Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 1. 2012 9:42

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva se zúčastnila jednání Výboru pro sexuální menšiny

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva se dne 23. ledna 2012 zúčastnila jednání Výboru pro sexuální menšiny Rady vlády pro lidská práva. Tématem jednání byly problémy, se kterými se LGBT komunita v České republice potýká. Při tom využil i doporučení Výboru ministrů Rady Evropy týkající se opatření k boji proti diskriminaci z důvodu sexuální orientace nebo genderové identity. (anglický text doporučení viz https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1606669&Site=CM&BackColorInternet=C3C3C3&BackColorIntranet=EDB021&BackColorLogged=F5D383). Výbor vyjádřil připravenost monitorovat v České republice naplňování těchto doporučení.

Z konkrétních věcí se výbor např. vyslovil proti využívání falometrického či jiného vyšetřování sexuální orientace žadatelů o azyl s tím, že si vyžádá informace od Ministerstva vnitra ohledně aplikace této metody. Dále podpořil sběr dat ohledně počtu a obětí trestných činů z nenávisti motivované právě sexuální orientaci či genderovou identitou. Zmínil i otázku adopcí dětí registrovanými partnery a související nejlepší zájem dítěte, tj. zda je vždy v zájmu dítěte např. odlučovat je od partnera jeho rodiče, na kterého bylo dlouhodobě zvyklé. V této souvislosti upozornil i na situaci dětí cizinců, které do České republiky přijdou s registrovanými partnery a mohou mít problémy prosadit své rodinné vazby, neboť jejich adoptivní rodiče nemusí být uznáni. V otázce vzdělávání výbor vyzdvihl brožuru "Homofobie v žákovských kolektivech - Doplňkový výukový materiál pro základní a střední školy" (k dispozici zde
/assets/ppov/rlp/vybory/sexualni-mensiny/dokumenty/homofob_web_NEW.pdf) a navrhl vznést dotaz na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, zda a jak je tato brožura ve výuce využívána a jaká je současná pozice sexuální výchovy v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní a střední školy.

Zajímavá byla i otázce diskriminace LGBT sportovců ve sportu, ať už ze strany spoluhráčů anebo problémy se zařazením transsexuálních sportovců do kategorie mužské či ženské. Souvisela s tím i otázka úpravy změny pohlaví v novém zákoně o specifických zdravotních službách, kdy nově např. musí se změnou souhlasit všichni členové odborné komise, nejsou daná kriteria posuzování žádosti, není jasný systém přezkumu atd. Členové výboru budou tyto výtky a dotazy adresovat Ministerstvu zdravotnictví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X