Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 4. 2012 16:29

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková se zúčastnila 8. Národní všeoborové konference nestátních neziskových organizací

Dne 13. dubna se zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková zúčastnila 8. Národní všeoborové konference nestátních neziskových organizací s tématem "Vize a legislativa - základ pro rozvoj nestátního neziskového sektoru", která se konala v prostorách Parlamentu České republiky. Hlavním cílem a smyslem této konference byla snaha o dosažení konsensu neziskových organizací v požadavcích na legislativu pro neziskový sektor, navazující na nový Občanský zákoník. Konferenci pořádala Poslanecká sněmovna a Senát Parlamentu České republiky ve spolupráci s Asociací nestátních neziskových organizací v ČR, SKOKem a za podpory Velvyslanectví USA a Nadace VIA.

Mgr. Monika Šimůnková jako místopředsedkyně Rady vlády pro nestátní neziskové organizace vystoupila v úvodním bloku druhého dne konference s projevem, který se týkal legislativního rámce fungování neziskového sektoru a jeho očekávaných změn, které přinese nabytí účinnosti nového Občanského zákoníku. Nejprve však připomněla aktivity Rady vlády pro nestátní neziskové organizace v legislativní oblasti, tedy úspěšné autorství novely zákona o nadacích a nadačních fondech, novely zákona o obecně prospěšných společnostech a v poslední době i novely zákona o veřejných sbírkách.

Mgr. Monika Šimůnková zdůraznila, že nový Občanský zákoník kromě jiného nahradí všechny statusové zákony, které upravují organizační formy neziskových organizací nyní (kromě církevních právnických osob). Neziskové organizace se tedy budou muset rozhodnout, čím a jakými se chtějí stát, budou tedy muset formulovat své vlastní, nové vize. Například občanská sdružení se budou moci transformovat nejen do spolků, ale i do ústavů, či sociálních družstev, nadace a nadační fondy budou rozhodovat například o podobě a míře svého podnikání, obecně prospěšné společnosti budou muset učinit rozhodnutí, zda se transformují do podoby ústavů či zda zůstanou tím, kým jsou, a budou nadále pracovat podle zrušeného zákona, atd.

Nový Občanský zákoník budou podle Mgr. Moniky Šimůnkoví doprovázet další právní úpravy, které budou pro neziskové organizace klíčové, například změny v daňové legislativě, rejstříkový zákon, ale i právní úprava statusu veřejné prospěšnosti. Všechny tyto změny budou směřovat k jedné vizi - k vizi transparentních a nezávislých neziskových organizaci, které naplňují veřejně prospěšné cíle nebo pracují pro své členy, a jejichž aktivity jsou vícezdrojově financovány, ať již daňovými úlevami, nebo podporou ze soukromých či veřejných zdrojů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X