Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

28. 6. 2012 16:51

Zasedání Výboru pro práva dítěte

Dne 28.6.2012 proběhlo jednání Výboru pro práva dítěte. Výbor funguje jako pracovní orgán Rady vlády pro lidská práva pro otázky práv dětí. Jednání se zúčastnila i zmocněnkyně vlády pro lidská práva jako předsedkyně Rady vlády pro lidská práva.

Tématy jednání byla:

  1. Národní strategie ochrany práv dětí a Akční plán k naplnění Národní strategie ochrany práv dětí, nová úprava sociálně-právní ochrany dětí.
  2. Stav vstupu České republiky do nových mezinárodně-smluvních závazků k ochraně práv dětí.
  3. Ustavení Pracovní skupiny Výboru pro práva dítěte pro podporu opatrovnického a rodinněprávního soudnictví.
  4. Podněty týkající se novelizace občanského soudního řádu.
  5. Zneužívání dětí v umění.

Členové výboru vedli diskuzi s Miroslavem Macelou, ředitelem odboru rodiny a ochrany práv dětí Ministerstva práce a sociálních věcí, k Národní strategii ochrany práv dětí a Akčnímu plánu k jejímu naplnění. Za důležité považovali dostatek prostředků pro jejich implementaci a především zajištění dostatečného množství proškolených pracovníků a odborníků pro práci s dětmi.

Členové výboru se vyjádřili i k projednávané novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která byla schválena Poslaneckou sněmovnou a podstoupená Senátu. I přes určité dílčí výhrady členové výboru novelu jako celek podpořili a doporučili Senátu její schválení.

Členové Výboru byli informováni o stavu ratifikace mezinárodních úmluv o právech dětí. Výbor vzal na vědomi informaci, že návrhy na ratifikaci těchto smlouvy budou vládě předloženy do konce roku 2012 či v nejbližším možném termínu a vyjádřil podporu jejich co nejrychlejší ratifikaci a pověřil svého předsedu oslovit v tomto příslušná ministerstva.

Ustavení pracovní skupiny pro podporu opatrovnického a rodinněprávního soudnictví bylo odloženo na příští zasedání spolu s projednáváním podnětů týkajících se novelizace občanského soudního řádu.

Výbor rovněž shlédl klip z vernisáže výtvarníka Ondřeje Brodyho (viz zde http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/umelec-v-prazske-galerii-maloval-na-steny-ditetem-ochrancum-prav-se-to-nelibi.html). Po shlédnutého klipu Výbor vyslovil odsouzení použití dítěte v uměleckém výstupu, kdy dítě bylo použito jako pouhý nástroj umělcovy aktivity. Touto degradací dítěte došlo ke snížení jeho lidské důstojnosti a k možnému ohrožení jeho zdraví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy