29. 1. 2009 16:47

Lidská práva nemají barvu, nejsou ani pravá, ani levá

Vstupuji do politiky opět nečekaně, podobně jako v listopadu 1989. Dostalo se mi tak příležitosti zjistit, co jsme učinili a co můžeme učinit pro to, aby vědomí závažnosti a rozhodujícího významu lidských práv převzala další generace.

Lidská práva nemají barvu a nejsou ani pravá, ani levá. Nejsou zelená, modrá nebo oranžová. Jsme bez rozdílu všichni narozeni s právy, která nikdo, ani stát, žádná instituce politická strana nebo politik, nesmějí omezovat. Chci zjistit, jestli se na tomto poslání můžeme všichni, bez ohledu na generace a politiku, shodnout.

Protože pokud se jako lidé jednoho jazyka, národa a kultury nedokážeme domluvit na jistotě práva a práv pro všechny z nás, pak nás ve chvíli obtíží nebude spojovat nic než odmítání spoluzodpovědnosti.

Není v silách jednoho ministra ani jedné vlády něco změnit v oblasti lidských práv, pokud změnu nebudeme potřebovat a chtít my všichni.

Budu potřebovat pomoc - především mladých lidí, kteří věří, že svět má naději, pokud se o ni zasadíme.

Budu chtít také spolupracovat se všemi vládními i nevládními organizacemi, které o to budou stát, s celým politickým spektrem, které uznává nedělitelnost lidských práv.

Chci poděkovat svojí předchůdkyni, paní Džamile Stehlíkové, na jejíž průkopnickou práci v této funkci budu navazovat. Byla vůbec prvním ministrem v této oblasti a pokusila se otevřít řadu nových oblastí lidských práv. Chtěl bych se co nejdříve sejít s ombudsmanem Otakarem Motejlem a inspirovat se jeho zkušenostmi. Budu se chtít scházet se všemi politickými představiteli koalice i opozice, kteří se angažují v oblasti lidských práv.

Potřebuji krátký čas, abych se svými spolupracovníky připravil vizi dalšího fungování ministerstva. V době našeho předsednictví Evropské unie si nedovolím žádat ani média o tradičních sto dnů tolerance. Všichni se budeme snažit, abychom podali jasnou představu a zprávu o našich plánech co nejrychleji.

Věřím, že ochrana práv obětí nespravedlnosti bude mít podporu celé společnosti. Věřím, že právo na důstojný život ve stáří je stejně důležité, jako právo na život ve státě, který je důvěryhodný a zodpovědný ke svým občanům. Věřím, že barva pleti, vzdělání, náboženství a politické přesvědčení nesmí omezovat ničí lidská práva.

O to budu usilovat a v tom budu doufat i ve vaši pomoc.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X