
1. dostatečné zohlednění názoru a zájmu dítěte ve věcech, které se jej dotýkají
2. ochranu soukromí dítěte v řízení
3. ochranu zájmů dítěte v řízení skrze dostatečné odborné zastoupení.

Výbor řešil otázku souhlasu zákonných zástupců dítěte s poskytováním zdravotní péče. Nový zákon o zdravotních službách stanovil podmínku souhlasu obou rodičů se zákrokem, který může mít závažný negativní vliv na zdraví nebo život dítěte. Mnozí lékaři a nemocnice však mají problém s tím, zda určitý zákrok spadá do této kategorie či nikoliv. Výbor proto navrhuje používat obecnou úpravu způsobilosti nezletilých k právním úkonům podle občanského práva. Podle ní jsou nezletilí způsobilí k těm právním úkonům, které jsou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku. Jinak dítě zastupují jeho rodiče, přičemž jednají ve vzájemné shodě a v akutních případech může rozhodnout jeden z nich.

Další jednání Výboru bylo stanoveno na 28.6.2012.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X