Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

10. 12. 2012 11:08

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva uspořádala u příležitosti Dne lidských práv diskusi k současným lidskoprávním problémům

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva uspořádala dne 7. prosince diskusní setkání s odborníky na téma naplňování doporučení udělená České republice při Universálním periodickém přezkumu. Diskuse se konala u příležitosti Dne lidských práv slaveného každoročně dne 10. prosince.

V říjnu 2012 byla Česká republika podrobena Universálnímu periodickému přezkumu v Radě OSN pro lidská práva. Universální periodický přezkum je mechanismus OSN, při kterém všechny členské státy navzájem zkoumají svou lidskoprávní situaci a udílejí si doporučení k jejímu zlepšení. Stát může daná doporučení přijmout či odmítnout. Přijatá doporučení je pak mezinárodně právně a politicky zavázán naplnit.

Výsledkem přezkumu České republiky je 136 doporučení ke různým otázkám ochrany a prosazování lidských práv. Nyní Česká republika doporučení zkoumá a vytváří si na ně názor, aby se rozhodla, která doporučení příjme a která případně odmítne. Přípravou vyjádření je pověřena zmocněnkyně vlády pro lidská práva ve spolupráci s dalšími ministerstvy, v jejichž gesci jsou jednotlivá doporučení. V duchu své role zprostředkovatele dialogu mezi vládou a občanskou společností zmocněnkyně proto pozvala zástupce občanské veřejnosti z poradních orgánů vlády a dalších nestátních organizací, se kterými pravidelně spolupracuje, aby vyjádřili svůj názor na naplňování doporučení ze strany České republiky a na problémy a otázky, kterých se dotýkají.

Setkání se zúčastnili významní experti jako John Bok ze spolku Šalamoun, Anna Šabatová z Českého helsinského výboru, Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, Kateřina Červená z Ligy lidských práv, Klára Kalibová ze sdružení In Iustitia, Irena Konečná z La Strady a další. Společně s ostatními účastníky debatovali nad tématy, která byla zmiňována v doporučeních vzešlých z přezkumu. Tématy byla romská integrace, inklusivní vzdělávání, boj proti rasismu, sterilizace romských žen, obchodování s lidmi, vězeňství, rovné příležitosti žen a mužů, práva dětí, cizinců a sexuálních menšin. Každé téma bylo uvedeno vybraným odborníkem a následně nad ním účastníci debatovali, vyjadřovali své názory, upozorňovali na další aspekty problému mimo vlastní doporučení a navrhovali řešení. Do diskuse se zapojovali i zástupci státní správy, kteří se diskuse rovněž zúčastnili.

Z diskuse, která se protáhla do pozdních odpoledních hodin, vyplynulo mnoho cenných postřehů k uvedeným otázkám. Ty mohou být inspirací a podnětem pro zmocněnkyni vlády pro lidská práva a pro další ministerstva nejen při naplňování přijatých doporučení z Universálního periodického přezkumu, ale i při jejich další činnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy